Kesihatan ENT

Manuver Valsalva Adalah Cara Pantas untuk Meringankan Telinga Dering

Ketika telinga berdering ketika menaiki pesawat, banyak orang menanganinya dengan menutup mulut dan lubang hidung sambil menghirup udara melalui hidung. Ternyata, kaedah ini bukan hanya tindakan rawak, tetapi juga manuver Valsalva. Jadi, apakah manuver Valsalva?

Manuver Valsalva adalah kaedah mencerahkan telinga

Sumber: Berita Perubatan Hari Ini

Manuver Valsalva adalah cara bernafas dengan meningkatkan tekanan di dada.

Akibatnya, terdapat perubahan denyut jantung dan tekanan darah ketika mengeluarkan udara dari tubuh ketika bukaan yang menghubungkan trakea dan faring ditutup.

Istilah ini diperkenalkan pada tahun 1700-an oleh Antonio Maria Valsava pada asalnya digunakan untuk mengeluarkan nanah dari telinga.

Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, manuver Valsalva cukup berguna untuk kehidupan seharian dan sering digunakan apabila:

  • Terikan ketika membuang air besar
  • Berlatih menggunakan saksofon
  • Mengangkat beban berat
  • Kurangkan deringan telinga di pesawat

Cara melakukan manuver Valsalva

Kaedah ini yang tidak melibatkan mulut cukup mudah dan tidak memerlukan pertolongan.

Arahan di bawah ini hanyalah satu cara untuk membuat manuver Valsalva mudah dan merawat masalah telinga anda. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  1. Mulakan dengan menarik nafas dalam-dalam dan menahan nafas selama beberapa saat.
  2. Sekiranya otot dada dan perut anda terasa sesak dan menekan, anda betul.
  3. Pegang kedudukan ini selama 5-10 saat.
  4. Tarik nafas dengan kuat sehingga anda dapat menghembus nafas dengan cepat.
  5. Teruskan pernafasan biasa.

Sekiranya anda sukar melakukan kaedah di atas, ada pilihan lain yang boleh anda lakukan untuk melakukan manuver Valsalva.

Anda boleh mula dalam keadaan berbaring dan meniup botol kosong yang kosong selama 15 saat.

Bagaimanakah manuver Valsalva berfungsi dalam sistem pernafasan?

Seperti yang dilaporkan oleh halaman Pusat Informasi Bioteknologi Nasional, manuver Valsalva adalah cara bernafas yang terbahagi kepada empat tahap.

Bermula dari peningkatan tekanan darah dari sistem pernafasan paksa hingga tekanan darah kembali ke angka normal.

Fasa I

Apabila anda menarik nafas ketika lubang hidung anda dicubit dan mulut anda ditutup, ketegangan meningkat yang menaikkan tekanan darah anda.

Kemudian, aliran darah melambatkan pada saluran darah yang besar dan mempengaruhi peredaran paru-paru.

Tahap II

Pada fasa ini, tekanan darah kembali stabil kerana jumlah darah yang terhad di saluran darah kembali ke jantung. Akibatnya, darah yang dipam dari jantung menurun dan degupan jantung anda meningkat.

Tahap III

Sebelum anda membuka kembali lubang hidung anda dan mengakhiri manuver Valsalva, tekanan darah anda akan menurun sebentar dan membuat anda lebih santai.

Fasa IV

Akhirnya, darah mengalir kembali ke jantung anda. Kemudian, setelah degup jantung kembali normal, aliran darah kembali normal dan tekanan darah kembali meningkat.

Ini kerana saluran darah belum melebar, alias masih menyempit.

Risiko dan kesan sampingan semasa melakukan manuver Valsalva

Sumber: Shutterstock

Manuver Valsalva adalah kaedah yang cukup berkesan untuk mengeluarkan angin dari telinga dan mengatasi deringan di dalamnya.

Namun, itu tidak bermakna tidak ada risiko atau kesan sampingan yang timbul semasa anda melakukan pernafasan seperti ini.

Kesan sampingan utama yang boleh berlaku dari keadaan ini adalah hipotensi. Keadaan ini boleh berlaku kerana penurunan tekanan darah yang drastik dan tiba-tiba semasa manuver Valsalva.

Pada sesetengah orang, bernafas seperti ini juga boleh menyebabkan pening dan pingsan.

Manuver Valsalva adalah cara yang selamat dengan kesan sampingan yang agak jarang berlaku kerana dapat dilakukan oleh semua orang. Namun, tanyakan kepada doktor anda jika anda merasa pening setelah melakukan manuver Valsalva.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini jarang berlaku kerana corak pernafasan ini agak selamat untuk dilakukan oleh semua orang.

Namun, untuk berada di pihak yang selamat, tanyakan kepada doktor anda jika anda merasa pening semasa melakukan manuver Valsalva.