Pemakanan

Adakah Terdapat Manfaat Minuman Minuman Buih? |

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa minum minuman buih Terlalu banyak dapat meningkatkan risiko sejumlah penyakit. Tetapi, jika kita melihat kembali setiap ramuan dalam gelas minuman buih , apakah ada manfaat tertentu yang dapat diperoleh?

Kandungan nutrien gelembung minum

Minuman buih adalah minuman yang dibuat dari teh, susu, ais, dan topping dalam bentuk bola ubi kayu disebut gelembung , mutiara , atau boba. Tepung boba minuman ini dibuat dengan mencampurkan tepung ubi kayu, pewarna makanan, dan air suam.

Doh ubi kayu kemudian dibentuk menjadi bebola kecil dan direbus hingga masak. Bola tapioka sebenarnya tidak terasa. Jadi, kebanyakan penjual minuman buih campurkan dengan sirap sederhana dibuat dari air gula untuk menjadikannya lebih manis.

Tepung ubi kayu seberat 50 gram mengandungi jumlah tenaga 181 kcal. Setelah menjadi boba, kandungan energinya dikurangkan menjadi 120 kcal. Setelah bahan-bahan lain ditambahkan, kandungan kalori minuman buih sudah tentu akan ada lebih banyak lagi.

Minuman buih bukan tanpa faedah, memandangkan minuman ini mengandungi beberapa jenis nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Berikut adalah gambaran keseluruhan kandungan nutrien satu hidangan minuman buih saiz besar.

  • Tenaga: 317.5 kcal
  • Protein: 1.8 gram
  • Lemak: 10.6 gram
  • Karbohidrat: 56 gram
  • Gula: 36 gram

Selain nutrien ini, minuman buih ini juga mengandung 0,6 miligram natrium, 6,2 miligram kalium, dan 0,6 gram serat yang berasal dari ubi kayu boba.

adalah gelembung Tapioka mempunyai faedah kesihatan?

Secara keseluruhan, minuman buih adalah minuman manis, tinggi kalori, dan tinggi gula yang penggunaannya perlu terhad. Walau bagaimanapun, jika dilihat dari setiap ramuan, berikut adalah beberapa faedah yang anda dapat.

1. Sumber karbohidrat kompleks

Kebaikan boba dalam minuman gelembung sebenarnya tidak jauh berbeza dengan khasiat tepung ubi kayu biasa. Nutrien utama yang boleh anda perolehi dari makan bola ubi kayu adalah karbohidrat dan gula.

Karbohidrat dalam bebola tapioka adalah karbohidrat kompleks dalam bentuk kanji. Jenis karbohidrat yang banyak terdapat pada ubi ini bertahan lebih lama di saluran pencernaan. Jadi, anda akan kenyang lebih lama setelah memakannya.

2. Sumbang sebilangan kecil mineral

Minuman buih mengandungi pelbagai mineral seperti zat besi, magnesium, mangan, dan fosfor dalam jumlah kecil yang berasal dari tepung ubi kayu. Tubuh anda memerlukan mineral ini untuk berfungsi dengan baik.

Malangnya, kandungan mineral di minuman buih terlalu sedikit sehingga manfaat nutrien ini mungkin tidak memberi kesan besar kepada tubuh. Oleh itu, anda masih perlu mengimbangkan tabiat minum anda minuman buih dengan pengambilan buah dan sayur.

3. Mengandungi antioksidan

Versi asal minuman buih Di Taiwan, ramuan utama adalah teh hitam yang kaya dengan polifenol. Sebagai antioksidan, polifenol membantu menyuburkan saluran darah dan mengurangkan risiko penyakit kerana kadar kolesterol tinggi.

Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak dapat memperoleh faedah yang sama dengan minum minuman buih . Kerana, minuman buih yang banyak dijual di pasaran biasanya tidak lagi mengandungi teh hitam semula jadi dan sebaliknya dikuasai oleh pemanis tambahan.

4. Beri pengambilan cecair badan

Secara teori, faedah minuman buih yang membantu memenuhi keperluan cecair. Lebih-lebih lagi, satu minuman gelembung biasanya mengandungi 250-500 mL air. Dahaga selepas minum minuman ini juga boleh mencetuskan keinginan untuk minum air.

Walau bagaimanapun, ini bukan cara yang sihat untuk meningkatkan pengambilan cecair anda. Walaupun kandungan airnya banyak, minuman buih berpegang pada minuman manis yang tinggi kalori dan gula sehingga penggunaannya harus terhad.

Sekiranya saya berhenti minum gelembung ubi kayu?

Satu-satunya faedah yang ada gelembung Tapioka adalah sumber tenaga untuk tubuh kerana kandungan karbohidrat dan gula. Selain itu, hampir tidak ada lagi faedah yang dapat anda perolehi dari memakan bola kenyal ini.

Kemudian, adakah anda perlu berhenti mengambilnya? Jawapannya bergantung kepada anda. Sebarang pengambilan akan membahayakan kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Begitu juga dengan bola ubi kayu yang hampir selalu menjadi topping dari minuman buih tinggi gula dan kalori. Hadkan penggunaan tidak lebih dari sekali seminggu (atau kurang) untuk mengelakkan kesan buruk terhadap kesihatan.

Cuba ganti minuman buih dengan pencuci mulut yang sihat dan tidak kurang enaknya, seperti buah segar atau smoothie . Dengan cara itu, anda masih dapat merasakan keseronokan minuman manis tanpa risiko kesihatan.