Kesihatan Pencernaan

Pilihan Darah BAB Pendarahan Berdasarkan Sebabnya

Najis berdarah adalah gejala pendarahan di saluran gastrointestinal atas dan bawah, seperti buasir, fisur dubur, dan radang usus. Lihat penjelasan mengenai ubat-ubatan yang menyebabkan najis berdarah berdasarkan saluran gastrousus di bawah.

Ubat najis berdarah berdasarkan bahagian saluran pencernaan

Satu kumpulan masalah pencernaan yang sering mencetuskan najis berdarah adalah pendarahan di saluran pencernaan. Pendarahan di saluran pencernaan boleh berlaku di pelbagai organ sistem pencernaan, termasuk kerongkongan dan dubur.

Itulah sebabnya, pilihan ubat najis berdarah bergantung pada apa penyebab keadaan ini. Inilah cara mengatasi penyebab najis berdarah yang terbahagi kepada dua bahagian, iaitu saluran pencernaan atas dan bawah.

Pendarahan gastrousus atas

Berikut adalah penyebab pendarahan gastrointestinal atas yang boleh mencetuskan najis berdarah dan cara mengatasinya.

Jangkitan bakteria Helicobacter pylori

Jangkitan Helicobacter pylori (H. pylori) adalah keadaan apabila bakteria H. pylori menyerang perut. Bakteria ini boleh merosakkan tisu perut ke bahagian pertama usus kecil.

Sekiranya tidak dirawat, jangkitan bakteria ini boleh menyebabkan masalah pencernaan, seperti ulser perut, gastritis, dan barah perut. Sebenarnya, bakteria H. pylori Ia juga dapat menghasilkan darah di dalam najis anda.

Terdapat juga beberapa pilihan ubat untuk merawat jangkitan H. pylori sebagai penyebab najis berdarah, iaitu:

 • antibiotik,
 • perencat pam proton (PPI), seperti omeprazole,
 • penyekat histamin (penyekat H2), seperti cimetidine, dan
 • bismuth subsalicylate (Pepto-Bismol).

Sindrom Mallory-Weiss

Salah satu gejala yang menandakan sindrom Mallory-Weiss adalah najis berdarah. Masalah pencernaan ini adalah keadaan di mana terdapat koyakan di lapisan tisu esofagus (gullet) yang disebut mukosa.

Pilihan ubat untuk penyakit yang umumnya disebabkan oleh bisul di perut tidak jauh berbeza dengan ubat yang menekan asid perut, seperti penyekat H2 dan PPI.

Pendarahan gastrousus yang lebih rendah

Sebenarnya, najis berdarah agak kerap berlaku kerana pendarahan pada saluran pencernaan bawah. Ini mungkin kerana beberapa organ pencernaan di saluran bawah adalah jalan terakhir proses pencernaan.

Itulah sebabnya, kebanyakan penyebab najis berdarah disebabkan oleh pendarahan gastrousus yang lebih rendah. Berikut adalah beberapa penyebab pendarahan gastrointestinal bawah yang dicirikan oleh najis berdarah.

Buasir

Buasir (buasir) adalah keradangan atau pembengkakan urat di sekitar dubur. Keadaan ini, juga disebut buasir, boleh berlaku di rektum, tiub yang menghubungkan usus besar ke dubur, atau di sekitar dubur.

Secara amnya, buasir boleh disebabkan oleh regangan terlalu kerap dan dalam jangka masa yang lama semasa buang air besar. Sejumlah ubat untuk merawat penyebab najis berdarah ini termasuk:

 • krim hidrokortison atau lidokain,
 • julap, dan
 • makanan tambahan serat untuk melancarkan pergerakan usus.

Fisur dubur

Saluran pencernaan yang lebih rendah yang berdarah dan boleh menyebabkan najis berdarah adalah fisur dubur. Penyakit pencernaan ini timbul kerana air mata atau luka kecil pada tisu mukosa dubur.

Fisur dubur biasanya berlaku apabila pergerakan usus terlalu keras dan besar. Akibatnya, penderita mengalami kesakitan dan pendarahan ketika membuang air besar, sehingga darah kadang-kadang keluar bersama dengan tinja.

Beberapa pilihan ubat untuk merawat fisur dubur termasuk:

 • nitrogliserin,
 • krim anestetik topikal, seperti lidocaine dan hidroklorida, juga
 • ubat untuk melonggarkan otot sfinkter, seperti nifedipine dan diltiazem.

Diverticulitis

Diverticulitis adalah masalah pencernaan apabila kantung di usus besar menjadi radang dan dijangkiti. Sekiranya tidak dirawat, keradangan ringan dapat berkembang menjadi jangkitan serius dan mencetuskan gejala yang mengganggu, seperti najis berdarah.

Untuk mengurangkan risiko komplikasi diverticulitis, doktor anda biasanya akan mengesyorkan antibiotik untuk melawan jangkitan. Selain itu, anda juga diminta untuk makan makanan yang mudah dicerna agar pergerakan usus tidak terganggu.

Penyakit Usus Keradangan (IBD)

Penyakit radang usus adalah keadaan radang usus yang terbahagi kepada dua penyakit, iaitu penyakit Crohn dan kolitis ulseratif. Penyakit ini biasanya dicirikan oleh keradangan kronik saluran gastrousus bawah.

Kedua-dua penyakit Crohn dan kolitis ulseratif menyebabkan gejala mulai dari najis berdarah hingga penurunan berat badan. Itulah sebabnya, doktor biasanya akan mengesyorkan anda menjalani terapi ubat, dalam bentuk:

 • ubat anti-radang, seperti kortikosteroid,
 • ubat imunosupresif, iaitu azathioprine dan methotrexate,
 • antibiotik, iaitu ciprofloxacin dan metronidazole, dan
 • ubat penghilang rasa sakit, iaitu acetaminophen.

Sebenarnya terdapat pelbagai keadaan yang boleh mencetuskan najis berdarah. Itulah sebabnya anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan rawatan yang tepat mengikut puncanya.

Rawatan untuk najis berdarah di rumah

Selain ubat untuk merawat najis berdarah dari doktor, anda juga perlu menjalani gaya hidup sihat untuk mempercepat proses penyembuhan seperti berikut.

 • Tingkatkan pengambilan sayur-sayuran, buah, dan biji-bijian untuk mengelakkan sembelit.
 • Hadkan sumber lemak haiwan, terutama daging merah.
 • Buang air besar secara berkala dan jangan menangguhkannya.
 • Makan lebih banyak makanan yang mengandungi asid folik.
 • Minum air lebih kerap sehingga pergerakan usus berjalan lancar.
 • Ikuti arahan doktor semasa menjalani terapi ubat, juga
 • Menjaga kebersihan tangan dan makanan.

Sekiranya terdapat darah di dalam najis anda, segera berjumpa doktor untuk mengesan penyebabnya. Ini supaya anda dapat mengetahui ubat apa yang sesuai untuk mengatasi najis berdarah.