Kesihatan Pencernaan

Ada ulser, boleh atau tidak minum air sejuk?

Pedih ulu hati yang berulang, pasti membuat aktiviti anda terganggu. Atas sebab ini, orang dengan keadaan ini harus berhati-hati dalam memilih makanan atau minuman, sehingga gejala tidak muncul. Oleh itu, adakah minum air sejuk adalah pantang larang bagi penghidap penyakit ulser? Ketahui jawapannya dalam ulasan berikut.

Kepentingan air untuk orang yang mempunyai ulser

Perut menghasilkan asid yang berguna untuk membantu reaksi beberapa bahan dalam badan dan membunuh kuman atau bakteria dalam makanan. Walau bagaimanapun, penghasilan asid perut dapat dihasilkan lebih banyak daripada yang diperlukan. Keadaan ini juga dikenali sebagai refluks asid atau pedih ulu hati.

Asid perut yang berlebihan boleh naik ke kawasan esofagus dan menyebabkan sensasi terbakar dan menyengat (pedih ulu hati). Selain itu pedih ulu hatiOrang dengan penyakit ulser juga sering mengalami sakit perut, mual, dan sakit perut. Agar gejala dapat diatasi, pilihan makanan dan minuman mesti selamat untuk perut.

Sekiranya anda mengalami pedih ulu hati, minum lebih banyak air dapat membantu mencegah gejala berulang. Bagaimana ia boleh berlaku? Air yang masuk ke dalam badan dapat meneutralkan asid perut yang sampai ke esofagus.

Bolehkah saya minum air sejuk jika saya menghidap ulser?

Sumber: Hari ini

Manfaat air minum yang baik tentunya memalukan jika dibazirkan oleh anda yang menghidap penyakit ulser. Namun, adakah boleh minum air sejuk atau air ais? Adakah faedahnya tetap sama?

Air sejuk memang boleh memanjakan lidah dan merasa lebih menyegarkan. Namun, anda harus tahu bahawa air sejuk dapat menjadikan perut anda kenyang lebih cepat dan menjadikan makanan lebih sukar dicerna dengan betul. Terutama jika air sejuk digunakan sebagai teman untuk makan tengah hari, sarapan pagi, atau makan malam.

Air sejuk boleh membuat anda cepat haus, jadi anda cenderung minum lebih banyak. Kesannya, perut anda boleh kembung.

Gangguan dalam mencerna makanan dan rasa kenyang adalah faktor yang menyebabkan gejala ulser berulang. Jadi, lebih baik anda memilih air yang suhunya tidak terlalu sejuk. Contohnya air suam atau air biasa. Pilihan air ini lebih selamat untuk pencernaan anda.

Perhatikan juga perkara berikut semasa anda minum air

Selain suhu air, pastikan pilihan air yang anda minum juga selamat untuk perut. Elakkan minuman yang mengandungi perisa masam tambahan, mengandung banyak kafein, atau berbuih. Minuman ini boleh mencetuskan perut untuk menghasilkan lebih banyak asid dan gejala ulser dapat berulang.

Beberapa minuman yang harus anda hindari adalah kopi, minuman berkarbonat atau bersoda, alkohol, dan ditambah atau dibuat dari buah-buahan berasid, seperti jus oren. Sebagai pilihan, anda boleh menikmati teh herba, jus dari tembikai atau wortel.

Kemudian, perhatikan tabiat minum semasa makan. Anda mesti makan sedikit tetapi kerap untuk mengelakkan perut kenyang. Baiklah, peraturan ini juga berlaku semasa anda minum air pada waktu makan.

Semasa anda makan, kawasan perut memerlukan asid untuk mencerna makanan. Sekiranya anda mempunyai kebiasaan minum beberapa kali semasa makan, kadar asid perut akan berubah. Akibatnya, perut tidak dapat mencerna makanan dengan betul. Minum air beberapa kali di antara waktu makan juga boleh menyebabkan otot LES (oesophageal sphincter bawah) di esofagus terbuka. Ini membolehkan gas "bocor" dan masuk ke esofagus yang menyebabkan pedih ulu hati. Jadi, lebih baik anda minum sebelum dan selepas makan.