Kesihatan Seksual

6 Masalah Berat Yang Berlaku Kerana Ketagihan Seks

Ketagihan seks adalah masalah serius yang memerlukan perhatian khusus. Jangan sekali-kali memandang rendah perkara ini terutama jika anda sendiri pernah mengalaminya. Sebabnya, apabila seseorang ketagihan seks terdapat banyak kesan negatif yang akan muncul dalam hidupnya. Berikut ini adalah tinjauan mengenai pelbagai akibat ketagihan seks.

Apakah ketagihan seks?

Ketagihan seks adalah keadaan apabila seseorang tidak dapat menguruskan tingkah laku seksual mereka. Fikirannya dipenuhi dengan perkara-perkara seksual yang tidak dapat dilepaskannya. Dia juga tidak dapat mengawal dorongan seksualnya seperti orang normal yang lain. Akibatnya, dia sering melakukan pelbagai tingkah laku tidak wajar mengenai seks walaupun dia tahu ada akibatnya.

Biasanya seseorang yang ketagihan seks mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Jadikan seks sebagai perkara utama dan ketepikan aktiviti lain.
  • Melancap secara berkala semasa bersendirian.
  • Saya suka menonton video lucah.
  • Mempunyai banyak pasangan untuk memuaskan keinginan seksualnya.
  • Melakukan aktiviti seksual yang tidak sesuai seperti menunjukkan kemaluan di khalayak ramai.

Istilah lain untuk menggambarkan ketagihan seks adalah pergantungan seksual, hiperseksualiti, nymphomania pada wanita, dan satyriasis pada lelaki. Pelbagai rawatan profesional diperlukan untuk mengawal keadaan penghidapnya agar tidak bertambah buruk.

Apakah akibat ketagihan seks?

1. Dapatkan penyakit kelamin

Menurut data dari Jabatan Pengurusan USDA, sekitar 38 peratus lelaki dan 45 peratus wanita yang ketagihan seks mempunyai penyakit kelamin kerana tingkah laku mereka yang tidak terkawal. Bagaimana tidak, orang yang ketagihan seks sering menukar pasangan tanpa mengira keadaan kesihatan pasangan mereka. Sebenarnya, tidak jarang mereka melakukan hubungan seks dengan pekerja seks komersial.

2. Kehamilan yang tidak dijangka

Hampir 70% wanita yang ketagihan seks akan mengalami sekurang-kurangnya satu kehamilan yang tidak diingini. Sudah tentu, sekiranya kehamilan tidak dirancang dan diharapkan, ia akan memberi kesan negatif kepada kesihatan ibu dan janin.

3. Tidak produktif dan cenderung bersendirian

Seseorang yang ketagihan seks juga cenderung tidak produktif dan cenderung menyendiri. Ini kerana dia cenderung menghabiskan sebahagian besar waktunya untuk melakukan aktiviti seksual. Hasilnya, dia merasa sukar untuk berkonsentrasi di tempat kerja. Ini juga menjadikan hubungan dengan keluarga, rakan, dan rakan sekerja menjadi lebih teruk kerana semua yang difikirkannya adalah seks, seks, dan seks.

4. Gangguan psikologi

Akibat ketagihan seks, seseorang dapat mengalami masalah psikologi yang serius. Mereka sering merasa malu, tidak berdaya, dan tertekan kerana sukar untuk mengawal diri. Ini membuatnya merasa cemas, tertekan, marah, menyalahgunakan bahan atau ubat terlarang.

5. Kesukaran membina hubungan yang sihat

Orang yang ketagihan seks mempunyai gairah yang lebih besar daripada orang normal yang lain. Akibatnya, ini menjadikannya terus ingin melakukan aktiviti seksual walaupun dia baru saja melakukannya. Keadaan ini akan sangat sukar difahami oleh pasangan normal.

Selain itu, dia juga cenderung menghabiskan waktunya untuk terlibat dalam masalah seksual. Ini sering membuatnya tidak mengendahkan pasangannya dan mengutamakan kesenangannya. Sekiranya anda mempunyai ini, tentunya sangat sukar untuk membina hubungan yang sihat dan normal seperti pasangan lain.

6. Mengalami masalah undang-undang

Dorongan seks yang tidak terkawal boleh menyebabkan seseorang dalam kes undang-undang. Pemerkosaan, gangguan seksual, untuk mengintip orang lain dengan memasang CCTV di bilik mandi awam boleh menjadi aktiviti liar kerana ketagihan seks. Perkara seperti ini yang menjadikan kesan menjadi penagih seks sangat berbahaya.