Kesihatan

Asid Kojik Dapat Membantu Mencerahkan Kulit, Tetapi Adakah Ia Selamat?

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk mendapatkan kulit putih dan cerah, dari menggunakan krim muka yang dijual di pasaran hingga berunding dengan doktor pakar. Salah satu bahan pencerah wajah yang paling berkesan adalah asid kojik. Namun, adakah benar ramuan ini berkesan dan telah terbukti selamat untuk kulit? Cari di sini, mari.

Apa itu asid kojik?

Asid Kojik dikenali sebagai bahan kuat untuk mencerahkan kulit. Kompaun ini dibuat dari beberapa jenis cendawan. Acetobacter, Penicillium, dan Aspergillus adalah jenis kulat yang biasanya digunakan sebagai bahan untuk membuat asid kojic. Asid kojik ini adalah produk sampingan ketika makanan tertentu diperam, seperti sake Jepun, kicap, dan wain beras.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Sebatian ini digunakan sebagai agen pencerah kulit kerana kesannya pada protein yang dikenali sebagai tirosinase. Menurut Dr. Alaina J. James di Pusat Perubatan Universiti Pennsylvania, asid kojik berfungsi dengan menghalang fungsi tirosinase tertentu yang disebut chatecolase. Enzim chatecolase ini berperanan dalam pembuatan sebatian melanin.

Oleh itu, dengan menghambat kemampuan protein tirosinase untuk membuat melanin, asid kojik dapat mencegah pigmentasi kulit yang dapat membantu meringankan warna kulit. Seperti diketahui, melanin adalah pigmen warna yang mempengaruhi rambut, kulit, dan warna mata.

Produk yang mengandungi asid kojik

Asid Kojic telah banyak digunakan dalam pelbagai produk kosmetik. Untuk bahan-bahan kosmetik yang digunakan sebagai pencerah kulit, kepekatan yang dibenarkan biasanya satu peratus atau bahkan kurang. Sebatian ini biasanya digunakan untuk produk kosmetik seperti serum, krim, pembersih, dan sabun untuk wajah.

Beberapa produk seperti sabun dan pembersih biasanya disyorkan untuk dicuci sebaik sahaja digunakan. Krim dan serum dirancang untuk diserap ke dalam kulit, walaupun pada amnya asid kojik mempunyai kadar penyerapan yang agak rendah di permukaan kulit.

Beberapa produk seperti topeng muka diformulasikan untuk digunakan pada kesempatan tertentu. Sementara krim dan pembersih dibuat untuk digunakan setiap hari. Oleh itu, kandungan dalam setiap kosmetik telah disesuaikan dengan jenis penggunaan sehingga selamat digunakan. Produk ini biasanya digunakan untuk wajah dan tangan.

Selain mencerahkan warna kulit, ramuan ini juga diketahui mempunyai kebaikan lain untuk kulit. Lihat penjelasan di bawah.

Anti penuaan pada kulit

Asid ini diketahui dapat memperbaiki kerosakan kulit seperti kulit kusam dan kedutan yang disebabkan oleh sinar matahari dan radikal bebas. Di samping itu, asid ini berfungsi pada masa yang sama untuk menyembunyikan bintik-bintik atau parut usia.

Antimikrobial

Sebatian ini dapat membantu merawat jerawat akibat jangkitan dan pembiakan bakteria jahat pada kulit. Ia juga dapat meringankan parut yang disebabkan oleh jerawat.

antijamur

Sebatian ini bahkan ditambahkan pada beberapa produk antijamur untuk meningkatkan keberkesanannya. Ini mungkin berguna untuk merawat jangkitan kulat pada kulit seperti jangkitan kulat, kurap, atau kutu air.

Adakah asid kojik berkesan untuk mencerahkan kulit?

Biasanya, setiap produk kecantikan mempunyai reaksi yang berbeza pada setiap orang, termasuk asid kojik. Walau bagaimanapun, biasanya memerlukan 2-6 minggu untuk melihat kesannya pada kulit anda.

Sekiranya anda ingin menggunakan produk yang mengandungi asid kojik untuk merawat keadaan kulit anda yang bermasalah, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor anda boleh memberi anda maklumat mengenai dos dan rawatan yang disertakan untuk memaksimumkan kesannya.

Adalah idea yang baik, sebelum anda mencuba produk yang mengandungi asid kojic, terutama pada wajah, oleskan pada tangan atau di belakang telinga dan biarkan selama kira-kira 15 minit. Sekiranya kesan tidak menyenangkan seperti gatal-gatal atau kemerahan, ini bermakna kulit anda tidak sesuai untuk produk tersebut.

Sebaliknya, anda boleh terus menggunakannya jika tidak menimbulkan reaksi negatif. Hentikan penggunaan jika anda mengalami kemerahan, ruam, kerengsaan, atau kesakitan. Untuk melegakan kegatalan, segera berjumpa doktor untuk mengetahui rawatan terbaik.