Kesihatan

3 Bahaya Utama Disebabkan oleh Asap Ekzos Kenderaan •

Gas ekzos (pelepasan) dari kenderaan, atau lebih dikenali sebagai asap ekzos, adalah produk sampingan dari pembakaran enjin kenderaan yang tidak lengkap. Gas ekzos mengandungi pelbagai bahan kimia dan mudah disedut oleh sesiapa sahaja yang berada di sekitar kenderaan yang mengeluarkannya. Tanpa menyedarinya, pendedahan ini memasuki sistem pernafasan dan peredaran darah, menyebabkan kerosakan pada tubuh walaupun memerlukan masa yang lama.

Bahaya asap ekzos terhadap kesihatan manusia

1. Ekzos kenderaan bersifat karsinogenik

Walaupun bahan bakar semasa mempunyai tahap pencemaran yang lebih rendah, jumlah pencemar tetap tinggi kerana peningkatan jumlah kenderaan. Selain itu, gas ekzos dalam kenderaan tetap bersifat karsinogenik yang membahayakan kesihatan walaupun dalam jumlah kecil. Pendedahan kepada bahan karsinogenik mengakibatkan kerosakan organ dan boleh menyebabkan barah.

Terdapat dua bahan kimia utama dari gas ekzos kenderaan yang bersifat karsinogenik, iaitu:

Benzena - adalah sebatian aromatik sebagai campuran asas bahan bakar, dan juga dipancarkan bersama dengan gas ekzos dari kenderaan. Benzena sangat mudah memasuki badan melalui saluran pernafasan dan permukaan kulit. Terlalu banyak benzena dalam aliran darah boleh menyebabkan pembentukan sel darah merah terganggu dengan merosakkan sumsum tulang.

Memimpin - adalah logam yang mudah dibentuk sehingga dapat dihasilkan dari gas ekzos kenderaan. Logam plumbum dapat menetap dan terkumpul di berbagai permukaan objek, bahkan di badan-badan makhluk hidup, tumbuhan, dan air. Pendedahan plumbum pada seseorang menyebabkan reaksi dalam aliran darah, meningkatkan risiko anemia dan mengganggu fungsi saraf dan otak.

2. Mencetuskan kerosakan pada sistem pernafasan

Sistem pernafasan adalah bahagian pertama dan paling penting terjejas oleh pendedahan kepada gas ekzos. Kesan pendedahan gas ekzos kenderaan pada sistem pernafasan, termasuk:

Menurunkan kadar oksigen dalam badan . Semua udara yang dihirup akan memasuki rongga paru-paru untuk diedarkan ke seluruh badan melalui aliran darah. Menghirup gas ekzos kenderaan akan sangat berbahaya kerana mengandungi karbon monoksida (CO). Berbanding dengan oksigen, CO lebih mudah diikat oleh sel darah merah sehingga pendedahan kepada CO dalam waktu yang singkat dapat mengurangkan tahap oksigen yang tersebar di dalam darah. Tisu badan yang mengalami kekurangan oksigen akan sangat mudah rosak, terutama otak, dan kadar CO juga mencetuskan sesak nafas.

Kerosakan saluran pernafasan . Zarah debu kenderaan biasanya adalah habuk hitam yang dilepaskan dari saluran ekzos. Debu juga boleh menetap di bahagian lain kenderaan. Pendedahan jangka panjang terhadap habuk kenderaan boleh menyebabkan masalah termasuk:

  • Asma - bukan sahaja asma yang dicetuskan oleh alahan tetapi juga keradangan yang menyebabkan gangguan fungsi paru-paru semasa bernafas.
  • Kanser paru-paru - kerengsaan dan keradangan serta pengumpulan bahan karsinogenik dapat memicu perkembangan barah paru-paru.

3. Kerosakan pada sistem peredaran darah

Sistem peredaran darah adalah bahagian seterusnya yang rosak selepas saluran pernafasan. Satu kajian menunjukkan pendedahan CO meningkatkan kelikatan darah dan peningkatan kadar protein keradangan, yang merupakan tanda-tanda perkembangan aterosklerosis. Hal ini juga diperburuk oleh paparan sulfat dari debu kenderaan kerana dapat mempercepat pemecahan saluran darah. Kandungan hidrokarbon aromatik poliklik (PAH) boleh mencetuskan aritmia dan serangan jantung, meningkatkan risiko kematian bagi penghidap penyakit jantung.

Kajian alam sekitar di Boston menunjukkan bahawa di daerah dengan tingkat pelepasan ekzos kenderaan yang tinggi, penduduk akan mempunyai risiko kematian sekitar 4% lebih tinggi akibat penyakit kardiovaskular, strok, dan diabetes. Hasil kajian ini menunjukkan risiko terkena asap kenderaan dapat memperburuk penyakit dan merupakan faktor risiko kematian pramatang akibat penyakit degeneratif.

Tidak semua orang akan mengalami kesan yang sama dari pendedahan kepada asap ekzos

Tidak semua orang akan mengalami gangguan pernafasan dan kardiovaskular disebabkan oleh gas ekzos kenderaan. Ini bergantung pada intensiti pendedahan dan jangka masa pendedahan. Masalah kesihatan biasanya timbul sekiranya terdapat pendedahan berkala untuk waktu yang lama. Di samping itu, gas ekzos kenderaan diesel pada amnya mempunyai tahap toksin dan debu yang lebih tinggi, serta lebih banyak jenis karsinogenik, terutamanya benzena, plumbum, formaldehid dan 1,3-butadiena.

Setiap orang juga mempunyai kelemahan yang berbeza. Kanak-kanak, orang dewasa yang mempunyai penyakit tertentu, dan orang tua lebih rentan terhadap masalah kerana terdedah kepada gas ekzos kenderaan. Kanak-kanak yang sering terdedah kepada asap ekzos berisiko mengalami gangguan perkembangan, masalah pernafasan, penyakit jantung dan kardiovaskular, dan juga barah di kemudian hari. Sementara itu, orang dengan penyakit degeneratif dan orang tua pada umumnya mempunyai risiko kematian yang lebih tinggi apabila terkena gas ekzos kenderaan.

BACA JUGA:

  • Bolehkah Pencemaran Menyebabkan Strok?
  • 10 Tumbuhan Pembersih Udara Terbaik
  • Sebab dan Perkara Lain Yang Berisiko Menghidap Asma