Kehidupan yang sihat

Kandungan Vape Cecair yang Berbahaya untuk Kesihatan |

Kandungan cecair Vape atau e-rokok tidak kurang berbahaya daripada rokok tembakau atau rokok kretek. Kerana, cecair atau cecair vape mengandungi pelbagai bahan kimia yang mendatangkan risiko kepada kesihatan anda. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat penjelasan mengenai pelbagai kandungan cecair vape (wap) dan bahaya untuk kesihatan dalam tinjauan berikut.

Pelbagai isi di dalamnya cecair vape

Ramai yang berpendapat bahawa vaping lebih selamat daripada rokok tembakau.

Sebenarnya, jika dilihat dari isi, di dalam cecair Vape mengandungi pelbagai bahan kimia yang berbahaya bagi tubuh. Bukan hanya itu, sebilangan bahan dalam rokok juga terdapat dalam pengosongan.

Cecair dalam pelupusan terdiri dari pelbagai bahan kimia termasuk nikotin, perasa, dan bahan tambahan lain.

Vaping juga berbahaya kerana wap yang keluar bukan hanya air biasa. Wap ini terdiri daripada zarah-zarah yang sangat kecil sehingga dapat dihirup secara mendalam untuk memasuki paru-paru.

Lebih khusus lagi, berikut adalah kandungan yang terdapat dalam cecair vaping dan asapnya yang dipetik dari American Cancer Society:

1. Nikotin

Nikotin adalah bahan utama dalam rokok. Cecair Vapes juga mengandungi nikotin dalam “dos” yang berbeza antara jenama dan produk.

Jumlah nikotin dalam cecair Vape memang kurang daripada rokok, tetapi ada yang cukup tinggi sehingga setinggi kandungan nikotin dalam rokok.

Nikotin adalah bahan ketagihan yang menyebabkan pengguna menjadi ketagihan, termasuk yang dalam keadaan suka membuang air besar. Bahan ini boleh merosakkan perkembangan otak, terutama pada remaja di bawah usia 25 tahun.

Sejak masih dalam kandungan hingga usia 25 tahun, otak masih akan tumbuh dan berkembang. Setiap kali kemahiran baru dipelajari, hubungan atau sinaps yang lebih kuat dibina di antara sel-sel otak.

Pada masa remaja dan dewasa muda, sinapsis akan dibina dengan lebih cepat. Malangnya, ini dapat dihambat apabila seseorang mengambil nikotin dalam pelbagai jenis atau ramuan cecair vape.

Apabila seorang kanak-kanak ketagihan nikotin, dia berisiko menjadi ketagih dengan bahan lain di kemudian hari.

Di samping itu, nikotin yang dimakan semasa mengandung boleh menyebabkan bayi lahir pramatang dan berat lahir rendah.

2. Sebatian organik yang tidak menentu (VOC)

Sebatian organik yang tidak menentu (VOC) adalah sebatian organik yang tidak menentu. Salah satu contoh VOC disertakan sebagai bahan cecair vape (wap) adalah propilena glikol.

Propylene glycol adalah bahan tambahan yang sering digunakan dalam makanan yang diproses, seperti ais krim atau pemanis cair.

Bahan yang satu ini juga biasanya digunakan untuk menghasilkan kabut atau asap buatan pada acara pentas, pelarut cat, dan bahan antibeku.

Cecair Vape mengandungi propilena glikol kerana apabila dipanaskan dapat menghasilkan wap seperti asap.

Malangnya, pada tahap tertentu, zat yang satu ini boleh menyebabkan kerengsaan pada mata, hidung, paru-paru, dan tekak.

Sebaliknya, VOC juga boleh menyebabkan sakit kepala, mual, dan berpotensi merosakkan hati, ginjal dan sistem saraf jika terkena berlebihan.

3. Gliserin

Gliserin sayur atau gliserin adalah bahan yang berasal dari tumbuhan. Gliserin sering digunakan sebagai bahan tambahan dalam makanan dan ubat untuk memberikan rasa manis.

Kandungan ini mempunyai fungsi yang serupa dengan propilena glikol, iaitu untuk menghasilkan asap. Namun, kerana sebatian ini lebih tebal daripada gliserin, wap yang keluar akan lebih tebal dan lebih pekat.

Namun, seperti yang dilaporkan oleh laporan Akademi Nasional, propilena glikol lebih menjengkelkan pada pernafasan daripada gliserin.

4. Bahan perisa

Terdapat lebih daripada 7,000 rasa unik di cecair Vape yang menyeronokkan. diasetil adalah salah satu bahan kimia perasa untuk membuang air besar yang juga banyak ditambahkan pada mentega dan karamel.

Selain itu diasetil, asetilpropionil Ia juga sering digunakan sebagai agen perasa dalam penguapan.

Malangnya, kandungan cecair Vape ini sebenarnya boleh memperburuk kesihatan pernafasan.

Penyakit paru-paru yang serius, iaitu bronkiolitis obliterans atau popcorn paru-paru, adalah masalah kesihatan yang boleh timbul setelah seseorang menyedut kedua-dua sebatian perasa ini.

Paru popcorn adalah keadaan apabila saluran udara terkecil di paru-paru (bronkiol) menjadi sempit kerana kecederaan.

5. Sebatian karbon

Sebatian karbon seperti formaldehid, asetaldehid, akrolein, dan glisidol adalah bahan yang terdapat dalam aerosol atau wap vaping.

Pelbagai sebatian karbon ini boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang serius pada penggunanya.

Formaldehid dan asetaldehid dikelaskan sebagai bahan karsinogen atau penyebab barah oleh Badan Antarabangsa Penyelidikan Kanser.

Sementara itu, glisidol adalah bahan yang juga disyaki sebagai penyebab barah.

Selain berpotensi menyebabkan barah, pelbagai sebatian ini berisiko merosakkan sistem pencernaan, kulit, dan paru-paru.

6. Acrolein

Acrolein adalah racun herba yang biasanya digunakan untuk membunuh rumpai.

Malangnya, kandungan akrolein di cecair E-rokok boleh menyebabkan kerosakan paru-paru yang tidak dapat dipulihkan.

7. Logam

Sebatian logam beracun seperti nikel, plumbum, kadmium, dan kromium terdapat dalam asap yang dihasilkan dari cecair vape.

Kandungan logam dalam vape ini diduga berasal dari beberapa bahagian alat vape itu sendiri. Apabila dipanaskan, logam dari peranti menguap dan akhirnya disedut melalui asap yang dihasilkannya.

Pendedahan kepada logam melalui pengosongan mempunyai risiko menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Kromium dan nikel, misalnya, berpotensi menyebabkan barah paru-paru.

Selain itu, nikel boleh mencetuskan alergi pada beberapa orang. Dalam kuantiti yang banyak, bahan kromium dalam pelbagai jenis atau bahan cecair E-rokok juga boleh menyebabkan barah.

Sekarang, adakah anda masih menganggap bahawa vaping tidak berbahaya?

Bukannya membuang wang untuk membeli cecair isi semula vape, lebih baik jika anda berhenti merokok sekarang dan mula mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat.

Terdapat pelbagai cara untuk berhenti merokok secara semula jadi sehingga anda boleh mencuba atau menggunakan ubat untuk berhenti merokok.

Sekiranya diperlukan, terapi berhenti merokok juga tersedia, misalnya dengan terapi penggantian nikotin, bagi anda yang agak sukar untuk keluar dari kebiasaan ini.