Kesihatan ENT

7 Bahaya dan Komplikasi Sinusitis Sekiranya Tidak Dirawat |

Sinusitis sering menunjukkan gejala yang menyerupai selesema biasa, iaitu kesesakan hidung disertai dengan sakit kepala. Akibatnya, banyak orang tidak menyedari bahaya yang timbul dari sinusitis kerana sudah terlambat untuk mendapatkan rawatan perubatan. Jadi, apa komplikasi yang boleh berlaku akibat sinusitis? Inilah ulasannya.

Pelbagai jenis bahaya komplikasi sinusitis

Sinusitis adalah gangguan hidung dalam bentuk keradangan yang berlaku di sinus, rongga yang terletak di sekitar hidung, tulang pipi, dan dahi.

Gejala sinusitis biasanya termasuk sakit kepala dan wajah, hidung tersumbat, batuk, dan penurunan kemampuan untuk mencium.

Terdapat banyak penyebab resdung. Walau bagaimanapun, keradangan pada dasarnya disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, atau kulat.

Faktor lain yang meningkatkan risiko seseorang mengalami sinusitis adalah alergi, selsema, tulang hidung bengkok, penurunan sistem imun, dan kehadiran polip hidung.

Secara amnya, sinusitis jarang mengakibatkan bahaya kepada kesihatan.

Namun, tentu saja, ada kemungkinan komplikasi akibat keradangan sinus dapat terjadi, terutama jika penghidapnya tidak segera mendapatkan rawatan sinusitis yang tepat.

Berikut adalah beberapa komplikasi yang boleh berlaku akibat sinusitis jika tidak dirawat dengan segera.

1. Sinusitis kronik

Sebilangan besar kes sinusitis biasanya hanya berlangsung selama beberapa hari atau minggu. Keadaan ini dikenali sebagai sinusitis akut.

Walau bagaimanapun, sinusitis boleh bertahan lebih dari 12 minggu dan berlaku beberapa kali dalam setahun.

Sekiranya ini berlaku, ini bermaksud bahawa keradangan sinus anda telah berkembang menjadi sinusitis kronik.

Sinusitis jenis ini berpotensi menimbulkan bahaya lain kepada keadaan kesihatan anda.

2. Pansinusitis

Walaupun namanya serupa, pansinusitis sedikit berbeza dengan sinusitis. Pansinusitis adalah keadaan apabila semua rongga sinus anda dijangkiti dan meradang.

Di tengkorak manusia, terdapat lebih dari satu rongga sinus. Rongga-rongga ini terletak di belakang mata, bahagian belakang tulang dahi, bahagian dalam struktur tulang pipi, dan kedua-dua sisi jambatan hidung.

Apabila semua sinus di tengkorak meradang, anda tidak lagi mengalami sinusitis, tetapi pansinusitis.

Walaupun pansinusitis menyebabkan masalah yang sama dengan sinusitis, gejalanya lebih teruk. Ini kerana semua resdung meradang, bukan hanya satu bahagian.

Sama dengan sinusitis biasa, pansinusitis adalah keadaan yang boleh dibahagikan kepada akut dan kronik.

Sekiranya tidak dirawat dengan rawatan yang tepat, pansinusitis akut boleh berubah menjadi kronik dan menimbulkan bahaya bagi kesihatan.

3. Jangkitan pada soket mata

Jangkitan yang berlaku di rongga sinus boleh merebak ke bahagian lain badan jika tidak dirawat dengan baik.

Salah satu bahagian badan yang boleh terkena adalah soket mata. Jangkitan pada soket mata dikenali sebagai selulitis orbit.

Selulitis orbital adalah istilah untuk jangkitan yang berlaku pada tisu otot dan lemak di orbit atau soket mata.

Keadaan ini paling kerap berlaku kerana jangkitan bakteria, seperti: Staphylococcus dan Streptokokus. Walau bagaimanapun, terdapat juga kes selulitis orbital yang disebabkan oleh jangkitan kulat, seperti: Mucorales dan Aspergillus.

