Kesihatan ENT

5 Sebab Kehilangan Bunyi Anda Mungkin Tidak Menyedari

Pernahkah anda membuka mulut untuk mengeluarkan suara hanya bisikan dan bibir yang bergerak? Anda mungkin bingung tentang apa yang menyebabkan suara anda tiba-tiba hilang. Untuk mendapatkan rawatan yang betul, kenali dahulu apa yang ada di sebalik kehilangan suara anda.

Pelbagai punca hilangnya suara

Suara yang tiba-tiba hilang atau hanya dapat mengeluarkan bisikan rendah adalah keadaan yang agak biasa. Keadaan ini disebabkan oleh gangguan pada getaran pita suara anda, seperti keradangan dan pembengkakan.

Ini menyebabkan satu atau kedua pita suara anda menjadi lemah sehingga tidak dapat digunakan sama sekali, menyebabkan suara anda hilang. Sebenarnya, banyak perkara boleh mencetuskan keadaan ini, termasuk:

1. Selsema

Seperti dipetik dari Klinik Cleveland , selsema adalah salah satu sebab biasa mengapa suara anda hilang.

Pada masa bercakap, udara yang masuk melalui kotak suara di kerongkong akan menyentuh pita suara sehingga mereka bergetar dan mengeluarkan suara. Sekiranya anda demam, pita suara anda kadang-kadang akan meradang.

Keadaan ini menjadikan pita suara anda membengkak dan mempengaruhi getaran kedua-dua band. Kesannya, suara anda serak atau tidak sama sekali.

2. Penggunaan suara yang berlebihan

Menggunakan suara anda ke had juga boleh menjadi penyebab kehilangan suara anda. Sekiranya anda menggunakan pita suara yang berlebihan, seperti menjerit menyokong pasukan kegemaran anda bermain, kedua pita suara akhirnya habis dan cedera.

Oleh itu, cubalah mengelakkan perkara di bawah untuk menjaga kesihatan pita suara anda.

  • Bercakap, menyanyi, atau batuk terlalu kerap dan terlalu kuat
  • Sentiasa bercakap selepas menyanyi atau menjerit

3. Merokok

Merokok adalah kebiasaan yang tidak baik bagi tubuh, termasuk kesihatan pita suara anda dalam jangka masa yang lama.

Sekiranya anda seorang perokok, berhati-hatilah kerana asap yang anda sedut akan masuk ke kerongkong dan boleh menjengkelkan pita suara. Selain itu, pita suara anda juga berisiko ditumbuhi oleh ketulan kecil bukan barah, iaitu polip.

Polip yang tumbuh di pita suara anda boleh menjadi salah satu sebab suara anda secara beransur-ansur hilang.

4. GERD

GERD adalah keadaan apabila asid perut anda masuk ke dalam esofagus anda. Selain menimbulkan sensasi terbakar di dada, GERD juga dapat menghilangkan suara anda ketika hendak bercakap.

Keadaan ini disebabkan oleh asid perut yang masuk ke kerongkongan anda, yang boleh merengsakan pangkal kerongkong anda (laring). Sekiranya laring anda jengkel, pita suara anda akan membengkak, menyebabkan suara serak dan kehilangan suara.

5. Laringitis

Laringitis adalah keadaan apabila pita suara anda meradang. Sebagai tambahan kepada bahan kimia yang boleh merengsakan tekak dan pita suara anda, laringitis juga boleh berlaku jika anda mempunyai jangkitan, seperti jangkitan jamur pada pita suara anda.

Ini boleh berlaku jika anda menggunakan inhaler (kortikosteroid) untuk merawat asma atau jika ada masalah dengan sistem imun anda. Kesannya, badan sukar untuk melawan jangkitan kulat yang membuat pita suara anda rosak dan membengkak.

Punca kehilangan suara biasanya bergantung pada tabiat hidup anda. Bermula dari merokok, memakan makanan yang membuat asid perut naik, hingga menggunakan suara yang berlebihan.

Agar tetap bagus, cuba jangan terlalu banyak berteriak. Sekiranya anda telah melakukan ini dan suara anda tidak kembali selama 2 minggu, segera berjumpa doktor.