Kesihatan Seksual

Kerancuan Seks Lelaki Berkurang? Hidupkan Semula Dengan 4 Cara Ini

Adalah wajar untuk dorongan seks lelaki berubah-ubah sepanjang hidupnya. Namun, itu tidak bermakna anda berdua harus basi. Sekarang untuk menghidupkan kembali hasrat yang telah dipadamkan, tidak ada salahnya untuk mencuba cara berikut!

Cara meningkatkan dorongan seks lelaki

1. Mengekalkan berat badan yang ideal

Perut buncit adalah salah satu pembunuh dorongan seks lelaki yang sering diabaikan. Ini kerana pengumpulan sel-sel lemak di dalam badan mencetuskan lebih banyak pengeluaran enzim aromatase. Aromatase adalah enzim yang menukar testosteron menjadi estrogen.

Testosteron bertanggungjawab untuk membangkitkan dorongan seks dan merangsang pengeluaran sperma. Apabila tahap testosteron seorang lelaki menurun, keinginannya untuk melakukan hubungan seks juga menurun.

Lebih-lebih lagi, lelaki yang berlebihan berat badan atau gemuk juga cenderung rentan terhadap disfungsi ereksi (mati pucuk) yang dapat menghilangkan gairah sebelum mereka mula bercinta.

2. Menghilangkan tekanan

Sekiranya tekanan berterusan untuk masa yang lama, tahap testosteron lelaki akan mula menurun secara drastik. Tekanan boleh menurunkan testosteron kerana digantikan oleh hormon stres kortisol yang tinggi. Ini kemudian mengganggu pengeluaran sperma, yang juga akan menyebabkan disfungsi ereksi atau mati pucuk.

Terdapat banyak cara untuk menghilangkan tekanan. Bermula dari teknik pernafasan dalam, meditasi, mendengar muzik, hingga tidur sebentar. Meluangkan waktu pada hujung minggu untuk berpacaran dengan pasangan anda juga dapat membantu anda menghilangkan tekanan dan menghidupkan kembali api percintaan.

3. Bersenam secara berkala

Sekiranya anda tidak mahu kehilangan keinginan untuk bercinta, maka rajinlah bersenam. Bersenam adalah kaedah terbaik untuk mengurangkan tekanan, yang dapat menurunkan keinginan seks anda.

Selain itu, bersenam juga dapat mengurangkan risiko anda mengalami mati pucuk. Tanpa bekalan darah ke zakar yang mencukupi, anda tidak akan mengalami ereksi dan mengekalkannya selama mungkin. Nah, senaman secara teratur melatih jantung anda untuk bekerja mengepam darah dengan lebih berkesan. Semakin kuat jantung anda, semakin baik prestasi seks anda di tempat tidur.

Cuba bersenam pada waktu pagi kerana sinar matahari sangat baik untuk kesihatan anda. Sebenarnya, menurut Robin Berzin, M.D., yang dipetik dari Mind Body Green, vitamin D dari sinar matahari pagi dapat meningkatkan kadar testosteron.

4. Makan makanan afrodisiak

Beberapa jenis makanan dapat membantu meningkatkan libido. Contohnya, tiram dan makanan yang mengandungi asid lemak omega 3 seperti kacang, ikan bilis, salmon, dan ikan keli. Sementara itu, cili, saderi, dan coklat gelap juga dapat meningkatkan dorongan seks.