Keibubapaan

Manfaat Makanan Tambahan Zink untuk Kanak-kanak dengan Cirit-birit •

Cirit-birit adalah penyakit yang sering berlaku pada banyak kanak-kanak, terutama di negara-negara membangun. Walaupun dianggap remeh, cirit-birit yang berpanjangan pada kanak-kanak boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangannya. Oleh itu cirit-birit pada kanak-kanak tidak boleh dibenarkan. Maklumlah, ibu bapa boleh memberikan makanan tambahan untuk anak-anak yang mengalami cirit-birit untuk mempercepat penyembuhan. Bagaimana ia boleh berlaku?

Kebaikan suplemen zink untuk kanak-kanak yang mengalami cirit-birit

Dipetik dari laman WHO, suplemen zink adalah salah satu cara untuk melegakan gejala cirit-birit pada kanak-kanak sambil mempercepat pemulihan. Bukan itu sahaja. Makanan tambahan zink juga dapat mengelakkan kanak-kanak mengalami cirit-birit lagi selama dua hingga tiga bulan ke depan.

Ini kerana zink penting untuk membantu proses sintesis protein, pertumbuhan sel, meningkatkan imuniti, menjaga metabolisme badan, dan menjaga keseimbangan air dan elektrolit dalam tubuh. Kekurangan zink dalam badan boleh dikaitkan dengan peningkatan risiko jangkitan gastrointestinal dan penurunan fungsi imun.

WHO dan UNICEF mengesyorkan agar kanak-kanak di bawah lima tahun yang mengalami cirit-birit akut diberi suplemen zink 20 mg (1 tablet) selama 10-14 hari. Sementara kanak-kanak di bawah usia enam bulan cukup diberi 10 mg (½ tablet) sehari.

Ibu bapa boleh melarutkan tablet suplemen zink dengan air rebus atau susu ibu, kemudian memberikannya kepada anak untuk diminum

Di mana lagi kanak-kanak boleh mendapatkan zink?

Zink adalah nutrien yang tidak dihasilkan oleh badan sendiri. Jadi, kanak-kanak mesti mendapat pemakanan zink dari sumber luar. Ia boleh berasal dari makanan yang mengandungi zink atau dari makanan tambahan zink.

Apabila kanak-kanak mengalami cirit-birit akut, tubuhnya memerlukan pemakanan zink tambahan yang dapat diperoleh dari suplemen zink untuk mempercepat penyembuhan.

Sementara itu, ketika anak itu sihat, keperluan zink anak tidak terlalu tinggi. Oleh itu, kanak-kanak dapat memenuhi keperluan zink mereka hanya dari makanan, dan tidak perlu mengambil makanan tambahan zink.

Pengambilan zink yang berlebihan daripada makanan tambahan dikhuatiri akan mengganggu penyerapan nutrien lain, seperti zat besi dan kalsium. Ini kemudiannya boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak.

Beberapa makanan yang mengandungi mineral zink adalah daging, ayam, tiram, kepiting, lobster, kacang mete, kacang almond, kacang ginjal, oatmeal, susu, keju, dan bijirin yang diperkaya dengan zink.

Selain zink, kanak-kanak juga memerlukan ORS semasa cirit-birit

Selain memberi makanan tambahan zink, memberi ORS juga dapat membantu menyembuhkan cirit-birit kanak-kanak. Sekiranya anak mula mengalami cirit-birit, ORS adalah salah satu penyelesaian yang mesti diberikan segera.

ORS berguna untuk menggantikan cecair badan dan elektrolit yang hilang semasa cirit-birit. Ini menjadikan risiko anak-anak mengalami dehidrasi semasa cirit-birit dapat dielakkan.

Memberi ORS tambahan dengan zink ketika anak mengalami cirit-birit adalah "resipi" yang cukup kuat untuk menghentikan cirit-birit anak sebelum terlambat.

Walau bagaimanapun, jika cirit-birit anak anda bertambah teruk atau tidak hilang (bahkan sampai tahap dehidrasi), anda harus segera membawa anak anda ke doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