Pemakanan

3 Cara Mudah Membuat Teh Kayu Manis di Rumah

Bosan dengan teh biasa? Jangan risau, anda kreatif membuat teh dengan bahan-bahan yang ada di dapur, salah satunya kayu manis. Anda boleh menikmatinya pada waktu pagi, petang, atau malam sebelum tidur. Namun, bagaimana membuat teh kayu manis? Ayuh, lihat cara membuatnya di bawah.

Kelebihan minum teh kayu manis

Kayu manis atau kayu manis adalah rempah yang rasanya manis dan berbau harum. Rempah ini biasanya digunakan untuk membuat kek dan teh, serta digunakan sebagai ubat tradisional.

Rempah dengan nama Latin Cinnamomum verum, dosa. C. zeylanicum Ini biasanya dikeringkan sebelum digunakan. Mereka berwarna coklat dan membentuk gegelung, yang kelihatan seperti balak.

Satu kajian dalam Journal of the American College of Nutrition menyatakan bahawa pengambilan ekstrak kayu manis dapat mengurangkan keradangan, sehingga menjadikan gejala rheumatoid arthritis menjadi lebih baik.

Bukan itu sahaja, laporan itu diterbitkan dalam jurnal Sejarah Perubatan Keluarga juga menyebut tentang kebaikan kayu manis. Pengambilan kayu manis diketahui dapat mengurangkan kadar glukosa puasa, kolesterol LD, dan trigliserida.

Cara membuat teh kayu manis

Ingin mendapatkan kelebihan kayu manis? Membuat teh kayu manis adalah salah satu pilihan. Agar tidak tersilap, ikuti langkah-langkah berikut untuk membuatnya.

1. Pilih kayu manis terbaik

Sebelum membuat teh, pastikan anda memilih kayu manis yang tepat. Kerana pilihan kayu manis yang tidak betul boleh mempengaruhi rasa dan faedah teh. Beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa memilih kayu manis termasuk:

  • Mudah rapuh apabila disentuh
  • Ia berwarna coklat gelap dan mempunyai aroma khas
  • Rasanya manis dan sedikit pedas ketika dimakan

2. Sediakan air panas mengikut keperluan

Cara membuat teh kayu manis sangat mudah, berbanding teh rempah lain. Sebabnya ialah teh dari rempah dalam bentuk campuran daun, batang, dan bunga kering perlu dimasak bersama air. Kemudian rempah perlu ditapis supaya anda boleh minum dengan lebih mudah.

Untuk teh kayu manis, anda hanya perlu memanaskan air sehingga mendidih. Sesuaikan keperluan air mengikut berapa banyak teh kayu manis yang anda mahu buat. Sekiranya anda ingin membuat 3 cawan teh, rebus 4 250 ml cawan air.

Kemudian, sediakan bahan-bahan lain seperti beg teh dan madu untuk rasa manis tambahan. Pilihan beg teh boleh disesuaikan dengan keinginan anda, misalnya teh roiboos atau teh hitam.

3. Buat teh dengan berhati-hati

Sumber: Siri Makanan Semula jadi

Membuat teh kayu manis memang mudah, tetapi anda harus berhati-hati. Membuat teh dengan tergesa-gesa boleh menyebabkan kecelakaan kecil, seperti percikan air panas pada kulit. Perhatikan langkah-langkah pembuatan, termasuk:

  • Sediakan cawan dan letakkan 1 batang kayu manis di dalam cawan
  • Tuangkan air panas ke dalam gelas, biarkan selama 10 minit. Bagus, jika anda tutup gelas.
  • Kemudian, masukkan beg teh ke dalam gelas selama 1 atau 2 minit. Kemudian, keluarkan beg teh dari gelas,
  • Masukkan madu secukupnya untuk rasa lebih enak dan teh anda sudah siap diminum.

Anda boleh minum teh kayu manis, selagi ...

Walaupun mempunyai banyak manfaat, kayu manis diketahui mengandung bahan alami kumarin yang bersifat hepatotoksik (dapat meracuni hati) jika dikonsumsi dalam jumlah besar. Untuk itu, jangan minum teh ini terlalu banyak.

Bagi wanita hamil dan pesakit diabetes, anda harus berjumpa terlebih dahulu sekiranya anda ingin minum teh ini. Juga, hentikan segera jika anda mengalami reaksi alergi setelah minum teh ini. Reaksi alergi yang muncul termasuk kemunculan ruam di sekitar mulut dan bibir.

Sumber gambar: Teh Topik