Kesihatan kulit

Kelebihan dan Cara Membuat Topeng Arang yang Diaktifkan Sendiri di Rumah

Topeng muka arang yang suatu ketika dahulu menjadi trend masih digemari oleh ramai pemerhati kecantikan. Kesan topeng arang aktif ini diprediksi baik untuk menghilangkan jerawat. Adakah betul?

Apa itu diaktifkan arang ?

Pada dasarnya arang aktif atau aktif adalah bahan yang sering digunakan untuk merawat keracunan. Arang aktif dibuat dari campuran arang batu, kayu, dan bahan lain.

Arang dikatakan diaktifkan ketika diproses menggunakan suhu tinggi dalam kombinasi dengan gas dan bahan oksidatif lain. Dalam dunia perubatan, arang aktif digunakan untuk meracuni ubat kerana dapat meningkatkan kemampuan menyerap bahan kotor dan beracun.

Keupayaan arang aktif untuk menyerap kotoran dan racun berasal dari tekstur berliangnya dengan cas elektrik negatif. Inilah yang menjadikan arang dapat menarik kotoran, minyak, dan debu di wajah.

Kelebihan topeng diaktifkan arang untuk muka

Topeng arang Aktif mempunyai beberapa kebaikan untuk kulit. Salah satunya boleh menarik lebihan minyak pada kulit anda. Bagi anda yang mempunyai kulit berminyak, menggunakan topeng arang aktif sekali atau dua kali seminggu dapat mengurangkan minyak di wajah anda.

Topeng arang Ia juga dipercayai dapat merawat jerawat. Walau bagaimanapun, ia tidak begitu penting.

Penggunaan topeng arang hanya berkesan untuk menghilangkan jerawat ringan. Contohnya, komedo, bintik putih, dan pustula (jerawat merah yang dipenuhi nanah) kurang meradang. Topeng muka ini tidak berkesan untuk merawat jerawat sista atau jerawat hormon.

Cara membuat topeng diaktifkan arang di rumah

1. Topeng arang dan tanah liat

Bahan yang diperlukan:

  • sudu teh serbuk arang aktif
  • serbuk sudu teh tanah liat atau tanah liat bentonit
  • 1 sudu teh air

Bagaimana cara untuk membuat:

Gaul rata dan sapukan campuran topeng ke permukaan kulit wajah. Setelah topeng kering, selama kira-kira 10 minit, lap muka anda dengan kain yang bersih dan lembap.

Campuran bentonit dan arang mempunyai kebaikan yang baik untuk kulit. Bentonite berguna untuk melindungi dan menenangkan kulit yang meradang. Manakala topeng yang diperbuat daripada arang dapat menyerap kotoran yang menyebabkan keradangan pada kulit wajah.

2. Scrub mask arang dan garam laut

Bahan yang diperlukan

  • sudu besar serbuk arang aktif
  • sudu teh air mawar
  • sudu garam laut tulen

Bagaimana cara untuk membuat:

Kacau hingga sebati dan sapukan campuran gosok t ke permukaan kulit wajah. Selepas gosok Setelah kering, selama kira-kira 10 minit, lap muka dengan kain yang bersih dan lembap.

Mencampurkan garam laut dan arang boleh bermanfaat untuk kulit. Garam laut dapat membantu melawan bakteria dan jerawat dan arang aktif membantu membersihkan dan menyahtoksin sel kulit. Sementara campuran air mawar dapat membantu melembapkan dan melawan keradangan pada kulit

Perhatikan perkara berikut sebelum memakai topeng arang

Arang tidak dapat diserap oleh kulit badan. Oleh itu, apabila digunakan dengan betul, kemungkinan selamat dan tidak berbahaya.

Walaupun begitu, anda masih tidak boleh memakai topeng arang terlalu banyak atau terlalu banyak.

Lebih baik berjumpa dengan pakar dermatologi sebelum menggunakan sebarang jenis topeng. Anda juga disarankan untuk melakukan ujian alergi terlebih dahulu pada topeng arang yang akan digunakan.

Caranya adalah dengan memakai sedikit topeng ke bahagian belakang tangan sehari sebelum mencubanya di wajah. Sekiranya warna kulit menjadi merah dan terasa gatal, anda tidak boleh meneruskannya. Sekiranya tidak ada kesan sampingan, anda boleh menggunakan mengikut dos yang selamat.

Perhatikan juga, topeng serbuk arang tidak boleh disedut ke saluran pernafasan. Arang boleh menyebabkan mual dan muntah, penyumbatan gastrousus, perforasi usus, dan komplikasi pernafasan.