Kesihatan

Adakah Anda Lebih Seperti Ibu atau Ayah? Apa yang Menentukan? •

Semasa anda melihat cermin, adakah anda pernah terfikir dari mana warna mata anda berasal? Adakah anda kelihatan seperti ayah atau ibu anda? Atau juga tidak? Sekiranya warna mata anda atau penampilan fizikal yang lain tidak sama dengan yang dimiliki oleh ibu bapa anda, dari mana anda fikir sifat fizikal itu berasal?

Gen menentukan sama ada anda kelihatan seperti bapa atau ibu anda

Secara teori, dianggarkan terdapat antara 60,000 hingga 100,000 gen yang terbentuk dari DNA dalam tubuh manusia. Semua gen ini bersatu dan akan membentuk kromosom. Kromosom yang dimiliki oleh orang normal dan sihat adalah 46 kromosom yang terdiri daripada 23 kromosom ibu dan 23 kromosom ibu.

Dalam sains yang mengkaji genetik, terdapat dua sifat genetik, iaitu gen dominan dan gen resesif. Apabila gen ayah dan ibu bertemu, gen akan bersatu dan menghasilkan gen baru. Gen yang menyatu inilah yang menentukan bentuk, warna, dan penampilan fizikal anda yang lain.

Contohnya, untuk warna mata. Seseorang mendapat gen warna mata biru dari bapa dan warna mata coklat dari ibu, lalu warna apa warna mata anak itu? Ini bergantung pada sifat gen ayah dan ibu, sama ada gen ini dominan atau resesif.

Gen dominan adalah gen yang biasanya muncul lebih kerap di dalam tubuh seseorang dan diturunkan ke generasi akan datang. Walaupun gen resesif cenderung jarang muncul dan akan hilang dalam beberapa generasi. Terdapat 3 sifat gen, iaitu:

  • Dominan, kerana kedua-dua gen ibu bapa adalah dominan
  • Dominan-resesif, yang merupakan salah satu gen ibu bapa yang dominan dan resesif
  • Resesif-resesif, di mana kedua-dua gen yang diperoleh daripada ibu bapa adalah gen resesif

Warna murid mata

Sekiranya ibu dan ayah anda mempunyai mata hitam dan anda mempunyai mata coklat muda, anda mungkin risau. Bolehkah anda membuat kesimpulan bahawa anda bukan anak mereka? Tentu tidak, ini boleh berlaku jika di dalam badan anda terdapat gen resesif-resesif.

Warna mata gelap memang dominan, tetapi ada kemungkinan anak mendapat gen resesif-resesif dan ini diwarisi dari nenek atau datuknya. Warna mata ditentukan oleh berapa banyak pigmen melanin atau coklat di iris.

Seseorang yang mempunyai warna mata gelap, mungkin sebenarnya mempunyai warna biru atau bahkan biru pada mata, tetapi yang paling banyak dan paling dominan adalah warna gelap. Oleh itu, seorang anak yang mempunyai warna mata yang berbeza dari bapa, ibu, dan adik-beradik lain mungkin mempunyai gen resesif.

Warna dan bentuk rambut

Sama seperti warna mata, bentuk rambut lurus dan kerinting juga ditentukan oleh sifat genetik yang diterima oleh anak-anak daripada ibu bapa mereka. Secara amnya, warna rambut hitam lebih dominan berbanding warna lain. Tetapi seperti warna mata, warna rambut anda mungkin bukan hitam tetapi warna yang ada di antara warna rambut ibu bapa anda.

Ia juga bergantung pada pigmen yang dominan di dalam badan. Gen tidak menentukan warna rambut dan mata secara langsung, tetapi mempengaruhi melanin dan pigmentasi yang terdapat di dalam badan yang kemudian menentukan warna rambut atau mata seseorang.

Selain itu, rambut kerinting juga dikenali sebagai gen yang dominan berbanding dengan rambut lurus atau bahkan rambut yang cenderung botak.

Ciri fizikal yang serupa dengan ayah atau ibu

Adakah anda mempunyai lesung pipit dan bibir tebal? Bentuk fizikal adalah bentuk yang mempunyai sifat gen yang dominan. Ciri-ciri wajah lain, seperti bentuk alis yang tidak simetris, dan pertumbuhan rambut yang meruncing di dahi, dianggap terbentuk dari gen dominan dan diturunkan ke generasi berikutnya.

Bagaimana untuk mengetahui gen induk mana yang dominan dalam keluarga anda?

Anda dapat meramalkan sifat fizikal mana yang dominan atau resesif dalam keluarga. Cuba ambil gambar keluarga besar anda dan kemudian perhatikan setiap wajah ahli keluarga anda. Dari foto anda dapat melihat sifat fizikal yang paling sering muncul dalam keluarga anda, ini boleh dianggap sebagai sifat dominan dan akan diturunkan kepada generasi anda yang akan datang.