Kesihatan Seksual

Zakar Patah: Apa yang Menyebabkannya dan Bagaimana Mencegahnya? •

Adakah anda tahu bahawa zakar juga boleh pecah? Keadaan ini jarang berlaku, tetapi zakar yang patah adalah keadaan kecemasan perubatan yang memerlukan rawatan segera untuk mengelakkan komplikasi, termasuk disfungsi ereksi kekal. Jadi, apa simptom, penyebab, dan kaedah rawatan yang sesuai? Lihat penjelasan berikut.

Apa itu zakar yang patah?

Fraktur zakar atau juga dikenali sebagai fraktur zakar adalah keadaan biasa yang berlaku akibat pembengkakan zakar secara tiba-tiba semasa ereksi. Paksaan ini mengakibatkan berlinangan air mata tunica albuginea , lapisan dalam zakar yang tegak. Keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan ereksi serta merta, bahkan dalam kes-kes yang melampau, air mata uretra boleh berlaku.

Fraktur zakar adalah keadaan kecemasan perubatan, jadi anda harus pergi ke hospital secepat mungkin untuk mendapatkan rawatan. Rawatan pantas dapat membantu anda mencegah masalah seksual kekal.

Seberapa biasa keadaan ini?

Kes patah zakar jarang berlaku dan tidak ada data yang mencukupi mengenai keadaan ini. Namun, Pusat Perubatan Harbourview University of Washington, Seattle, seperti yang dikutip oleh Scientific American mengatakan terdapat sekitar satu atau dua kes setiap bulan.

Orang yang cenderung terjejas oleh keadaan ini adalah lelaki muda berusia 20 hingga 30 tahun, yang lebih sering terlibat dalam aktiviti seksual. Lelaki berusia 40-an hingga 50-an juga boleh terlibat, tetapi risikonya lebih rendah. Ini kerana lelaki yang lebih tua pada umumnya mengalami penurunan frekuensi dan kekuatan aktiviti seksual, sehingga tisu zakar mereka cenderung kurang kaku.

Apakah tanda dan gejala zakar yang patah?

Fraktur zakar berlaku kerana terkoyak pada lapisan tunica albuginea . Lapisan ini mengelilingi corpora cavernosa , yang merupakan tisu spongy khas di inti zakar yang dipenuhi dengan darah semasa ereksi. Bila tunica albuginea terkoyak ketika zakar pecah, maka darah yang biasanya berada di ruang ini akan keluar ke tisu lain.

Oleh itu, apabila anda mengalami patah zakar, beberapa gejala akan timbul, termasuk:

 • sakit zakar dan kesakitan yang teruk,
 • bengkak dan lebam zakar,
 • suara retak atau retak,
 • kehilangan ereksi seketika, dan
 • perubahan warna batang zakar kerana pendarahan di bawah kulit.

Keadaan ini juga boleh mencederakan uretra, tiub di zakar di mana air kencing dan air mani keluar. Jadi, anda juga dapat merasakan pembuangan darah dari lubang saluran kencing pada zakar. Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera dapatkan rawatan kecemasan.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Fraktur zakar adalah keadaan darurat urologi, jadi jika seorang lelaki merasakan gejala, dia perlu berjumpa dan merawat doktor secepat mungkin. Gagal memperbaiki kecederaan tunica albuginea dalam jangka masa tertentu boleh menyebabkan disfungsi ereksi pada lelaki yang mengalaminya.

Apakah sebab dan faktor risiko zakar patah?

Fraktur zakar berlaku apabila trauma atau lenturan zakar secara tiba-tiba melanggar zakar tunica albuginea , walaupun corpora cavernosa yang ada di dalamnya. Beberapa penyebab biasa pecah zakar yang mungkin dialami lelaki termasuk:

 • membengkokkan zakar semasa hubungan seksual,
 • pukulan tajam pada zakar yang tegak semasa jatuh atau kemalangan, dan
 • melancap berlebihan.

Keadaan ini boleh berlaku dalam apa jua keadaan semasa hubungan seksual. Termasuk ketika zakar mendorong ke mana tidak, sehingga memukul sesuatu yang keras, seperti perineum.

Fraktur zakar boleh berlaku semasa hubungan seks dengan wanita di atas. Posisi seks yang meningkatkan risiko patah tulang ini boleh terjadi apabila zakar secara tidak sengaja menonjol dari faraj sehingga wanita meletakkan seluruh berat badannya ke bawah zakar. Walau bagaimanapun, ini juga boleh berlaku dalam kedudukan mubaligh atau akrobatik seksual.

