Kesihatan Seksual

Seks Bebas Boleh Menyebabkan 4 Penyakit Seksual Ini •

Cinta satu malam (pendirian satu malam) adalah istilah kontemporari untuk menggambarkan seks kasual sama ada dengan orang asing atau kenalan baru tanpa ikatan hubungan. Namun, lain kali begitu tergoda untuk sapu betul dalam aplikasi jodoh, ada baiknya anda berfikir seribu kali sebelum dibutakan oleh nafsu. Cinta satu malam dengan orang asing berpotensi membuka pintu untuk penyebaran sejumlah penyakit kelamin.

Cinta satu malam berkait rapat dengan seks yang tidak dilindungi. Di samping itu, pada dasarnya anda berdua tidak mengetahui apa-apa mengenai keadaan kesihatan masing-masing. Apalagi status kesihatan, bahkan nama penuh, alamat, dan pekerjaan anda mungkin tidak akan menjadi topik perbualan. Selain HIV / AIDS, kenyataannya adalah terdapat banyak penyakit kelamin lain yang sering menular melalui seks bebas.

Penyakit seksual kerana hubungan seks tanpa perlindungan

Berikut adalah beberapa senarai penyakit kelamin yang boleh disebarkan melalui seks bebas:

1. Chlamydia

Chlamydia (klamidia) disebabkan oleh bakteria Chlamydia trachomatis yang biasanya disebarkan melalui hubungan dengan mulut, vagina, zakar, atau dubur semasa hubungan seksual. Chlamydia tidak hanya menjangkiti alat kelamin, tetapi juga dapat menjangkiti mata dan menyebabkan keradangan pada lapisan mata (konjungtivitis) jika cairan vagina atau sperma yang dijangkiti bersentuhan dengan mata.

Jangkitan klamidia dicatat telah menjangkiti sekitar 131 juta orang di seluruh dunia setiap tahun. Bahkan angka ini hanya anggaran kasar, kerana klamidia pada umumnya tidak menunjukkan simptom khas sehingga orang mungkin tidak menyedari bahawa mereka telah dijangkiti penyakit ini. Walaupun menunjukkan simptom, klamidia sering disalahpahami sebagai penyakit biasa yang lain, yang dicirikan oleh sakit pada alat kelamin dan keputihan atau keputihan dari zakar.

Biasanya, terdapat beberapa gejala lain yang dapat muncul dalam satu hingga tiga minggu dari permulaan jangkitan. Sekiranya anda melihat gejala berikut, segera berjumpa doktor:

 • Demam
 • Bengkak di kawasan faraj atau testis. Kadang-kadang sakit
 • Sakit di bahagian bawah abdomen
 • Keputihan yang tidak normal
 • Pelepasan yang tidak normal dari zakar
 • Sakit ketika kencing
 • Sakit semasa hubungan seksual
 • Pendarahan selepas hubungan seks

2. Gonorea

Gonorea (gonorea) adalah penyakit kelamin yang paling biasa selepas klamidia. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria Neisseria gonorrhea yang biasanya ditularkan dari satu orang (yang dijangkiti) ke orang lain melalui hubungan dengan mulut, vagina, zakar, atau dubur semasa hubungan seksual.

Gonorea mempunyai tanda dan gejala berikut:

 • Sakit atau sensasi terbakar ketika membuang air kecil
 • Gonorea
 • Kerap membuang air kecil
 • Sakit tekak
 • Sakit pada alat kelamin
 • bengkak atau kemerahan lubang kencing pada lelaki

3. Sifilis

Sifilis atau singa raja adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Treponema pallidum. Bakteria ini menjangkiti kulit, mulut, alat kelamin dan sistem saraf setelah bersentuhan dengan mulut, vagina, zakar, atau dubur semasa hubungan seksual. Sifilis boleh menyebabkan kerosakan kekal pada otak, sistem saraf dan organ lain, termasuk jantung. Bilangan orang yang mendapat sifilis tidak sebanyak klamidia atau gonore, tetapi masih banyak.

Beberapa gejala sifilis yang biasa, jika ada termasuk bisul pada alat kelamin, dubur, dan / atau mulut (yang sembuh dalam 5 minggu); dan demam, sakit kepala, sakit sendi, kehilangan selera makan, sakit tekak, kelenjar getah bening yang membengkak di ketiak, paha atau leher sehingga muncul ruam pada zakar, vagina, atau mulut dan telapak tangan dan kaki. Tahap ini boleh bertahan selama bertahun-tahun.

Tetapi seperti penyakit kelamin lain, sifilis biasanya tidak menimbulkan gejala sehingga kerosakan otak dan jantung berlaku dalam 10-40 tahun selepas jangkitan pertama. Penularan sifilis dapat dicegah jika dikesan lebih awal. Segera berjumpa jika di kawasan pangkal paha anda muncul ruam.

4. Herpes genital

Herpes genital adalah penyakit yang disebabkan oleh virus herpes simplex 2 (HSV 2). Biasanya dicirikan oleh lebam berair pada alat kelamin. Sebenarnya, lebam ini juga boleh menyerang dubur atau mulut. Ini boleh berlaku kerana seks dubur atau seks oral. Virus biasanya mati dengan cepat di luar badan. Oleh itu, tidak mungkin anda dijangkiti dengan duduk di tandas atau menggunakan tuala yang dijangkiti. Di Amerika Syarikat, satu daripada enam orang yang berumur antara 14-49 tahun akan mengalami penyakit ini.

Sama seperti klamidia, sebilangan orang yang mendapat virus ini tidak mengetahui bahawa mereka dijangkiti kerana penghidapnya tidak merasakan sebarang gejala atau tanda-tanda. Namun, ada beberapa tanda dan gejala yang dapat muncul, yaitu:

 • Sakit atau gatal di kawasan kemaluan atau punggung
 • Benjolan merah kecil atau lebam berair (rimles)
 • Sekiranya elastik pecah, maka muncul luka
 • Kudis muncul ketika luka telah sembuh
 • Sakit ketika membuang air kecil
 • Kelenjar getah bening bengkak di pangkal paha, sakit kepala, sakit otot dan demam

Keempat penyakit di atas adalah penyakit yang paling kerap disebarkan melalui seks bebas. Tetapi itu tidak bermaksud hanya empat penyakit ini yang dapat menular melalui hubungan seks tanpa perlindungan. Beberapa penyakit lain yang juga sering disebarkan melalui seks bebas adalah kondiloma acuminata, hepatitis B dan C, HPV.

Kaedah terbaik untuk mencegah penyakit kelamin

Semakin kerap anda mempunyai banyak pasangan, semakin tinggi risiko anda dijangkiti penyakit kelamin. Sesungguhnya, cara paling selamat adalah dengan tidak menukar rakan kongsi. Tetapi jika anda merasa sukar, pastikan anda melakukan hubungan seks yang selamat dengan menggunakan kondom. Kondom adalah satu-satunya kaedah kontrasepsi yang dapat mencegah penularan penyakit kelamin.

Apa yang perlu difahami adalah bahawa anda masih berisiko dijangkiti penyakit menular seksual walaupun anda pernah menggunakan kondom, kerana kondom boleh terkoyak ketika anda terbawa atau kerana penggunaan yang tidak betul. Oleh itu, pelajari cara yang betul untuk menggunakan kondom serta alternatif lain untuk mencegah penularan penyakit kelamin.