Kesihatan Pencernaan

Sakit Perut Selepas Minum Kopi? Mungkin inilah sebabnya

Bagi kebanyakan orang, secawan kopi adalah minuman penyelamat apabila rasa mengantuk menghantui anda. Beberapa orang bahkan tidak dapat memulakan hari tanpa menghirup kopi hitam panas terlebih dahulu sebelum pergi bekerja. Walaupun begitu, tidak jarang ada yang mengadu bahawa mereka suka sakit perut setelah minum kopi. Saya tertanya kenapa?

Sakit perut setelah minum kopi, mungkin kerana…

1. Minum kopi semasa perut kosong

Sebuah artikel yang diterbitkan dalam jurnal Critical Reviews in Food Science and Nutrition pada tahun 2006 melaporkan bahawa kopi dapat merangsang pengeluaran asid perut kerana kandungan asid klorogeniknya. Asid perut (asid hidroklorik) adalah cecair korosif yang kuat yang jika dibiarkan terus berkumpul dalam jumlah besar tanpa makanan yang pecah dapat mengikis lapisan dinding perut. Ini boleh menyebabkan pedih ulu hati dan berakhir pada gastritis (ulser).

Gastritis kerana minum kopi ketika perut kosong sering menyebabkan sakit perut, cegukan, mual dan muntah.

2. Minum kopi dengan susu

Bagi orang yang tidak kuat dengan kepahitan kopi hitam, mereka sering menambahkannya dengan susu atau krimer. Susu boleh membuat anda mudah sakit perut setelah minum kopi, terutamanya jika anda tidak toleran terhadap laktosa.

Intoleransi laktosa berlaku apabila tubuh tidak dapat mencerna dan menyerap laktosa yang terdapat dalam susu. Gejala boleh merangkumi sakit perut, pedih ulu hati, kembung perut, dan cirit-birit.

Sekiranya ada, segera berjumpa dengan keadaan anda dengan doktor. Doktor anda mungkin menasihatkan anda untuk mengganti produk tenusu biasa anda dengan susu berasaskan tumbuhan seperti susu soya atau alternatif lain untuk mengelakkan berlakunya intoleransi laktosa.

3. Kopi menjadikan usus berfungsi lebih cepat

Kafein dan bahan kimia lain dalam kopi bertindak sebagai perangsang yang dapat merangsang usus untuk bekerja lebih cepat. Ini adalah reaksi normal dan normal, tetapi pada beberapa orang yang sensitif, pergerakan usus yang lebih cepat boleh menyebabkan pedih ulu hati atau kekejangan. Terutama jika orang tersebut terdedah kepada masalah pencernaan seperti ulser atau refluks asid gastrik.

Petua supaya anda tidak sakit perut ketika minum kopi

Penyelesaian terbaik adalah tidak minum kopi ketika perut kosong, terutamanya jika anda adalah jenis orang yang terdedah kepada ulser perut atau refluks asid. Bagus, minum kopi setelah perut sedikit diisi dengan makanan ringan.

Sekiranya anda masih sakit perut setelah minum kopi, atau semakin teruk, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan cara merawatnya dengan betul. Sementara itu, cubalah juga mengurangkan bahagian kopi anda setiap hari sedikit demi sedikit.