Gigi dan Mulut

Cara Berkesan untuk Mengatasi Mulut Kering dan Mesti Tahu!

Fungsi air liur sangat penting untuk badan anda. Air liur yang dihasilkan oleh kelenjar air liur berfungsi sebagai asid peneutralan di mulut dan mencegah pertumbuhan bakteria.

Sekiranya mulut terasa kering, itu bukan sekadar selera makan yang berkurang. Kesihatan gigi dan gusi anda juga akan terjejas. Lihat beberapa cara untuk mengatasi mulut kering yang terbukti berkesan di sini.

Cara mengatasi mulut kering yang perlu anda ketahui

Air liur berguna untuk meningkatkan fungsi deria rasa untuk mengesan rasa, mengunyah, dan menelan makanan. Sebenarnya, air liur mengandungi sejumlah enzim yang diperlukan oleh sistem pencernaan.

Apabila pengeluaran air liur menurun, mulut kering boleh berlaku. Keadaan ini dikenali secara perubatan sebagai xerostomia. Punca mulut kering juga berbeza-beza, seperti menggunakan ubat tertentu, masalah penuaan, atau kesan sampingan terapi radiasi barah.

Agar anda mengelakkan dan menghilangkan masalah mulut kering, cubalah cara berikut untuk mengatasi masalah mulut kering.

1. Ketahui puncanya

Tidak digolongkan sebagai keadaan berbahaya, tetapi xerostomia juga boleh mengganggu anda. Oleh itu, untuk mengetahui cara mengatasi mulut kering anda perlu mengetahui apa yang menyebabkannya.

Selain kekurangan kelembapan, penyebab mulut kering juga dapat terjadi kerana pengambilan ubat-ubatan tertentu. Ubat untuk mengatasi kemurungan, kegelisahan, ubat penahan sakit, alahan, atau cirit-birit kadang-kadang boleh menjadikan mulut anda kering.

Sekiranya anda mengambil ubat untuk merawat penyakit ini dan sangat terganggu oleh mulut kering, beralih ke ubat adalah jalan keluarnya.

Berunding dengan doktor untuk membantu anda memilih ubat alternatif dan menyesuaikan dosnya. Bagi mulut kering kerana kemoterapi, penyakit Alzheimer, atau sindrom Sjögren, cara menanganinya adalah dengan meningkatkan pengeluaran air liur.

2. Meningkatkan pengeluaran air liur

Untuk meningkatkan pengeluaran air liur, doktor anda akan mengesyorkan pelbagai produk yang boleh anda cuba. Sudah tentu doktor juga telah mempertimbangkan keselamatan ubat-ubatan yang akan anda gunakan.

Produk ini terdiri daripada ubat gigi yang mengandungi fluorida, ubat kumur yang mengandung xylitol, atau gel pelembap yang diformulasikan untuk mulut kering.

Doktor anda mungkin menetapkan beberapa ubat untuk meningkatkan pengeluaran air liur, seperti pilocarpine (salagen) dan cevimeline (evoxac).

Dipetik dari halaman Akademi Perubatan Mulut Amerika , garis panduan ubat telah disetujui oleh FDA di Amerika Syarikat (setara dengan POM di Indonesia) untuk pesakit dengan sindrom Sjögren untuk merawat mulut kering. Pilocarpine juga selamat digunakan untuk orang yang menjalani terapi radiasi kepala dan leher.

Ubat cevimeline dan pilocarpine berfungsi dengan saraf tertentu untuk meningkatkan jumlah air liur, membuat mulut terasa lebih selesa untuk bercakap dan menelan.

Anda juga boleh mencuba ubat semula jadi untuk mulut kering, dengan menambahkan rempah-rempah seperti biji adas, cabai, atau kapulaga ke makanan atau minuman anda. Rasa cili pedas dapat merangsang pengeluaran lebih banyak kelenjar air liur.

Biji adas atau kapulaga dapat menghilangkan bau mulut kerana mulut kering dan mencegah pengeluaran air liur daripada berkurang.

Anda boleh menikmati kedua rempah ini dalam bentuk minuman teh. Ingat, jika mulut kering menyebabkan kerengsaan, anda harus mengelakkan makanan pedas atau berasid.

3. Mengamalkan gaya hidup sihat

Mengubah gaya hidup yang lebih sihat adalah cara untuk mengelakkan mulut kering berulang. Kaedahnya cukup mudah, ikuti beberapa peraturan penting di bawah.

