Gigi dan Mulut

4 Punca Mengapa Bibir Bengkak Ketika Bangun

Adakah anda pernah terkejut ketika melihat cermin kerana bibir yang bengkak, walaupun anda baru sahaja bangun? Sekiranya ya, anda tidak bersendirian. Bangun dengan bibir yang bengkak sememangnya boleh membimbangkan, terutamanya jika sebelumnya bibir masih dalam keadaan baik. Sebenarnya, apakah punca keadaan ini?

Mengapa bibir saya bengkak ketika saya bangun?

Penyebab yang paling biasa yang biasanya membuat bibir kelihatan membesar ketika anda baru bangun pagi adalah kerana penumpukan cecair. Sejumlah cecair yang terkumpul sehingga terkumpul di tisu bibir yang kemudian menjadikan bentuk bibir kelihatan membengkak atau membesar.

Sebelum membuat kesimpulan, anda harus mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini. Berikut adalah pelbagai penyebab bibir bengkak ketika anda baru bangun:

1. Tindak balas alahan

Cuba ingat lagi, makanan dan minuman apa yang anda makan sehari atau beberapa hari sebelumnya? Sebabnya, alahan terhadap apa-apa yang berkaitan dengan badan boleh menjadi pencetus bibir bengkak pada waktu pagi. Sama ada makanan, minuman, ubat-ubatan, atau sengatan serangga.

Pelbagai jenis makanan dan minuman yang biasanya menyebabkan alahan seperti telur, makanan laut, kacang, susu, dan sebagainya. Atau kadang-kadang, alahan juga disebabkan oleh badan yang tidak dapat makan makanan yang mengandungi rempah.

Termasuk saderi, ketumbar, pasli, hingga cili. Ia sangat sensitif, biasanya anda akan merasakan sensasi terbakar di mulut anda yang kemudian menyebabkan bibir bengkak ketika anda baru bangun tidur. Ini boleh berlaku sekiranya anda memakan rempah pada malam sebelumnya.

Walaupun beberapa jenis ubat mudah menyebabkan alahan seperti penisilin dan antibiotik lain. Sekiranya benar bahawa pembengkakan bibir yang anda alami disebabkan oleh alahan, terdapat pelbagai gejala lain yang juga akan muncul.

  • Gatal dan kemerahan pada kulit
  • Batuk
  • Bunyi berdengkur atau nafas rendah

2. Bibir pecah

Sekiranya bibir bengkak yang anda alami pada waktu pagi disertai dengan bibir yang pecah-pecah, kemungkinan disebabkan cuaca. Biasanya, setiap orang yang menghabiskan banyak waktu di bawah sinar matahari terdedah kepada bibir kering.

Secara sedar atau tidak, anda kemudian terbiasa menjilat bibir untuk mengelakkannya daripada kekal lembap. Namun sebaliknya. Daripada menjadikannya lembap, menjilat bibir terlalu kerap sebenarnya boleh menjadikan bibir anda kering dan pecah-pecah.

Ini kerana air liur menguap dengan mudah ketika bersentuhan langsung dengan udara, sehingga bibir tetap kering. Kerana terlalu kering, retak, dan mengelupas, bibir anda tidak menjadi bengkak ketika anda bangun.

Untuk mengelakkannya, inilah yang boleh anda lakukan:

  • Sapukan pelembap dengan kandungan petroleum jelly
  • Gunakan produk bibir yang mengandungi pelindung matahari
  • Seboleh-bolehnya elakkan kebiasaan menjilat bibir
  • Elakkan kebiasaan mengelupas bibir kering

3. Masalah jangkitan kulit

Kemunculan masalah seperti jerawat di bibir boleh menjadikan bibir bengkak dan membesar, yang mungkin lebih jelas ketika anda bangun. Selain itu, mempunyai jangkitan herpes di kawasan sekitar mulut juga memberi kesan pada pembengkakan bibir.

Gejala jangkitan herpes dapat dengan mudah muncul semalaman, walaupun virus itu pernah ada di dalam badan sebelumnya.

4. Kecederaan

Kadang kala, tanpa menyedarinya, anda mungkin melakukan sesuatu yang membuat bibir anda sakit. Contohnya, menggigit atau mengunyah makanan terlalu kuat, sehingga bahagian bibir digigit dan akhirnya terluka.

Keadaan ini menyebabkan bibir cedera, sehingga segera membesar dan membengkak hanya dalam satu malam. Bibir yang bengkak ketika anda bangun dari kecederaan boleh termasuk luka, lebam, atau hanya calar.

Selain itu, terbiasa tidur dengan posisi badan ke samping dapat secara tidak sedar menekan permukaan bibir. Inilah yang akan menyebabkan pembengkakan bibir semasa anda tidur.

Bagaimana menangani bibir yang bengkak ketika anda bangun?

Tidak perlu risau, kes bibir bengkak yang ringan ketika anda baru bangun benar-benar hilang dengan sendirinya. Tetapi jika anda ingin mempercepat penyembuhan, menggunakan ubat rumah dan perubatan dapat membantu mengatasi bibir yang bengkak ini.

Rawatan perubatan

Sekiranya bibir bengkak anda disebabkan oleh keradangan, ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) biasanya disyorkan. Contohnya, ibuprofen (Advil) atau kortikosteroid.

Bukan hanya itu, ubat ini juga dapat membantu jika anda mengalami kecederaan lain yang mencetuskan pembengkakan bibir.

Rawatan rumah

Sementara itu, untuk rawatan di rumah, anda boleh menggunakan ketulan ais yang telah dibungkus dengan tuala atau kain. Kemudian gunakan ais untuk memampatkan bibir yang bengkak dan meradang. Sebaliknya, elakkan meletakkan ais terus ke kulit kerana boleh menyebabkan masalah yang lebih serius.

Penggunaan gel lidah buaya juga dapat membantu memulihkan bibir yang bengkak ketika anda bangun, terutamanya jika keadaan ini disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari.

Untuk mengembalikan kelembapan pada bibir yang bengkak dan pecah, anda boleh menggunakan lip balm dengan tekstur lembut.