Diabetes

Pam Insulin, Penyelesaian Rawatan Diabetes, Cara Penggunaan, dan Kelebihan

Terapi insulin adalah rawatan utama untuk diabetes jenis 1. Namun, ada beberapa halangan yang mungkin dihadapi ketika menggunakan suntikan insulin, seperti jadual yang tidak dijawab atau pesakit diabetes (orang yang menghidap diabetes mellitus) mungkin takut pada jarum. Nah, pam insulin boleh menjadi penyelesaian terapi insulin yang lebih mudah dan praktikal.

Bagaimana pam insulin berfungsi?

Pam insulin adalah alat elektronik yang dapat secara automatik menghantar insulin buatan ke dalam badan. Ini adalah ukuran telefon bimbit dan boleh dilekatkan pada tali pinggang atau dimasukkan ke dalam poket seluar.

Walaupun terapi insulin lebih sering digunakan dalam rawatan diabetes tipe 1, ia juga dapat digunakan untuk rawatan diabetes diabetes tipe 2.

Cara pam insulin berfungsi sama dengan cara pankreas berfungsi di dalam badan. Pankreas berfungsi selama 24 jam dengan melepaskan hormon insulin sedikit demi sedikit untuk menyeimbangkan kadar glukosa dalam darah.

Diterangkan oleh Persatuan Diabetes Amerika, pam insulin berfungsi dengan dua cara:

  • Lepaskan insulin dalam dos basal : konsisten, boleh diukur, dan dos yang sama berterusan sepanjang hari. Biasanya anda boleh menyesuaikan jumlah insulin yang diberikan pada waktu malam atau siang hari.
  • Berikan insulin dalam dos bolus: Dosis bolus adalah dos yang diberikan oleh pengguna dalam jumlah yang berbeza-beza, biasanya disampaikan sekitar waktu makan. Cara menentukan dos bolus adalah dengan mengira berapa banyak pengambilan karbohidrat dan anggaran jumlah kalori yang dikeluarkan semasa melakukan aktiviti.

Anda juga boleh menggunakan dos bolus untuk menurunkan kadar gula darah tinggi.

Sekiranya anda mempunyai gula tinggi sebelum makan, anda mungkin perlu meningkatkan dos bolus untuk mengembalikan gula darah anda menjadi normal.

Ketahui komponen pam insulin

Pam insulin mempunyai beberapa komponen yang perlu anda perhatikan dan ketahui dengan baik, sehingga penggunaannya dapat berjalan dengan optimum. Komponen dalam pam ini terdiri daripada:

  • Bekas / takungan: di mana insulin disimpan di dalam tiub. Anda harus memastikan bekas insulin ini diisi untuk memastikan bekalan insulin masuk ke dalam badan
  • Kateter: jarum dan tiub kecil yang diletakkan di bawah tisu lemak di kawasan kulit (subkutan) yang akan menghantar insulin ke dalam badan. Kateter harus diubah secara berkala untuk mengelakkan risiko jangkitan
  • Butang operasi: digunakan untuk mengatur bekalan insulin ke dalam tubuh dan menetapkan dos bolus pada waktu-waktu tertentu.
  • Hos: untuk menghantar insulin dari pam ke kateter.

Cara menggunakan pam insulin untuk diabetes

Sesiapa yang memerlukan rawatan diabetes boleh menggunakan alat ini. Pam insulin terbukti selamat digunakan oleh pesakit diabetes dari semua peringkat usia.

Semasa melakukan aktiviti, anda boleh menyimpan pam insulin di dalam poket seluar anda, melekat pada tali pinggang, atau melekat pada pakaian.

Pam masih boleh digunakan walaupun anda melakukan aktiviti fizikal yang cukup berat, seperti bersenam. Jangan lupa untuk menyesuaikan dos insulin sebelum anda menggunakan pam.

Anda masih boleh menggunakan pam insulin pada waktu tidur, tetapi pastikan pam disimpan dengan selamat seperti di meja sisi katil.

Sentiasa periksa kadar gula darah anda semasa menggunakan pam untuk memastikan dos insulin betul. Periksa gula darah anda sekurang-kurangnya 4 kali sehari

Mengetahui berapa dos yang diperlukan juga perlu disesuaikan dengan pengambilan makanan dan aktiviti yang dijalankan. Rujuk doktor untuk menentukan jumlah dos basal dan bolus yang diperlukan.

