Keibubapaan

Memberi Makan Untuk Kanak-kanak Umur 1-3 Bulan •

Selama 3 bulan pertama bayi anda, susu ibu atau formula akan menyediakan semua nutrien yang dia perlukan. Namun, ketika bayi anda membesar, baik secara fizikal dan mental, proses penyusuan juga akan berkembang. Secara amnya, bayi anda akan cenderung mengambil lebih banyak susu pada waktu makan, jadi tidak perlu memberinya makan sesering mungkin dan dia, juga anda, akan tidur lebih lama pada waktu malam.

Kaedah terbaik untuk memantau sama ada bayi anda mendapat nutrien yang mencukupi adalah dengan memerhatikan pertumbuhannya. Doktor anda akan mengukur berat, panjang, dan ukuran kepalanya pada setiap lawatan. Sebilangan besar bayi semasa menyusu akan terus meminta penyusuan sepanjang hari dan malam. Jumlah purata yang dia makan semasa menyusui akan meningkat secara beransur-ansur dari sekitar 4-5 ons (120 hingga 150 ml) pada bulan kedua, menjadi 5 atau 6 ons (150-180 ml) pada bulan keempat, tetapi jumlah ini akan berbeza dari bulan ke bulan.satu bayi yang lain dan dari satu jenis makanan dan yang lain. Pengambilan harian hendaklah sekitar 25 - 30 ons (750-900 ml) dalam empat bulan. Biasanya, jumlah ini mencukupi untuk memenuhi semua keperluan pemakanan pada usia ini.

Sekiranya bayi anda kelihatan masih lapar setelah anda memberi cukup susu, berjumpa dengan pakar pediatrik anda untuk mendapatkan nasihat mengenai menangani keadaan si kecil anda. Apabila bayi yang menyusu tidak menambah berat badan, jumlah susu yang anda hasilkan mungkin akan berkurang. Penurunan jumlah susu yang dihasilkan dapat disebabkan oleh keadaan tubuh ibu yang telah kembali bekerja dan tidak menghasilkan susu yang mencukupi, atau juga peningkatan tekanan untuk ibu, selang tidur yang lebih lama untuk bayi, atau pelbagai faktor lain. Beberapa teknik boleh digunakan untuk meningkatkan jumlah susu yang dihasilkan untuk pengambilan bayi. Cuba tingkatkan kekerapan penyusuan, dan gunakan pam payudara untuk meningkatkan pengeluaran susu. Sekiranya anda terus bimbang tentang jumlah susu yang anda hasilkan, berjumpa dengan doktor anda, atau berjumpa dengan perunding laktasi yang disahkan.

Secara amnya, anda harus mengelakkan memberi makanan pejal sebelum usia enam bulan, dan terutama sekali sebelum empat bulan. Apabila anda memberinya makanan padat, gunakan sudu. Walau bagaimanapun, meletakkan sudu ke dalam mulut bayi yang belum berusia empat bulan akan menyebabkan bayi mendorong lidahnya, yang normal pada tahap ini, walaupun ibu bapa atau pengasuh bayi anda mungkin menyalahi tingkah laku ini kerana suka memberontak atau tidak menyukai makanan. Menjelang usia empat hingga lima bulan, keadaan memerah lidah semasa makan dengan sudu akan hilang dan pada enam bulan bayi dapat memindahkan sejumlah kecil makanan pejal yang dibersihkan dari depan mulut ke belakang mulut dan menelannya. Tetapi jika bayi anda tidak menyukai pepejal, cubalah tidak memberikannya selama satu atau dua minggu dan cuba lagi. Sekiranya masalah itu berlanjutan, berbincanglah dengan pakar pediatrik anda untuk memastikan rintangan itu tidak menjadi masalah.

Walaupun tanpa menambahkan diet bayi anda, anda mungkin melihat perubahan keadaan usus pada bulan-bulan ini. Pada masa ini, usus dapat menyimpan lebih banyak makanan dan dapat menyerap sejumlah besar nutrien dari susu, jadi najis mungkin lebih padat. Refleks gastroskopiknya juga berkurang, jadi dia tidak lagi mengalami pergerakan usus setelah makan. Sebenarnya, antara dua hingga tiga bulan, kekerapan pergerakan usus pada bayi yang disusui dan diberi susu formula dapat menurun secara drastik; beberapa bayi yang diberi susu ibu hanya mempunyai satu pergerakan usus setiap tiga atau empat hari, dan beberapa bayi yang diberi susu ibu kadang-kadang hanya mempunyai satu pergerakan usus dalam seminggu. Selagi bayi anda makan dengan baik dan menambah berat badan, dan najis tidak terlalu keras atau kering, tidak ada alasan untuk risau tentang penurunan frekuensi buang air besar ini.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