Corak Tidur Sihat

Cara Mengubati Sindrom Kaki Gelisah Yang Telah Terbukti Berkesan

Sekiranya anda adalah salah satu daripada orang yang suka menggoyangkan kaki ketika tidur atau berehat, anda mungkin mengalami apa yang disebut sindrom kaki gelisah atau sindrom kaki gelisah. sindrom kaki gelisah alias penyakit Willis-Ekbom. Kebiasaan menggoyang atau menghentak kaki adalah usaha bawah sedar badan untuk menghilangkan sensasi kesemutan, menggelitik, panas, gatal, atau bahkan rasa tidak selesa di kaki (terutama pada betis dan paha) kerana gangguan sistem saraf. Gangguan ini tidak membahayakan kesihatan, tetapi boleh mengganggu tidur dan rehat sehingga anda merasa lebih letih. Lihat artikel ini untuk mengetahui pelbagai cara untuk merawat sindrom kaki gelisah.

Pelbagai cara untuk merawat sindrom gelisah kaki (sindrom kaki gelisah)

1. Mandi

Sensasi kesemutan di kaki yang biasanya anda rasakan disebabkan oleh saraf yang mencubit di kaki anda. Pada masa yang sama, tekanan yang diterima oleh kaki juga akan memampatkan saluran darah yang menyokong kerja kumpulan saraf.

Dr. Jessica Vensel Rundo dari Pusat Gangguan Tidur Klinik Cleveland cadangkan mandi air suam sebelum tidur sebagai kaedah merawat sindrom kegelisahan kaki. Sebabnya, suhu yang hangat dapat melebarkan saluran darah badan, sehingga jantung dapat mengalirkan lebih banyak aliran darah ke kaki untuk menghilangkan rasa mati rasa dan kesemutan.

Selain mandi, anda juga boleh menggunakan kompres hangat atau sejuk untuk merehatkan otot-otot tegang yang disebabkan oleh sindrom.

2. Bangun dan bergerak

Berdiam diri hanya akan memburukkan lagi gejala kebas dan kesemutan. Sebenarnya, sensasi kesemutan dapat diatasi dengan lebih cepat dengan mengangkat tekanan dari bahagian badan yang terkena.

Oleh itu, apabila desakan untuk menggoyangkan kaki anda mulai merayap, segera bangun dan bergerak sebentar untuk membolehkan bekalan darah kembali normal, sehingga menghilangkan sensasi mati rasa dan kesemutan yang mengganggu anda.

Sekiranya anda dalam penerbangan jauh atau di pawagam, pilih tempat duduk yang berada di pinggir lorong sehingga lebih mudah bagi anda untuk bergerak meregang.

3. Melakukan regangan kaki

Sebelum tidur, lenturkan atau tarik pergelangan kaki anda untuk meregangkan otot betis. Berlatih yoga atau pilates juga dapat membantu jika dilakukan sebelum tidur.

4. Periksa dan periksa semula ubat yang sedang anda gunakan

Beberapa ubat, seperti antidepresan, metamin, ubat antipsikotik, alergi dan ubat selesema, hingga ubat mual juga boleh mempengaruhi penampilan gangguan tersebut.kaki gelisah. Jadi, selalu periksa dan periksa semula semua ubat yang anda gunakan. Berunding dengan doktor anda tentang kemungkinan mengubah jenis ubat atau menurunkan dos sebagai cara untuk merawat sindrom kaki gelisah.

5. Senaman yang lebih aktif

Latihan yang rajin membawa banyak faedah yang tidak perlu diragui. Namun, jika anda berisiko atau sering mengalami sindrom kaki gelisah, jangan tiba-tiba meningkatkan intensiti senaman anda atau tiba-tiba mengubah rutin / jenis latihan anda (contohnya, dari berjalan kaki, anda segera berubah menjadi latihan maraton). Ini boleh menjadikan keadaan anda lebih teruk atau bahkan lebih cenderung untuk berulang.

Kami mengesyorkan agar anda menetapkan jadual, tempoh, jumlah, jenis dan intensiti latihan yang hampir sama setiap hari.

6. Hadkan pengambilan kafein dan minuman beralkohol

Pengambilan kafein dan / atau alkohol dalam dos yang tinggi sebelum tidur boleh memburukkan / mencetuskan gejala sindrom kaki yang gelisah semasa tidur. Sebabnya, kedua-dua zat ini adalah perangsang yang merangsang kerja otak dan saraf agar lebih aktif. Oleh itu, hadkan pengambilan kedua-duanya dalam had yang munasabah atau lebih baik mengelakkannya sama sekali.

7. Ikuti diet yang sihat

Cara lain untuk merawat sindrom kaki gelisah adalah memastikan anda makan dengan sihat. Sebilangan orang yang mengalami sindrom ini diketahui kekurangan zat besi dan magnesium. Oleh itu, cubalah memenuhi keperluan dua mineral ini setiap hari dengan diet yang sihat. Sekiranya perlu, anda juga boleh mengambil makanan tambahan, tetapi terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda, ya!

8. Tingkatkan tabiat tidur anda

Mempunyai corak tidur yang sihat dapat membuat anda tidur lebih nyenyak dan bebas dari gangguan. Inilah kaedah mudah untuk memulakan:

  • Tidurlah pada waktu yang sama setiap malam.
  • Bangun pada waktu yang sama setiap hari.
  • Selesaikan makan dan aktiviti fizikal yang lain 2-3 jam sebelum tidur sehingga anda mempunyai cukup masa untuk mencerna.
  • Pastikan bilik tidur anda sejuk, gelap, dan selesa untuk tidur.
  • Jangan bermain, menyimpan, atau meletakkan alat elektronik di bilik tidur.