Kecergasan

Bolehkah Anda Mandi Sejurus Selepas Bersenam?

Selepas bersenam badan akan berpeluh lebih banyak dari biasa. Anda mungkin merasa berpeluh, berbau, dan melekit. Nah, biasanya selepas itu anda mungkin segera ingin mandi cepat. Tetapi ada mitos yang mengatakan bahawa tidak mandi sebaik sahaja bersenam tidak digalakkan. Jadi, adakah benar mandi selepas bersenam tidak baik untuk kesihatan?

Tidak apa-apa mandi selepas bersenam, selagi ...

Mandi selepas bersenam dapat membantu melegakan sakit otot dan sendi. Selain itu, mandi juga membantu membersihkan peluh dan bakteria pada kulit anda. Oleh itu, adakah wajar mandi sebaik sahaja bersenam? Ternyata jawapannya adalah tidak.

Ya, jika anda ingin mandi selepas bersenam, anda harus berehat antara latihan dan mandi. Jangan hanya selesai bersenam, mandi, ini sebenarnya boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Semasa anda bersenam, jantung anda mengepam lebih banyak darah kaya oksigen ke otot anda daripada biasa. Ini menyebabkan suhu badan meningkat dan degup jantung berdegup lebih cepat. Sekiranya anda segera mandi, saluran darah akan melebar dan membuat anda mudah terkena pelbagai penyakit yang boleh menyerang secara tiba-tiba, seperti serangan jantung.

Oleh itu, perkara paling penting yang harus anda lakukan sebaik sahaja bersenam adalah menyejukkan badan. Penyejukan mesti dilakukan agar degupan jantung dan suhu badan kembali normal. Pakar mengesyorkan menyejukkan badan sekurang-kurangnya 20 minit sebelum anda memutuskan untuk mandi.

Sekiranya anda mandi air sejuk atau suam?

Pancuran air panas dan sejuk sama bermanfaat untuk badan. Dr. Kristin Maynes, ahli terapi fizikal di California, menyatakan bahawa mandi air panas merangsang aliran darah ke seluruh badan, membantu merehatkan otot, dan memulihkan otot dan sendi. Selain itu, mandi air panas juga menjadikan anda lebih santai setelah merasa letih.

Sementara mandi sejuk dapat membantu tubuh melindungi organ dalaman dengan mendorong darah mengalir jauh ke dalam kulit. Semasa anda bersenam, degupan jantung anda meningkat. Pada masa itu, keperluan oksigen meningkat dan tubuh secara semula jadi akan menghasilkan asid laktik dalam otot.

Keadaan ini biasanya berlaku ketika anda melakukan senaman yang cukup kuat, kerana tubuh bergantung pada simpanan tenaga yang ada. Sekarang. Apabila jumlah asid laktik meningkat, ia akan menyebabkan rasa terbakar semasa bersenam. Oleh itu, pancuran mandian air sejuk boleh menjadi penghilang panas.

Di samping itu, mandi sejuk juga dapat mengurangkan risiko keradangan otot dan kesakitan yang disebabkan oleh senaman yang terlalu kuat. Secara keseluruhan, mandi air sejuk selepas bersenam membantu menyempitkan saluran darah yang melebar dan mengurangkan aktiviti metabolik yang boleh menyebabkan kerosakan dan pembengkakan tisu.

Mandi selepas bersenam tidak mengancam kesihatan anda selagi memberikan jurang antara waktu bersenam dan mandi. Anda boleh mencuba mandi dengan air sejuk atau suam mengikut kehendak anda. Cuba membersihkan badan dengan sempurna dari kepala hingga kaki sehingga badan bebas dari kuman yang melekat dan menjadikan anda segar kembali untuk menjalankan aktiviti seterusnya.