Kesihatan kulit

8 Kesan Sampingan Yang Mungkin Berlaku Kerana Muka •

Ramai orang percaya bahawa wajah dapat menghasilkan kulit wajah yang lebih cerah, lembut, dan lebih muda. Sebenarnya, rawatan wajah ini dipercayai dapat membantu menghilangkan kotoran dari kulit. Malangnya, terdapat pelbagai kesan sampingan yang disebabkan oleh rawatan muka. Ada apa-apa?

Kesan sampingan muka

Muka adalah pilihan yang cukup popular di kalangan orang, terutama wanita, kerana kulit menjadikan kulit kelihatan lebih bersih dan cerah.

Rawatan kulit ini juga membantu peredaran darah di wajah dan melegakan semasa proses urut muka.

Walaupun ia menawarkan banyak manfaat untuk kesihatan kulit, wajah wajah mempunyai pelbagai kesan sampingan yang perlu anda perhatikan. Berikut adalah kesan sampingannya.

1. Ruam merah

Salah satu kesan sampingan yang timbul dari kulit muka adalah ruam kulit merah.

Keadaan ini boleh berlaku kerana aktiviti pengelupasan dan menghilangkan komedo dari kulit wajah. Sebenarnya, proses wajah ini dapat menjadikan warna kulit tidak sekata.

Walaupun begitu, ruam kemerahan ini biasanya hanya berlangsung beberapa jam atau beberapa hari, dan akan hilang dengan sendirinya.

2. Jerawat

Selain ruam kemerah-merahan, rona wajah kadang-kadang boleh menjadi medium penularan bakteria penyebab jerawat.

Anda lihat, peralatan muka yang dipanaskan dan tidak disterilkan dengan betul boleh menjadi bekas yang sesuai untuk hidup bakteria.

Keadaan ini dapat disokong dengan pembukaan pori-pori pada wajah, sehingga bakteria dapat masuk dengan mudah dan mencetuskan jerawat.

Berita baiknya ialah anda dapat mencegah masalah kulit ini dengan memastikan bahawa kakitangan telah membersihkan dan mensterilkan peralatan yang akan digunakan.

3. Luka

sumber: Kesihatan Setiap Hari

Kebiasaannya, pegawai akan menggunakan jarinya atau alat khas untuk menghilangkan kotoran atau bintik hitam dari pori-pori wajah.

Ini berisiko menyebabkan kerosakan pada kulit wajah, terutama ketika menarik komedo terlalu ketat.

Lebih-lebih lagi, mengunjungi klinik kecantikan dengan pakar dermatologi yang tidak mempunyai sijil pasti boleh menyebabkan kesan sampingan ini.

Sekiranya anda ragu-ragu, cuba minta kakitangan menggunakan sarung tangan untuk mengurangkan risiko kesan sampingan wajah ini.

4. Kulit kering

Salah satu teknik wajah yang paling biasa digunakan untuk mendapatkan kulit wajah yang lebih cerah adalah pengelupasan.

Pengelupasan adalah proses pengelupasan permukaan kulit. Walaupun menjadikan wajah kelihatan lebih bersih, kaedah ini dapat mengurangkan kelembapan semula jadi dan keseimbangan pH kulit.

Pada sesetengah orang, proses pengelupasan ini mencetuskan gatal dan membuat kulit terasa kering.

Oleh itu, anda mungkin disarankan untuk menggunakan pelembap setelah melakukan rawatan muka untuk mengatasi kesan sampingan yang berlaku.

5. Muka bengkak

Berkat teknologi masa kini, terdapat banyak jenis rawatan muka yang boleh dicuba dan salah satunya adalah muka oksigen.

Muka oksigen adalah prosedur bukan perubatan kerana tidak menggunakan bahan kimia. Walaupun selamat, wajah ini boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk wajah yang bengkak.

Ini disebabkan oleh keradangan yang disebabkan oleh pendedahan oksigen pada wajah. Kesannya, kulit wajah akan kelihatan bengkak.

6. Hiperpigmentasi

Dalam beberapa kes, wajah boleh mencetuskan hiperpigmentasi kerana reaksi dari ubat yang digunakan pada kulit.

Secara amnya, kesan sampingan pada wajah menyebabkan perubahan warna keabu-abuan.

Walau bagaimanapun, kemungkinan hiperpigmentasi hanya mencetuskan warna kulit yang tidak rata.

Sebenarnya, kulit anda boleh menjadi terlalu sensitif, terutamanya apabila terdedah kepada cahaya matahari. Ini boleh berlangsung selama berhari-hari jika tidak dirawat dengan betul.

7. Kerengsaan

Bukan rahsia lagi bahawa wajah boleh menyebabkan kerengsaan pada beberapa orang.

Ini mungkin disebabkan oleh penggunaan ramuan dan krim yang mengandungi bahan kimia berkepekatan tinggi.

Kandungan bahan-bahan ini mungkin berbahaya, terutama bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif.

Sebilangan orang mungkin disarankan untuk tidak menggunakan kosmetik atau produk penjagaan kulit pada kulit wajah selama beberapa hari ke depan.

Dengan cara itu, anda memberi masa pada kulit wajah anda untuk sembuh dari kesan sampingan pada wajah ini.

8. Kesan sampingan yang lain

Sebagai tambahan kepada beberapa kesan sampingan di atas, terdapat beberapa bahaya lain yang dapat mengintai anda ketika melakukan rawatan muka, termasuk:

  • konjungtivitis,
  • jangkitan mata,
  • bisul, dan
  • reaksi alahan, seperti gatal-gatal.

Petua untuk mendapatkan wajah yang selamat

Sebenarnya, kesan sampingan pada muka boleh dielakkan sekiranya anda terlebih dahulu berjumpa doktor kulit atau pakar dermatologi sebelum melakukannya.

Ini bertujuan untuk menentukan jenis wajah yang sesuai untuk jenis kulit wajah anda.

Rawatan wajah ini juga disarankan agar tidak dilakukan lebih dari sekali selama 3 hingga 6 bulan.

Sekiranya anda bimbang tentang keadaan kulit anda setelah menjalani rawatan muka, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.