Kesihatan

Berhenti Membakar Sampah di Halaman Rumah! Ini Bahaya untuk Kesihatan •

Membakar sampah adalah salah satu tabiat buruk masyarakat Indonesia yang sukar untuk dibuang. Kaedah ini dianggap jalan pintas untuk menyingkirkan timbunan sampah berbau yang boleh menjadi pusat penyakit. Sebenarnya, pembakaran sampah sebenarnya akan menimbulkan masalah baru untuk kesihatan orang sekeliling. Inilah penjelasannya.

Apakah bahan kimia yang terkandung dalam asap dari pembakaran sampah?

Dilaporkan dari Scientific American, kira-kira 40 peratus sampah atau setara dengan 1.1 bilion tan sampah di dunia dibakar di tempat terbuka. Apabila anda membakar sampah, pelbagai bahan kimia yang terkandung di dalamnya akan mengembang ke udara dan menyebabkan pencemaran.

Sejumlah bahan kimia dari asap sampah yang terbakar adalah ancaman bagi kesihatan. Menurut Badan Perlindungan Alam Sekitar AS, karbon monoksida dan formaldehid (formalin) adalah dua produk pembakaran utama yang mencetuskan penyakit pernafasan yang paling banyak.

Dijelaskan oleh Christine Wiedinmyer, seorang penyelidik dari Pusat Nasional Penyelidikan Atmosfera, sebanyak 29 peratus asap pembakaran mengandungi zarah-zarah logam kecil yang dapat menembus terus ke paru-paru. Di samping itu, 10 peratus kandungan bahan cemar sisa mengandungi merkuri dan 40 peratus lagi mengandungi hidrokarbon aromatik poliklik (PHA).

Asap terbakar juga mengandungi banyak bahan lain yang tidak kelihatan seperti hidrogen klorida, hidrogen sianida, benzena, styrene, arsenik, plumbum, kromium, benzo (a) pyrene, dioksin, furan, dan PCB. Semua bahan kimia ini jelas tidak boleh digunakan oleh manusia kerana ia berbahaya untuk kesihatan.

Apa bahaya membakar sampah tanpa pandang bulu?

Apabila sampah mula menumpuk di tong sampah atau halaman belakang, anda mungkin akan segera membakarnya sehingga tidak menumpuk. Tanpa menyedarinya, di sinilah anda mula meracuni diri, keluarga, dan orang lain di persekitaran anda.

Bahan kimia dari asap sampah yang terbakar tidak hanya dapat disedut secara langsung oleh manusia, tetapi juga dapat menempel pada objek di sekitarnya. Contohnya pokok, tanaman di kebun, permukaan tanah, dan sebagainya.

Walaupun api dipadamkan, anda masih boleh terdedah kepada bahan kimia dari sisa pembakaran ketika anda memakan buah dan sayur yang ditanam di tanah yang terkena abu. Hati-hati, anak-anak juga boleh terdedah ketika dia menyentuh benda-benda di kebun yang terkena asap yang terbakar.

Sekiranya bahan kimia ini terus-menerus dihirup oleh manusia, maka ini boleh menyebabkan batuk, sesak nafas, jangkitan mata, sakit kepala, dan pening. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini dapat meningkatkan risiko penyakit paru-paru, gangguan sistem saraf, serangan jantung, dan beberapa jenis barah.

Bahaya membakar sampah tidak berhenti di situ. Kandungan dioksin sisa plastik mempunyai sifat karsinogenik dan boleh mengganggu sistem hormon dalam badan. Toksin ini juga boleh terkumpul dalam lemak badan dan diserap oleh plasenta bayi pada wanita hamil. Oleh itu, sangat jelas bahawa pembakaran sampah tidak baik untuk kesihatan semua orang.

Jadi, bagaimana menguruskan sampah dengan betul dan selamat?

Nah, sekarang anda tahu bahaya membakar sampah untuk persekitaran dan kesihatan. Mulai sekarang, segera hentikan tabiat buruk ini dan beralih ke cara mengurus sampah yang lebih selamat.

Berikut adalah beberapa petua mudah yang dapat membantu mengurangkan jumlah sampah tanpa membakarnya.

  1. Elakkan pembaziran. Semakin banyak produk isi rumah yang anda beli, semakin banyak sampah yang akan anda hasilkan. Oleh itu, beli makanan atau produk rumah yang mencukupi dan pilih produk dengan pembungkusan paling mudah.
  2. Gunakan semula. Contohnya ialah menukar tin bekas menjadi pasu tanaman atau celengan, pakaian terpakai menjadi kain buruk atau keset, dan sebagainya.
  3. Kitar semula. Gunakan barang terpakai yang masih boleh digunakan dan kitar semula menjadi item baru yang menjimatkan dan berguna. Contohnya, membuat bakul dari koleksi pembungkus kopi, sampah akhbar menjadi kertas kitar semula, dan sebagainya.
  4. Buat kompos. Daripada membakarnya, ubah sisa makanan dan daun menjadi kompos untuk tanaman anda.
  5. Buang sampah dengan betul. Daripada bergegas membakarnya, buang sampah ke tempat pembuangan sampah. Sebenarnya, sekarang terdapat banyak tempat yang memudahkan kitar semula plastik isi rumah menjadi produk rumah tangga yang lebih berguna.