  • Jangan gunakan ubat kumur berasaskan alkohol atau peroksida.
  • Mengurangkan pengambilan kafein dari kopi, teh, coklat, minuman bersoda, atau alkohol yang membuat anda haus.
  • Hadkan makanan kering, bergula, atau masin yang membuat anda haus dan sakit mulut.

Jaga kebersihan mulut dengan menggosok gigi dengan kerap dan menggunakan benang gigi.

Cara semula jadi untuk mengatasi mulut kering

Walaupun sebenarnya bukan penyembuhan yang lengkap, tetapi sekurang-kurangnya cara semula jadi ini dapat membantu melegakan gejala mulut kering. Berikut adalah kaedah semula jadi untuk mengatasi mulut kering yang boleh anda lakukan di rumah:

1. Minum banyak air

Minum banyak air dapat membantu memenuhi keperluan cecair badan dan juga cara mengatasi mulut kering akibat dehidrasi. Apabila mulut anda kering, semua yang boleh anda lakukan adalah memastikan ia tetap lembap.

Sentiasa bawa sebotol air ke mana sahaja anda pergi untuk memastikan mulut tetap lembap di tengah-tengah aktiviti yang sibuk.

2. Kunyah permen karet

Setelah mulut anda terasa kering, cubalah mengunyah permen karet tanpa gula. Kaedah ini boleh digunakan untuk merawat mulut kering dan juga dapat membantu merangsang pengeluaran air liur dan menjaga mulut tetap lembap.

Di samping itu, anda juga boleh menghisap ubat batuk, ubat tekak, atau gula-gula yang mengandungi xylitol kerana ia bebas daripada kandungan gula sehingga membantu mengatasi mulut kering.

3. Berhenti merokok dan minum alkohol

Pada mulanya terasa berat dan sukar untuk menolak kebiasaan merokok atau minum minuman beralkohol jika sudah menjadi kebiasaan. Namun, anda pasti tidak mahu masalah mulut kering menjadi lebih teruk, bukan?

Alkohol dan rokok boleh meningkatkan risiko anda mengalami dehidrasi, menyebabkan mulut anda terasa lebih kering. Bukan hanya itu, alkohol juga boleh mencetuskan tubuh untuk membuang air kecil lebih kerap.

Cuba mengalihkan perhatian anda dengan mengunyah permen karet untuk membantu mengurangkan keinginan untuk menghisap rokok atau minum alkohol. Selain menjadi cara mengatasi mulut kering, ini juga dapat menjadikan tubuh anda lebih sihat.

4. Elakkan ubat-ubatan tertentu

Dipetik dari Akademi Pergigian Am sebanyak 90 peratus kes mulut kering disebabkan oleh pengambilan ubat. Beberapa jenis ubat yang mempunyai kesan sampingan dalam bentuk mulut kering adalah:

  • Antihistamin
  • Ubat hipertensi
  • Pelega kesakitan
  • Dadah yang mengandungi hormon
  • Ubat bronkodilator atau asma

Elakkan ubat ini sebentar. Rujuk doktor untuk mendapatkan preskripsi ubat lain yang tidak memberikan kesan sampingan yang serupa.

5. Jaga kebersihan mulut

Pastikan anda menjaga kebersihan gigi dan mulut yang betul. Contohnya, dengan menggosok gigi dengan betul dan menggunakan ubat gigi fluorida, anda dapat mengatasi masalah mulut kering dengan segera.

Sekiranya perlu, cubalah cara lain untuk mengatasi masalah mulut kering dengan menggunakan ubat kumur yang mengandungi xylitol. Kenapa? Kerana kandungan ini diklaim dapat membantu merangsang pengeluaran air liur sehingga dapat digunakan sebagai cara yang tepat untuk mengatasi mulut kering.

6. Gunakan pelembap

Pelembap udara dapat membantu melembapkan udara di dalam bilik kerana biasanya, udara di dalam bilik terasa lebih kering kerana peredaran udara yang buruk.

Kaedah ini dapat mengatasi masalah mulut kering bagi anda yang mempunyai kebiasaan tidur dengan teruk, alias bernafas melalui mulut semasa tidur. Dengan cara itu, mulut anda akan terasa lebih lembap apabila anda bangun pada waktu pagi.

7. Menggunakan halia

Kandungan halia yang dapat dibentuk menjadi penyegar mulut, teh, dan produk lain, diklaim dapat membantu merangsang kelenjar air liur. Oleh itu, anda boleh menggunakannya untuk meningkatkan pengeluaran air liur.

Percubaan klinikal yang dilakukan pada 2017 pada 20 orang menyebabkan kesimpulan bahawa semburan halia boleh menjadi rawatan alternatif untuk mulut kering.