Kehidupan yang sihat

Manfaat Disinfektan untuk Mengoptimumkan Kebersihan Rumah •

Setiap ibu ingin keadaan rumah yang bersih, agar kesihatan keluarganya terjaga. Namun, di tengah-tengah pandemi COVID-19, nampaknya usaha kebersihan tambahan perlu dilakukan untuk mengurangkan risiko penularan jangkitan penyakit. Salah satunya, dengan menyemburkan pembasmi kuman.

Ayuh, cari tahu alasan mengapa kita perlu melakukan usaha ekstra untuk menjaga kebersihan dan manfaat pembasmi kuman.

Faedah menggunakan pembasmi kuman setelah membersihkan rumah

Sebelumnya, anda mungkin terbiasa membersihkan dengan menyapu, mengepel, dan menyapu perabot. Sesuai dengan keadaan di tengah wabah COVID-19, nampaknya usaha untuk menjaga kebersihan rumah perlu dilengkapi dengan penyemburan disinfektan untuk melindungi keluarga dari penularan penyakit. Mengapa perlu?

Dari semasa ke semasa, mungkin ada ahli keluarga yang terpaksa keluar dari rumah untuk bekerja atau keperluan mendesak. Walaupun anda telah menjalankan protokol kesihatan semasa berada di luar rumah, masih ada kemungkinan virus tersebut akan tinggal di bahagian tubuh anda atau barang-barang yang dibawa dari luar rumah.

Oleh kerana virus ini tidak dapat dilihat, ada baiknya terus melakukan usaha pencegahan dengan menyemburkan pembasmi kuman setelah membersihkan rumah. Usaha tambahan ini dilakukan untuk mengurangi risiko penularan dalam kelompok keluarga.

Melalui jurnal Kawalan Kebersihan Dan Jangkitan GMS , pembasmian kuman perlu dilakukan terutama di kawasan berisiko. Contohnya, pada perabot atau benda yang sering disentuh di rumah. Jangan lupa untuk melakukan langkah-langkah pembasmian kuman yang selamat berdasarkan prosedur atau cadangan yang ditulis pada produk sehingga pembasmi kuman memberikan faedah yang optimum dalam mengurangkan penularan jangkitan kuman. Dengan kebersihan yang semakin banyak, keluarga dapat hidup dengan aman dan selesa.

Bercakap mengenai faedahnya, disinfektan dirumus khas dengan sifat antimikroba. Pembasmi kuman mempunyai manfaat membunuh kuman dan virus yang menyebabkan penyakit. Pembasmi kuman biasanya mengandungi 70% alkohol dan sebatian antimikroba semula jadi seperti Eucalyptus (minyak kayu putih) untuk membunuh kuman dan virus yang bertumpu di permukaan.

Salah satu contohnya ialah bakteria Salmonella yang dapat bertahan di permukaan kering hingga 24 jam. Sementara itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau WHO, juga menyebut bahawa virus COVID-19 dapat bertahan di permukaan seperti plastik dan plastik keluli tahan karat selama 72 jam. Paling tidak, dengan membersihkan rumah dengan tekun dan menyemburkan pembasmi kuman, ia dapat mengurangkan risiko jangkitan dengan penyakit apa pun.

Kaedah penggunaan desinfektan yang betul di rumah

Anda boleh menggunakan pembasmi kuman dalam bentuk semburan aerosol pengeringan praktikal dan cepat, mengandungi alkohol dan sebatian semula jadi seperti Eucalyptus (minyak kayu putih).

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika anda menggunakan disinfektan, mulai dari perlindungan diri dan cara menerapkannya dengan betul. Lihat langkah pembasmian kuman di bawah:

1. Pakai perlindungan diri

Sebelum bersedia menyembur, anda perlu menggunakan perlindungan diri terlebih dahulu. Pakai topeng dengan betul untuk keselesaan anda, untuk mengelakkan zarah aerosol memasuki saluran pernafasan semasa menyembur.

Pakai sarung tangan dan topeng sebelum membasmi kediaman anda. Anda boleh menggunakan sarung tangan boleh guna (pakai buang) dan sarung tangan boleh digunakan semula (boleh digunakan berulang kali). Untuk sarung tangan yang dapat digunakan berulang kali, lebih baik menggunakannya khusus untuk membersihkan atau membasmi kuman, ya.

2. Semburkan pada objek yang sering disentuh

Setelah menggunakan perlindungan diri, semburkan pembasmi kuman dengan teliti pada permukaan yang sering disentuh. Bermula dari gagang pintu, telefon, suis lampu, meja, kerusi, sofa, kabinet, tandas, sink, papan kekunci komputer, permaidani, topi keledar dan banyak lagi.

Jangan lupa semburkan juga di bilik lain untuk mengelakkan jangkitan kuman. Anda boleh menyemburkan pada objek atau perabot lain yang sering anda gunakan.

Berdasarkan Fakta Keselamatan Kimia , pembasmi kuman hanya boleh digunakan pada perabot yang sering disentuh dan bukan untuk menyemburkan makanan dan tubuh manusia.

3. Tunggu hingga kering

Sekiranya menggunakan pembasmi kuman semburan aerosol , anda hanya perlu menunggu sehingga kering sehingga tidak perlu dilap pada permukaan yang telah disembur. Semburan pembasmi kuman ini cukup praktikal, memudahkan anda menjaga kebersihan rumah anda tanpa mengeluarkan tenaga tambahan dengan menyapu setiap perabot yang telah disembur.

4. Jangan lupa mencuci tangan anda

Setelah menyemburkan pembasmi kuman, jangan lupa membuang sarung tangan sekali pakai atau meletakkannya di cucian untuk penggunaan sarung tangan boleh digunakan semula.

Kemudian basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir selama 20 saat. Gunakan ini setiap kali anda membersihkan rumah.

Menurut cadangan dari Perubatan Penn Anda dapat merasakan faedah pembasmi kuman dengan menggunakannya sekurang-kurangnya sekali sehari untuk mengurangkan risiko penularan kuman. Dengan usaha ekstra untuk membersihkan rumah, rumah itu dapat didiami oleh ahli keluarga dengan selamat.