Kesihatan kulit

Minyak Grapeseed dan Manfaat Kesihatannya

Minyak biji anggur adalah minyak pati yang diperoleh daripada memproses biji anggur menggunakan pelarut heksana dan neurotoksin. Kenapa terdengar berbahaya? Memang, kerana heksana adalah pencemar udara sementara neurotoksin adalah bahan yang meracuni saraf. Walaupun begitu, anda masih boleh mendapatkan pelbagai potensi faedah minyak anggur dengan membeli produk tersebut sejuk-sejuk yang tidak menggunakan pelarut kimia atau panas tinggi semasa proses pembuatan.

Lihat pelbagai faedah kesihatan minyak biji anggur dalam artikel ini.

Khasiat minyak anggur untuk kesihatan

1. Menjaga kesihatan jantung

Minyak limau organik kaya dengan asid lemak tak jenuh ganda, terutamanya omega-6. Menurut American Heart Association, asid lemak tak jenuh ganda dapat mengurangkan kolesterol dan risiko penyakit jantung.

Walau bagaimanapun, faedah ini bergantung pada keseimbangan pengambilan harian asid lemak omega-6 dan asid lemak omega-3 anda. Sumber makanan asid lemak omega-6 lebih mudah dijumpai dalam pelbagai makanan daripada asid lemak omega-3.

Oleh itu, jika anda mendapat cukup omega-6 dalam diet harian anda, maka anda harus mengelakkan penggunaan minyak grapeseed secara berkala. Pengambilan asid lemak omega-6 yang terlalu banyak boleh mencetuskan keradangan yang boleh menyebabkan penyakit kronik, termasuk barah.

2. Tinggi antioksidan

Minyak benih anggur adalah sumber vitamin E yang baik, lebih-lebih lagi daripada minyak zaitun. Vitamin E adalah vitamin yang berfungsi sebagai antioksidan untuk membantu melindungi sel dari radikal bebas yang telah dikaitkan dengan barah, penyakit jantung, dan penyakit kronik yang lain.

Selain itu, vitamin E juga dapat menjaga kesihatan sistem imun anda.

3. Mengekalkan kulit yang sihat

Gabungan omega-6 dan vitamin E dalam minyak biji anggur dapat membantu mengekalkan kulit yang sihat dengan melawan keradangan yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas juga boleh menyebabkan penuaan awal kulit, yang dicirikan oleh kulit kering dan perubahan warna kulit.

Yang harus anda lakukan hanyalah menggunakan beberapa tetes minyak benih anggur pada kulit muka atau badan sebelum tidur pada waktu malam, kemudian urut lebih banyak. Anda juga boleh menggunakannya lagi pada waktu pagi setelah bangun tidur.

Minyak biji anggur menyerap dengan mudah dan tidak meninggalkan kulit anda berminyak. Ia juga tidak menyumbat liang, dan sesuai untuk semua jenis kulit - termasuk kulit berminyak yang memerlukan pelembapan.

Manfaat minyak lain benih anggur untuk kecantikan, antara lain.

  • Melembapkan kulit.
  • Mengubati jerawat.
  • Mencerahkan tona kulit.
  • Mengetatkan liang.
  • Memudarkan parut.
  • Tanggalkan alat solek.

4. Mengekalkan rambut yang sihat

Minyak biji anggur dapat memperbaiki keadaan rambut dan kulit kepala anda. Sekiranya anda mengalami kelemumur, yang sering disebabkan oleh kulit kepala kering, menggunakan minyak biji anggur ke kulit kepala anda dapat membantu mengelupas kulit mati dan mengembalikan kelembapan pada kulit kepala anda.

Di samping itu, dengan menggunakan minyak benih anggur rambut, dapat menambahkan kelembapan, kekuatan dan kilauan pada rambut anda. Sapukan beberapa tetes minyak pati ini ke rambut dan kulit kepala anda sebelum mencuci.

Adakah kesan sampingan dan risiko dari minyak anggur?

Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap minyak biji anggur, lebih baik anda tidak menggunakannya kerana boleh menyebabkan gejala alergi.

Sebelum menggunakan banyak, pertama-tama sapukan sedikit di bahagian belakang tangan anda dan tunggu 1 × 24 jam untuk melihat apakah ada reaksi selepas itu. Sekiranya tidak ada yang berlaku, anda boleh mengoleskannya pada kulit wajah atau bahagian badan yang lain.