Dalam mekanisme lain, keadaan ini merangkumi hubungan intim dubur, melancap secara agresif, dan secara tidak sengaja bergulir ke zakar yang tegak semasa lelaki itu sedang tidur. Dalam etnik tertentu, amalan "Taqaandan" yang sengaja dipaksa membengkokkan zakar yang tegak semasa melancap juga boleh menjadi penyebabnya.

Bagaimana doktor mendiagnosis keadaan ini?

Doktor mesti segera mendiagnosis keadaan pesakit yang merasakan gejala zakar yang patah. Untuk mendapatkan diagnosis yang tepat, beberapa ujian yang akan dilakukan oleh doktor adalah seperti berikut.

 • Sejarah perubatan dan pemeriksaan perubatan untuk menentukan gejala pesakit.
 • Ujian sinar-X atau sinar-X khas yang disebut cavernosography yang memerlukan suntikan pewarna khas ke dalam urat zakar.
 • Ultrasound (USG) pada zakar untuk menentukan struktur dalaman zakar berdasarkan pengimejan melalui gelombang bunyi.
 • Pencitraan resonans magnetik (MRI) dengan pengimejan melalui medan magnet dan denyutan tenaga radio untuk menghasilkan gambar terperinci bahagian dalam zakar.

Dalam beberapa pemeriksaan, pesakit juga mungkin perlu menjalani ujian air kencing khas untuk memeriksa sama ada uretra rosak atau tidak. Berdasarkan kajian dari Jurnal Persatuan Urologi Kanada , sekitar 38 peratus lelaki yang mengalami patah tulang zakar juga mengalami kerosakan pada saluran uretra mereka.

Bagaimana anda merawat zakar yang patah?

Rawatan fraktur zakar biasanya melalui prosedur pembedahan. Matlamat utama rawatan ini adalah untuk memulihkan atau mengekalkan kemampuan anda untuk ereksi dan membuang air kecil secara normal.

Doktor akan memberi pesakit anestetik tempatan, kemudian membuka kulit melalui satu atau lebih sayatan pada zakar. Kemudian doktor menjumpai tepi air mata dan menutupnya dengan jahitan. Kadang kala air mata ini sangat lebar, kira-kira separuh keliling zakar, sehingga memerlukan sekitar 10 jahitan.

Doktor akan menutup semua luka yang terkoyak pada zakar, keduanya tunica albuginea atau corpora cavernosa . Pembedahan memakan masa sekitar satu jam, dan kebanyakan orang mengambil masa satu hingga tiga hari sebelum pulang selepas itu.

Sekiranya anda merasakan gejala zakar yang patah, lebih baik segera berjumpa doktor, kerana keadaan ini dapat menyebabkan komplikasi pada masa akan datang. Air mata separa atau lengkap tunica albuginea boleh menyebabkan parut jangka panjang.

Penumpukan tisu parut ini bukan sahaja dapat menyebabkan disfungsi ereksi, tetapi juga menyebabkan ketidakteraturan zakar yang dikenali sebagai penyakit Peyronie, keadaan zakar kronik seperti kelengkungan yang menyebabkan ereksi membengkok ke sisi dan kadang-kadang pada sudut 45 darjah.

Apakah langkah-langkah untuk memulihkan zakar yang patah selepas pembedahan?

Setelah menjalani rawatan, doktor akan menetapkan ubat sakit dan antibiotik untuk menyembuhkan luka selepas operasi. Fraktur zakar akan memakan masa berbulan-bulan untuk sembuh sepenuhnya. Anda juga memerlukan pemeriksaan lanjutan dan konsultasi untuk memeriksa aliran saluran darah dan arteri di zakar, serta kemungkinan komplikasi lain.

Pembedahan untuk patah zakar pada umumnya mempunyai hasil yang baik dalam 90 peratus kes. Sebilangan lelaki mungkin mengalami kesan sampingan selepas pembedahan, seperti mengalami disfungsi ereksi, kelengkungan zakar, dan ereksi yang menyakitkan.

Sebilangan besar lelaki tidak boleh melakukan hubungan seksual dalam masa kurang dari sebulan selepas pembedahan. Selalu tanya doktor anda tentang perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu luka sembuh.