Cara mengeluarkan pam

Kadang-kadang, ada aktiviti yang memerlukan anda mengeluarkan pam insulin, seperti mandi. Anda boleh mengeluarkan dan meletakkan alat ini di tempat yang terlindung dari air. Lebih selamat, sekiranya pam disimpan di dalam bekas simpanannya.

Tetapi penting untuk diingat, apabila anda memutuskan untuk mengeluarkan pam insulin, anda akan menghentikan semua bekalan insulin yang masuk ke dalam badan.

Itulah sebabnya, terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan:

  1. Sekiranya anda menghentikan pam semasa dos bolus diberikan, anda tidak boleh memberi (terus) memberikan baki dos semasa memasukkan semula pam. Anda mungkin perlu memulakan dos baru dari awal.
  2. Pastikan dos bolus dapat memenuhi dos basal yang mungkin hilang kerana anda melepaskan pam. Sekiranya gula darah anda di bawah 150 mg / dL, anda boleh menunggu satu jam untuk dos bolus.
  3. Jangan biarkan anda tidak mendapat insulin lebih dari 1-2 jam.
  4. Pantau kadar gula darah anda setiap 3-4 jam.

Kelebihan dan kekurangan pam insulin

Sama seperti rawatan diabetes yang lain, pam insulin juga mempunyai kelebihan dan kekurangan dalam penggunaannya.

Berlebihan

1. Lebih senang, lebih selamat dan senang

Penggunaan suntikan insulin memerlukan disiplin yang tinggi kerana mereka harus menyuntik mengikut jadual tertentu.

Manakala pam insulin secara automatik dapat mengalir insulin mengikut dos yang telah diatur sebelumnya.

Dengan cara itu, anda tidak perlu lagi menggunakan insulin secara manual atau bimbang akan kehilangan ubat kerana anda terlupa.

2. Lepaskan insulin dengan perlahan

Sebilangan doktor mengesyorkan memberi insulin dengan alat ini kerana melepaskan insulin secara perlahan, seperti pankreas semula jadi.

Kaedah ini dapat memberikan insulin dalam dos yang lebih tepat sehingga kadar gula dalam darah lebih stabil.

Pengendalian gula darah yang lebih baik juga berkesan untuk mencegah kesan sampingan insulin, seperti hipoglikemia (gula darah terlalu rendah) atau turun naik gula dalam darah.

Kekurangan

1. Penggunaannya mesti difahami secara menyeluruh

Dalam menggunakan alat ini, pengguna perlu memantau bagaimana alat ini berfungsi dengan baik. Walaupun berfungsi secara automatik, anda mesti memperhatikan bagaimana tubuh bertindak balas terhadap penghantaran insulin dari pam.

Anda perlu lebih kerap memeriksa kadar gula dalam darah (sekurang-kurangnya 4 kali sehari) dan mengira pengambilan karbohidrat dari makanan dengan teliti untuk menentukan dos bolus yang tepat.

Di samping itu, anda juga perlu mengambil kira jumlah kalori yang keluar melalui aktiviti yang anda lakukan.

2. Risiko jangkitan dan komplikasi

Terdapat juga risiko jangkitan pada titik penyisipan kateter. Itulah sebabnya, seperti suntikan insulin, ubah titik penyisipan kateter secara berkala, kira-kira setiap 2-3 hari untuk mengelakkan risiko jangkitan.

Terdapat juga risiko bahawa anda mungkin mengalami komplikasi ketoasidosis diabetes (DKA) sehingga badan anda tidak mendapat insulin untuk waktu yang lama tanpa menyedarinya.

3. Harganya agak mahal

Harga peralatan yang cukup mahal juga menyebabkan ramai pesakit diabetes cenderung memilih rawatan dengan suntikan insulin. Walaupun terdapat kelebihan dan kekurangan, penggunaan pam insulin sebenarnya adalah pilihan.

Hasil akhir rawatan dari alat ini sama dengan suntikan insulin, yang bertujuan untuk mengawal kadar gula dalam darah sehingga mereka berada dalam had normal.

Sekiranya anda berhasrat untuk memilih rawatan insulin dengan cara ini, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui penggunaannya dengan lebih tepat.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