Kesihatan lelaki

Jangkitan Kulat pada Zakar: Gejala, Sebab, dan Rawatan

Jangkitan ragi zakar adalah salah satu gangguan yang biasanya timbul apabila lelaki tidak menjaga kebersihan organ pembiakannya. Keadaan biasa juga disebut jangkitan yis ( jangkitan yis ) biasanya dialami oleh bayi dan wanita. Jangkitan ini lebih dikenali sebagai ruam popok pada bayi, sementara pada wanita ia dikenali sebagai jangkitan yis vagina.

Semua keadaan ini biasa berlaku kerana pertumbuhan kulat Candida albicans yang terlalu banyak, terutama pada kawasan kulit yang lembap. Jadi, apakah tanda-tanda jangkitan yis zakar? Apakah keadaan yang boleh menyebabkan jangkitan yis pada zakar?

Apa yang menyebabkan lelaki mendapat jangkitan yis zakar?

Jangkitan ragi zakar atau ragi biasanya mempengaruhi kepala zakar dan kulup, keadaan ini lebih kerap berlaku pada lelaki yang tidak bersunat. Tidak seperti jangkitan yis atau kandidiasis faraj pada wanita di mana jangkitan disebabkan oleh pertumbuhan ragi yang tidak seimbang, penyebab jangkitan yis zakar pada lelaki pada umumnya ditularkan melalui hubungan seksual.

Sekiranya anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan pasangan yang mengalami jangkitan yis vagina, anda juga berisiko terkena jangkitan yis. Walaupun gejalanya hampir serupa, jangkitan yis tidak diklasifikasikan sebagai penyakit kelamin.

Dipetik dari MedicineNet , jangkitan yis tidak selalu menular melalui hubungan seks. Penyakit ini juga boleh muncul tanpa hubungan seksual dengan orang lain. Ketika berhubungan seks dengan wanita yang mengalami jangkitan yis vagina, maka reaksi tubuh lelaki yang buruk dapat menyebabkan pertumbuhan kulat pada zakar.

Pada lelaki yang tidak disunat, jangkitan yis pada zakar juga dapat berkembang menjadi keadaan yang disebut balanitis. Balanitis adalah pembengkakan dan kesakitan atau kerengsaan yang menyerang kepala zakar dan kulit di sekitarnya. Selain jangkitan kulat, balanitis juga boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria dan virus.

Siapa yang berisiko mendapat jangkitan yis zakar?

Selain dijangkiti melalui pasangan seksual anda, terdapat beberapa faktor risiko yang boleh mencetuskan pertumbuhan ragi pada zakar. Berikut adalah beberapa faktor risiko ini.

 • Tidak disunat, kerana kawasan di bawah kulup cukup lembap dan sesuai untuk pertumbuhan kulat Candida .
 • Kawasan zakar dan sekitarnya lembap, misalnya dari keringat atau tidak mengeringkan zakar sepenuhnya setelah mandi.
 • Kurang kebersihan zakar.
 • Mengambil antibiotik dengan tidak betul, misalnya dalam jangka masa yang panjang, dapat membunuh bakteria baik yang mencegah jangkitan kulat pada zakar.
 • Mengambil ubat kortikosteroid.
 • Gangguan imun atau menderita penyakit yang menyerang sistem imun, seperti AIDS.
 • Tahap gula darah tinggi atau diabetes (diabetes).
 • Berat badan berlebihan atau gemuk, yang boleh menyebabkan lipatan di sekitar kawasan zakar, meningkatkan risiko pertumbuhan kulat.

Apakah tanda dan gejala jangkitan yis zakar?

Terdapat beberapa tanda dan gejala jangkitan yis pada zakar yang tidak boleh anda abaikan. Berikut adalah beberapa gejala yang perlu segera diperiksa oleh doktor sekiranya anda mengalaminya.

 • Gatal dan panas di kepala zakar.
 • Zakar membengkak dan merah.
 • Tompok atau noda putih muncul di sekitar kawasan zakar.
 • Bau busuk, terutama bagi lelaki yang tidak bersunat.
 • Keputihan yang berwarna putih dari belakang kulup pada lelaki yang tidak bersunat.
 • Sakit ketika membuang air kecil atau melakukan hubungan seks.

Bagaimana cara merawat jangkitan kulat pada zakar?

Secara amnya, jangkitan kulat dapat diatasi dengan penggunaan ubat antikulat dalam bentuk salap dan krim yang boleh dibeli tanpa resep di farmasi.

Beberapa salap atau krim untuk merawat jangkitan kulat pada zakar yang boleh anda gunakan, seperti:

 • Clotrimazole,
 • Miconazole, dan
 • Ekonazol.

Walau bagaimanapun, dalam kes yang agak serius, anda mungkin memerlukan rawatan khas dan ubat oral yang ditetapkan oleh doktor, seperti fluconazole yang berkesan dalam merawat jangkitan yis.

Walau bagaimanapun, jika jangkitan menyebabkan balanitis - radang kepala zakar yang biasa terjadi pada lelaki yang tidak bersunat, rawatan lebih lanjut diperlukan jika pemulihan dengan ubat antijamur tidak berjalan dengan baik.

Sekiranya anda belum disunat, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menjalani prosedur sunat dengan membuang bahagian kulup yang menutupi kepala zakar untuk mencegah jangkitan berulang.

Bagaimana untuk mencegah jangkitan kulat pada zakar?

Cara terbaik untuk mencegah jangkitan yis zakar adalah dengan memastikan anda sentiasa menjaga kebersihan zakar anda. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan termasuk:

 • Amalkan hubungan seks yang selamat dengan kondom dan elakkan mempunyai banyak pasangan seksual untuk mengurangkan risiko mendapat penyakit kelamin. Elakkan juga melakukan hubungan seks dengan wanita yang mengalami jangkitan yis vagina.
 • Pastikan zakar sentiasa bersih dan pastikan kawasan intim termasuk skrotum dan sekitarnya sentiasa bersih dan kering. Lakukan ini setiap kali anda mandi, atau sebelum dan selepas hubungan seksual.
 • Sekiranya anda tidak berkhatan, jangan lupa membersihkan kawasan di bawah kulup. Ini untuk mencegah munculnya smegma, yang merupakan bintik-bintik putih atau tompok-tompok yang menyerupai keju kerana penumpukan minyak, sel-sel kulit mati, dan peluh pada alat kelamin lelaki.
 • Pada bayi dan kanak-kanak, ibu bapa juga perlu membersihkan kawasan genital juga. Jangan paksa menarik kulup, kerana boleh menyakitkan dan berbahaya. Ibu bapa hanya membersihkan zakar dan kawasan sekitarnya sahaja.

Walaupun gangguan dan penyakit zakar lelaki ini mudah diubati, itu tidak bermakna anda boleh menganggapnya ringan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian terbaik untuk masalah anda.