Jadi, boleh dikatakan selulitis orbit adalah bahaya sinusitis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria atau kulat.

Menurut artikel dari StatPearls, kira-kira 86-98 peratus kes selulitis orbit dikaitkan dengan sinusitis.

Walaupun jangkitan mata ini boleh berlaku pada usia berapa pun, kes ini banyak dijumpai pada kanak-kanak.

4. Jangkitan tulang

Bahaya atau komplikasi lain yang mengancam akibat sinusitis adalah jangkitan pada tulang. Dari segi perubatan, keadaan ini dikenali sebagai osteomielitis.

Osteomielitis adalah jangkitan tulang yang berlaku disebabkan penyebaran melalui aliran darah atau tisu di sekitar tulang.

Keadaan ini paling kerap dijumpai pada pesakit yang mengalami jangkitan gigi dan juga sinusitis.

Pada orang dengan sinusitis, osteomielitis biasanya mempengaruhi tulang rahang atas, yang merupakan tulang antara mata dan rahang.

Tidak menghairankan bahawa salah satu rongga sinus, sinus maksila, terletak berhampiran tulang rahang atas. Selain itu, sinus maksila adalah bahagian sinus yang paling mudah dijangkiti.

Osteomielitis biasanya akan dirawat dengan antibiotik dan pembuangan cecair atau nanah yang terkumpul akibat jangkitan.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, osteomielitis boleh menyebabkan kematian tulang atau osteonecrosis. Tulang yang mati dan tidak dikeringkan oleh darah mesti dibedah dan dikeluarkan segera.

5. Kehilangan bau

Komplikasi atau bahaya sinusitis lain adalah kehilangan bau.

Kehilangan bau (anosmia) biasanya bersifat sementara, tetapi ada kemungkinan bau yang hilang tidak dapat dipulihkan atau kekal.

Sebanyak 60-80% pesakit dengan sinusitis kronik mengalami keadaan ini.

Kehilangan bau dapat mempengaruhi banyak aspek kehidupan penghidap sinusitis, dari diet yang buruk akibat kehilangan selera makan, hingga masalah mental.

6. Penyumbatan saluran darah di rongga sinus

Sinusitis juga dapat memicu bahaya pada saluran darah, yaitu risiko penyumbatan saluran darah di rongga sinus.

Keadaan ini dikenali sebagai trombosis rongga sinus atau trombosis sinus trombosis sinus kavernous. Penyumbatan biasanya berlaku kerana pembekuan darah.

Pembekuan darah terbentuk untuk mengelakkan jangkitan sinus merebak ke bahagian lain badan. Namun, ini sebenarnya menyebabkan darah tidak dapat mengalir ke otak dengan lancar.

Sebilangan besar kes trombosis rongga sinus dijumpai pada masa kanak-kanak dan awal dewasa.

Walaupun komplikasi ini sangat jarang berlaku, trombosis rongga sinus sangat berbahaya dan berpotensi menyebabkan kematian.

7. Jangkitan otak

Sekiranya jangkitan yang disebabkan oleh sinusitis telah menyebar ke otak, itu boleh menyebabkan bahaya yang cukup fatal.

Salah satu jangkitan yang mempengaruhi otak adalah meningitis atau keradangan cecair dan membran yang mengelilingi otak.

Keadaan ini biasanya dicirikan oleh gejala seperti demam, sakit kepala yang teruk, muntah, dan leher kaku.

Selain meningitis, sinusitis juga berpotensi menimbulkan bahaya lain pada otak, seperti abses otak dan empyema subdural.

Sekiranya anda menghidap sinusitis dan terdapat gejala tambahan yang tidak biasa, seperti demam tinggi, kemerahan dan bengkak di sekitar mata ke hidung, penglihatan kabur, dan tidak sedarkan diri, segera berjumpa doktor.

Gejala ini mungkin menunjukkan komplikasi dari sinusitis yang anda alami.