Kesihatan ENT

Implan Koklear: Bagaimana Ia Berfungsi, Faedah dan Risiko -

Bagi orang yang mengalami masalah pendengaran, penggunaan alat bantu pendengaran akan sangat membantu kelancaran aktiviti seharian mereka. Salah satu alat bantu pendengaran yang dapat memperbaiki gangguan pendengaran sederhana hingga teruk, walaupun pekak, adalah implan koklea. Sekiranya anda mempertimbangkan untuk menggunakan alat bantu pendengaran, adalah idea yang baik untuk membaca maklumat lengkap mengenai implan koklea di bawah.

Apakah implan koklea?

Implan koklea adalah alat elektronik kecil yang diletakkan di telinga orang yang mengalami pendengaran akibat koklea yang rosak. Peranti ini berfungsi dengan menghantar impuls dari koklea terus ke saraf pendengaran, yang kemudian membawa isyarat bunyi ke otak.

Dalam proses pendengaran, koklea atau yang biasa disebut organ koklea berfungsi untuk mengambil getaran suara dan menghantarnya ke otak melalui saraf pendengaran. Apabila koklea rosak, suara tidak akan dapat mencapai saraf sehingga otak tidak dapat memproses isyarat sebagai suara.

Alat ini berfungsi untuk menggantikan fungsi telinga dalam yang rosak (koklea) untuk menyampaikan isyarat bunyi ke otak. Dalam kata lain, implan koklea membantu anda mendengar kerana ia berfungsi secara langsung dengan saraf dan otak pendengaran.

Implan koklea terdiri daripada beberapa bahagian, iaitu:

 • Mikrofon yang berfungsi untuk mengambil suara dari persekitaran di sekitarnya
 • Pemproses bunyi berfungsi untuk memilih dan menyusun suara yang diambil oleh mikrofon
 • Pemancar dan penerima / perangsang menerima isyarat dari pemproses bunyi dan menukarnya menjadi impuls elektrik
 • Susunan elektrod , adalah susunan elektrod yang berfungsi untuk mengumpulkan impuls dari stimulator dan menghantarnya ke saraf pendengaran

Bagaimana implan koklea berfungsi?

Tidak seperti alat pendengaran, yang membantu membuat bunyi luaran lebih kuat, implan koklea menggantikan telinga dalam yang rosak (koklea) untuk menyampaikan isyarat bunyi ke otak. Dengan kata lain, implan koklea membantu anda mendengar.

Koklea atau yang biasa disebut organ koklea berfungsi untuk mengambil getaran suara dan menghantarnya ke otak melalui saraf pendengaran. Apabila koklea rosak, suara tidak akan dapat mencapai saraf sehingga otak tidak dapat memproses isyarat sebagai suara. Fungsi implan adalah untuk mengirimkan suara ke saraf pendengaran sehingga dapat melambung kembali.

Apakah kelebihan berbanding alat pendengaran?

Implan ini lebih ditujukan kepada orang yang mengalami pendengaran akibat kerosakan koklea. Alat ini membolehkan pengguna mendengar dan memahami pertuturan untuk menikmati muzik.

Walaupun kelihatan dari luar telinga, implan biasanya tidak mengganggu kehidupan seharian. Anda juga boleh terus berenang ketika memakai implan, kerana implan koklea pada dasarnya tertanam di telinga. Juga perhatikan bahawa kebanyakan pengguna melaporkan mendengar bunyi "bip" atau "enjin" samar.

Kanak-kanak dan orang dewasa dengan masalah pendengaran atau pekak yang teruk boleh menggunakan implan koklea. Prosedur ini bahkan selamat digunakan walaupun oleh kanak-kanak berumur sekurang-kurangnya 12 bulan.

Kajian yang dikutip oleh Institut Kesihatan Nasional membuktikan bahawa implan yang diletakkan sebelum usia 18 bulan dapat membuat anak-anak mendengar dengan lebih baik, memahami pelbagai bunyi dan muzik, dan bahkan berinteraksi dengan rakan mereka tanpa memerlukan isyarat visual seperti bahasa isyarat.

Dipetik dari Johns Hopkins Medicine, ciri implan koklea lain adalah:

 • Boleh menjadi pilihan ketika alat bantu dengar tidak memberikan kejelasan suara dari pertuturan atau bahasa lisan orang lain
 • Implan yang dilakukan dengan cepat pada kanak-kanak dapat meningkatkan peningkatan pendengaran

Siapa yang memerlukan implan koklea?

Kanak-kanak dan orang dewasa dengan masalah pendengaran atau pekak yang teruk boleh menggunakan implan koklea. Alat ini selamat digunakan walaupun oleh kanak-kanak berumur sekurang-kurangnya 12 bulan.

Satu kajian yang dipetik dari National Institute of Health di Amerika Syarikat membuktikan bahawa implan koklea yang diletakkan sebelum usia 18 bulan dapat membuat anak-anak mendengar dengan lebih baik, memahami pelbagai bunyi dan muzik, dan bahkan bercakap dengan rakan mereka ketika mereka dewasa.

Tambahan pula, kanak-kanak yang mempunyai masalah pendengaran dan menggunakan pendengaran bahkan dapat mengembangkan kemahiran berbahasa yang setanding dengan kanak-kanak dengan pendengaran normal. Sebenarnya, mereka dapat belajar dengan baik di sekolah biasa. Sudah tentu ini sangat membantu mereka dalam menjalani kehidupan.

Orang dewasa yang mengalami masalah pendengaran juga dapat dibantu oleh alat ini. Mereka akan cuba memadankan suara yang mereka dengar sekarang dengan suara yang pernah mereka dengar sebelumnya, termasuk ucapan orang, tanpa perlu melihat bibir orang lain.

Adakah kemungkinan risiko jika melakukan prosedur ini?

Seperti mana-mana bantuan perubatan, ada beberapa risiko, termasuk penyakit telinga, yang mungkin terjadi ketika anda menggunakan implan koklea. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Kecederaan saraf pendengaran
 • Rasa kebas di telinga
 • Pening dan masalah dengan keseimbangan atau vertigo
 • Dering di telinga (tinnitus)
 • Kebocoran cecair serebrospinal
 • Jangkitan di kawasan sekitar mesin, jadi implan yang telah dipasang mesti dikeluarkan
 • Jangkitan pada lapisan otak, juga dikenali sebagai meningitis

Tetapi tidak semestinya setiap orang yang menggunakan prosedur ini akan mengalami risiko di atas. Sila berjumpa dengan doktor pakar mengenai kemungkinan risiko di atas, terutamanya untuk keadaan anda.