Kesihatan Pencernaan

Air Kelapa untuk Cirit-Birit, Boleh Meringankan Gejala? •

Cirit-birit menyebabkan gejala khas dalam bentuk pergerakan usus yang lebih kerap (BAB). Sekiranya tidak diperiksa, gejala ini boleh menyebabkan dehidrasi. Salah satu cara untuk mengatasi ini adalah dengan minum air kelapa. Namun, adakah faedah air kelapa untuk cirit-birit?

Kepentingan memenuhi pengambilan cecair semasa cirit-birit

Cirit-birit sebenarnya boleh hilang sendiri dalam beberapa hari. Biasanya, gejala buang air besar (BAB) hanya berlaku selama satu hingga dua hari.

Namun, tentunya anda juga harus lebih berhati-hati ketika memilih setiap makanan dan minuman yang akan anda konsumsi sepanjang tempoh pemulihan anda. Walau apa pun, gejala yang anda rasakan mungkin bertambah buruk.

Perkara lain jika penyebabnya adalah jangkitan bakteria, anda mungkin memerlukan antibiotik untuk cirit-birit yang berfungsi untuk membunuh dan menghentikan pertumbuhan bakteria.

Cirit-birit akibat jangkitan biasanya berlangsung lebih lama. Tempoh yang lebih lama ini lebih cenderung membuat anda mengalami dehidrasi kerana cecair yang selalu keluar setiap kali anda mengalami buang air besar selama berhari-hari.

Dehidrasi adalah salah satu kesan sampingan cirit-birit yang paling berbahaya. Terutama pada bayi, anak kecil, dan orang tua, ini boleh menyebabkan komplikasi serius.

Dehidrasi boleh menyebabkan gejala seperti mulut dan kulit kering, air kencing lebih gelap, dan pening. Sekiranya tidak dirawat, dehidrasi boleh membawa akibat yang fatal, mulai dari pengsan hingga kejutan.

Oleh itu, penting untuk minum banyak cecair semasa penyembuhan untuk memenuhi keperluan cecair yang hilang.

Kelebihan air kelapa untuk membantu mengatasi gejala cirit-birit

Selain air, anda juga boleh mengambil minuman yang mengandungi elektrolit seperti air kelapa. Air kelapa sering menjadi andalan untuk mencegah dehidrasi pada kanak-kanak yang mengalami cirit-birit.

Elektrolit yang terkandung dalam air kelapa termasuk kalium, natrium, dan mangan. Tahap ketiganya boleh berbeza-beza di setiap kelapa, bergantung pada tahap kematangan buahnya.

Kalium mineral penting bagi tubuh kerana berfungsi untuk melakukan "elektrik" yang kemudiannya akan digunakan untuk menguruskan pelbagai fungsi organ tubuh, seperti mengawal keseimbangan cairan dan pengecutan otot.

Apabila anda mengalami cirit-birit, anda kehilangan sejumlah besar mineral ini. Inilah sebabnya mengapa anda cenderung merasa lemah semasa cirit-birit. Minum air kelapa akan membantu meningkatkan kadar kalium yang hilang.

Sama seperti kalium, natrium juga dapat membantu menjaga keseimbangan cairan tubuh dan membantu impuls saraf yang berperanan dalam komunikasi saraf dengan organ tubuh yang lain.

Sementara itu, mineral mangan berfungsi sebagai pembentuk enzim, tisu penghubung, tulang, dan membantu proses pembekuan darah. Mineral ini akan membantu proses penyerapan kalsium dan mengatur gula dalam darah.

Untuk pilihan air kelapa itu sendiri, pilihan terbaik adalah air kelapa murni yang diperoleh terus dari buah. Minuman kelapa bungkusan juga boleh menjadi alternatif, asalkan anda memilih produk yang tidak mempunyai sedikit atau sedikit gula.

Air kelapa tidak semestinya menyembuhkan cirit-birit

Walaupun dapat membantu mencegah dehidrasi, anda tidak boleh terlalu bergantung pada air kelapa, terutama jika cirit-birit disebabkan oleh bakteria.

Terdapat beberapa laporan yang menunjukkan bahawa menggunakan air kelapa melalui IV untuk menggantikan cecair boleh menjadi berkesan. Walau bagaimanapun, air kelapa tidak akan memberi banyak kesan kepada mereka yang sudah mengalami cirit-birit yang teruk.

Di samping itu, kebanyakan kajian juga mendapati bahawa air kelapa sebenarnya masih kurang berkesan untuk menangani dehidrasi akibat cirit-birit daripada air biasa.

Oleh itu, anda harus menggunakan air kelapa untuk pencegahan dehidrasi sahaja. Sekiranya cirit-birit anda tidak hilang selama berhari-hari, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan cirit-birit yang betul.