Kesihatan

Sindrom Steven-Johnson, Penyakit Kerana Overdosis Alahan Dadah

Sindrom Steven-Johnson (SJS) adalah penyakit yang agak jarang berlaku di Indonesia, tetapi ia adalah keadaan yang serius. Penyakit ini menyebabkan kulit penderita gatal, melepuh, dan juga mengelupas akibat reaksi berlebihan terhadap ubat dan jangkitan tertentu.

Orang yang terkena Sindrom Stevens-Johnson mesti dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan, sementara tempoh pemulihan boleh memakan masa berminggu-minggu. Walaupun gejalanya sangat teruk, penyakit ini boleh mengakibatkan kematian. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sindrom Steven-Johnson.

Apakah sindrom Steven-Johnson?

Sindrom Stevens-Johnson adalah sindrom yang jarang berlaku (sekumpulan gejala) yang berlaku apabila kulit dan selaput lendir bereaksi berlebihan terhadap ubat atau jangkitan. Selaput lendir adalah lapisan dalam kulit yang melapisi pelbagai rongga badan yang bersentuhan dengan persekitaran luaran dan organ dalaman badan. Di beberapa bahagian badan, selaput lendir menyatu dengan kulit, misalnya di lubang hidung, bibir, pipi dalaman, telinga, kawasan kemaluan, dan dubur.

Apakah tanda dan gejala sindrom Steven-Johnson?

Sindrom ini bermula dengan gejala seperti selesema seperti demam, batuk, mata terbakar, dan sakit tekak. Tetapi setelah beberapa hari ia akan disusuli dengan ruam merah atau keunguan pada kulit yang menyakitkan dan merebak atau bahkan lepuh, sakit sendi, hingga bengkak pada muka dan lidah. Dalam banyak kes, sel-sel di lapisan terluar kulit mati dan kulit mula mengelupas.

Apakah penyebab sindrom Steven-Johnson?

Sindrom jarang ini biasanya disebabkan oleh penggunaan dadah. Terdapat beberapa jenis ubat yang paling sering mencetuskan sindrom Steven-Johnson, termasuk yang berikut:

 • Ubat anti-gout, misalnya allopurinol
 • Ubat Anti-Radang Bukan Steroid (NSAID) yang banyak digunakan untuk menghilangkan rasa sakit, seperti asid mefenamat, ibuprofen, asid salisilik, piroxicam
 • Antibiotik, terutamanya penisilin
 • Ubat sawan, biasanya digunakan oleh penghidap epilepsi.

Walau bagaimanapun, gejala Steven-Johnson pada beberapa orang juga boleh dicetuskan oleh jangkitan virus atau kuman tertentu, termasuk yang berikut.

 • Herpes (herpes simplex atau herpes zoster)
 • Selsema
 • HIV
 • Difteria
 • Kepialu
 • Hepatitis A
 • Pneumonia

Dalam kes tertentu, Sindrom Stevens-Johnson juga dapat dipicu oleh rangsangan fizikal seperti radioterapi dan sinar ultraviolet. Tetapi kadang-kadang, sebab yang tepat tidak selalu pasti sehingga sukar untuk dicegah.

Apa kemungkinan komplikasi sindrom Steven-Johnson?

Beberapa komplikasi yang akan timbul disebabkan oleh sindrom Steven-Johnson, iaitu:

 • Jangkitan kulit sekunder (selulitis). Selulitis boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa, termasuk sepsis.
 • Jangkitan darah (sepsis). Sepsis berlaku apabila bakteria dari jangkitan memasuki aliran darah anda dan menyebar ke seluruh badan anda. Sepsis adalah keadaan yang cepat berkembang dan mengancam nyawa yang boleh menyebabkan perfusi dan kegagalan organ.
 • Masalah mata. Ruam yang disebabkan oleh sindrom Stevens-Johnson juga boleh menyebabkan keradangan pada mata anda. Dalam kes ringan, sindrom ini boleh menyebabkan kerengsaan dan mata kering. Dalam kes yang teruk, ia boleh menyebabkan kerosakan tisu parut dan parut yang boleh menyebabkan gangguan penglihatan dan juga kebutaan.
 • Penglibatan paru-paru. Keadaan ini boleh menyebabkan kegagalan pernafasan akut.
 • Kerosakan kulit kekal. Apabila kulit anda tumbuh kembali, mungkin kulit anda tidak akan dapat kembali ke 100 peratus seperti semua. Umumnya terdapat benjolan, perubahan warna, dan kemungkinan besar akan menyebabkan parut. Selain daripada masalah kulit, sindrom ini juga akan menyebabkan rambut anda rontok, dan kuku jari kaki dan kuku kaki anda mungkin tidak tumbuh normal.

Bagaimana rawatan sindrom Stevens-Johnson?

Pertolongan cemas untuk mengatasi alahan ubat dalam sindrom Stevens-Johnson adalah berhenti mengambil ubat yang mencetuskan alergi. Selanjutnya, pesakit dengan sindrom Steve Johnson mesti dibawa ke hospital untuk rawatan intensif.

Sebilangan ubat yang biasanya diberikan oleh doktor untuk mengubati sindrom Steven-Johnson adalah memberi ubat alergi (antihistamin) untuk melegakan simptom, atau kortikosteroid untuk mengawal keradangan yang berlaku sekiranya gejala cukup parah.

Selain itu, terapi sokongan yang disediakan di hospital termasuk rehidrasi atau penggantian cairan tubuh yang hilang dengan menggunakan infus. Sekiranya luka berlaku, lapisan kulit mati mesti dibersihkan dan kemudian luka ditutup dengan pembalut untuk mengelakkan jangkitan.

Bagaimana cara mencegah sindrom Steven-Johnson?

Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mencegah sindrom jarang ini, iaitu:

 • Umumnya bagi orang Asia, disarankan untuk melakukan ujian genetik sebelum mengambil ubat tertentu seperti karbamzepine.
 • Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit ini.
 • Elakkan mengambil ubat yang boleh mencetuskan kambuh jika anda pernah mengalami sindrom Steven-Johnson sebelumnya.