Kesihatan kulit

Petua Memilih Foundation Mengikut Jenis Kulit Muka •

Foundation, alias foundation, adalah produk kosmetik yang berfungsi sebagai asas untuk meratakan warna kulit wajah untuk aplikasi solek yang sempurna. Anda kadangkala keliru mengenai produk asas mana yang sesuai untuk anda. Oleh itu, artikel ini akan membincangkan semua jenis formulasi asas supaya anda dapat mencari yang terbaik untuk kulit anda.

Kenali pelbagai jenis formulasi solekan asas

Terdapat pelbagai jenis asas solek yang terdapat dalam pelbagai formula, warna, liputan (meliputi kuasa yang diberikan oleh produk), dan komposisi. Pada asasnya, semua produk asas tergolong dalam 3 kategori utama: cecair, krim, dan serbuk.

1. Asas cecair

Cecair asas adalah yang paling ringan dan paling mudah digunakan pada wajah. Kedua-dua faktor ini menjadikan formulasi cecair sebagai pilihan asas yang paling popular. Cecair cecair menyatu dengan sangat baik ke dalam kulit dan mengekalkan kelembapan pada kulit.

Asas cair tersedia dalam pelbagai warna bersama dengan formula berasaskan minyak atau air untuk memenuhi keperluan setiap orang.

Asas berasaskan minyak lebih sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit kering dan berkedut, sementara asas berasaskan air lebih sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit berminyak, normal, atau kombinasi.

Varian asas asas cecair yang lain termasuk krim BB dan CC, dan pelembap berwarna. Jenis ini mempunyai liputan yang paling ringan dari semua asas cecair tetapi mempunyai kemasan solek yang paling semula jadi.

2. Krim asas

Face foundation dalam bentuk krim mempunyai tekstur yang lebih tebal dan lembut. Kerana mengandungi minyak, jenis foundation ini sesuai untuk kulit normal atau kering.

Asas krim biasanya terdapat dalam periuk kecil, tongkat padat, dan botol tiub. Fondasi krim paling baik digunakan pada wajah menggunakan span solek yang lembap. Cream foundation juga boleh digunakan sebagai concealer.

Berkat teksturnya yang tebal, asas ini menawarkan liputan yang lebih teliti untuk menutup semua ketidaksempurnaan kulit. Malangnya, kerana teksturnya yang lebih berat, asas krim menyumbat liang dengan lebih mudah, menjadikannya lebih rentan terhadap jerawat dan bintik hitam.

Varian asas krim yang lain termasuk asas mousse. Foundation mousse adalah foundation berasaskan air yang terdiri daripada campuran serbuk dan pelembap. Mousse foundation memberikan penampilan terakhir matte yang lebih semula jadi untuk kulit.

3. Asas serbuk

Bedak alias aka asas serbuk terdapat dalam bentuk serbuk longgar (serbuk super halus) atau serbuk padat. Jenis muka jenis ini sangat kering dan hampir tidak berair.

Asas bedak lebih mudah digunakan daripada jenis lain, itulah sebabnya jenis ini adalah pilihan yang lebih baik bagi anda yang tidak biasa menggunakan alat solek atau baru mula belajar bagaimana cara menggunakan alat solek.

Asas serbuk sangat sesuai untuk orang yang mempunyai kulit berminyak dan normal. Penggunaannya tidak sesuai untuk anda yang mempunyai kulit kering, tetapi anda masih boleh mengatasinya dengan menggunakan pelembap terlebih dahulu.

Varian lain dari bedak asas adalah asas mineral. Asas mineral dibuat dari batu mineral bumi yang melalui proses menumbuk dan mengisar sehingga teksturnya berubah menjadi serbuk yang sangat halus. Jenis ini boleh menjadi pilihan tepat bagi anda yang mempunyai kulit sensitif.

Petua memilih dan menggunakan asas untuk solekan wajah yang lebih sempurna

Walaupun anda telah menemui produk yang tepat, anda juga harus memperhatikan cara menggunakannya. Anda mungkin, asas sebaliknya akan menjadikan kulit wajah kelihatan dempul atau tidak sekata. Inilah petua yang boleh anda ikuti.

1. Ketahui warna kulit asas anda

Salah satu kesalahan terbesar dalam memilih yayasan adalah memilih warna yang salah. Yayasan biasanya terdapat dalam tiga pilihan warna asas. Ketiga-tiga pilihan tersebut dikategorikan kepada sejuk, neutral, dan suam yang mesti disesuaikan dengan nuansa asas kulit (kulit lembutAnda.

Untuk menentukan ini, anda dapat melihat warna kulit dan urat di pergelangan tangan. Sekiranya kulit anda mempunyai warna kemerahan dengan urat yang berwarna biru atau ungu, maka kulit anda termasuk dalam kategori ini nada sejuk.

Sekiranya warna kulit tidak berwarna kemerahan atau kekuningan dengan urat pergelangan tangan biru-hijau, maka kulit anda tergolong dalam nada berkecuali.

Sementara itu, jika kulit anda cenderung kekuningan atau keemasan dengan urat hijau atau kekuningan, ini bermakna kulit anda termasuk dalam nada panas.

Produk asas wajah biasanya dilabelkan dengan kod C, N, dan W di hadapannya. Sekiranya anda tidak pasti mengenai warna kulit anda, minta sampel di kedai. Uji setiap sampel dengan memasukkannya ke dada atau rahang, bukan lengan atau leher anda.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk mengetahui warna kulit asas anda, anda boleh mencampurkan dua asas dengan warna yang berbeza untuk mendapatkan warna yang tepat.

2. Ketahui jenis kulit anda

Bukan hanya warna, asas yang anda gunakan juga mesti mempunyai formula yang sesuai untuk jenis kulit anda. Kedua-dua kulit kering, kombinasi, hingga berminyak mempunyai formula tersendiri.

Contohnya, formula bebas minyak yang memberikan kemasan matte lebih sesuai untuk kulit yang berjerawat dan / atau berminyak. Sementara itu, formula pelembap sesuai untuk kulit kering.

Bagi anda yang mempunyai kulit sensitif atau alergi lebih baik menggunakan formula bukan komedogenik atau hypoallergenic. Kulit normal dan kombinasi boleh mencuba beberapa formula yang berbeza untuk melihat mana yang paling sesuai untuk kulit mereka.

3. Solekan di pencahayaan bilik yang betul

Memakai alat solek di bilik yang mempunyai pencahayaan yang buruk adalah kesalahan terbesar yang dilakukan banyak orang.

Pencahayaan yang buruk merangkumi tetapi tidak terhad kepada lampu pendarfluor (cahaya putih yang kuat di bilik mandi) serta cahaya kuning yang redup (tidak cukup cahaya). Lampu kuning akan membuat anda kelihatan kotor, sementara lampu neon akan membuat anda kelihatan pucat.

Cahaya terbaik untuk menggunakan asas anda adalah cahaya matahari semula jadi. Sekiranya ini tidak mungkin, cuba gunakan cermin yang diterangi dengan lampu LED putih hangat.

4. Tepuk tangan dan lantun - jangan gosok

Semasa menggunakan foundation, selalu gunakan gerakan memutar, tepuk dan lantun, jangan gosok.

Di samping itu, bermula dari bahagian tengah wajah hingga merebak ke tepi garis rambut. Menghilangkan asas anda bermakna sebahagian besar sisa produk akan melekat dan ditinggalkan di jari, sikat atau span anda.

Akhir sekali, selesaikan solek anda dengan serbuk pilihan anda agar produk tidak mudah gosok.