Diabetes

Pisang untuk Diabetes, Adakah Selamat Dimakan? |

Sekiranya anda menghidap diabetes, anda mungkin pernah mendengar bahawa pisang terlalu manis atau terlalu tinggi gula. Lebih-lebih lagi, pisang juga mempunyai kadar karbohidrat yang tinggi sehingga dapat meningkatkan kadar gula dalam tubuh. Jadi, adakah benar pisang tidak boleh diberikan kepada pesakit diabetes?

Pisang sesuai untuk pesakit diabetes, asalkan…

Kandungan karbohidrat dalam pisang akan diubah menjadi glukosa di saluran pencernaan. Dengan bantuan insulin, glukosa akan memberi tenaga untuk aktiviti.

Malangnya, orang yang menghidap diabetes mempunyai gangguan hormon insulin. Akibatnya, glukosa sukar ditukarkan menjadi tenaga dan menjadi tinggi dalam darah.

Sebiji pisang biasanya mengandungi sekitar 30 gram karbohidrat. Jumlah ini bersamaan dengan kandungan karbohidrat dari 2 keping roti.

Jadi, adakah pisang termasuk makanan pantang bagi pesakit diabetes? Sebenarnya, pisang boleh dijadikan buah untuk diabetes, baik untuk penderita diabetes jenis 1 dan jenis 2.

Tetapi, jika anda ingin makan pisang, pesakit diabetes mesti dapat mengukur jumlah karbohidrat yang dimakannya.

Memahami jumlah karbohidrat dalam pisang

Sekiranya menghidangkan sarapan pagi, satu atau dua keping roti putih dan satu pisang, anda boleh makan pisang dan sandwic serentak. Namun, jangan membelanjakannya sekaligus.

Andaikan pengambilan karbohidrat harian anda hanya 45 gram. Anda boleh makan 2 keping roti putih yang mengandungi 30 gram karbohidrat dan 15 gram setengah pisang. Peruntukan ini berlaku sebaliknya, satu pisang utuh dengan setengah keping sandwic.

Persatuan Diabetes Amerika (ADA) mengesyorkan dan membenarkan pesakit diabetes makan pisang selagi jumlah dan kandungan karbohidrat tidak berlebihan. Ukuran hidangan yang disyorkan untuk pesakit diabetes yang memakan pisang adalah sebiji pisang kecil yang panjangnya tidak lebih dari 15 cm.

Pisang sebesar itu sudah mengandung 19 gram karbohidrat, yang juga merupakan jumlah pengambilan karbohidrat yang mesti dipatuhi oleh pesakit diabetes.

Apakah had pengambilan karbohidrat yang ideal setiap hari?

Perhatikan juga cara memakannya

Sebaik-baiknya, pisang dimakan secara keseluruhan atau sedikit demi sedikit, terutama bagi pesakit diabetes. Kenapa begitu?

Dilaporkan dari Diabetes UK, buah yang diproses menjadi jus atau smoothie harus dielakkan oleh pesakit kencing manis. Ini kerana jus buah dan smoothie Ini adalah bentuk yang kurang padat, jadi anda mungkin akan minum lebih banyak jus dalam masa yang lebih singkat. Ini bermakna pengambilan kalori dan karbohidrat menjadi lebih besar.

Selain itu, buah yang telah diproses menjadi jus atau smoothie tidak mempunyai faedah yang sama dengan buah utuh kerana kandungan seratnya yang berkurang.

Malah, pisang juga bermanfaat bagi penghidap diabetes

Walaupun karbohidratnya cukup tinggi, sebenarnya pisang juga mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk untuk pesakit diabetes

Pisang rendah kalori dan merupakan sumber nutrien yang baik. Pisang mengandungi kalium, serat, vitamin B6, vitamin C, dan mangan.

Dengan makan pisang secara berkala, anda dapat mengurangkan risiko anda menghidap penyakit kronik lain, terutama yang berkaitan dengan komplikasi diabetes.

Kandungan serat yang tinggi dalam pisang juga dapat mencegah kenaikan gula darah secara mendadak, terutama bagi penderita diabetes. Dalam satu pisang, terdapat kira-kira 3 gram serat.

Serat sangat penting bagi pesakit kencing manis kerana membantu melambatkan proses pencernaan, sehingga penyerapan kalori juga dapat dikendalikan. Ini dapat mencegah kenaikan gula darah dan mengawal gejala diabetes.

Perhatikan juga indeks glisemik makanan

Untuk menjaga kadar gula darah normal, penderita diabetes juga harus memperhatikan indeks glisemik makanan yang mereka makan. Makanan dengan indeks glisemik rendah tidak akan membuat kadar gula darah meningkat secara tiba-tiba, dan sebaliknya.

Pisang adalah buah yang mempunyai indeks glisemik sederhana. Pisang hijau sangat disarankan untuk penderita diabetes, kerana mereka mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah daripada pisang kuning masak.

Beberapa contoh makanan lain yang rendah indeks glisemiknya adalah kacang dan sayur-sayuran. Daging, ikan, ayam, keju dan telur juga merupakan contoh makanan rendah karbohidrat. Sementara itu, buah-buahan yang mempunyai indeks glisemik rendah selain pisang hijau adalah epal mentah, ceri dan limau gedang.

Pesakit kencing manis juga perlu makan makanan protein dan lemak setiap hari. Ini akan membantu menurunkan kadar gula dalam darah sehingga anda tidak menggunakan terlalu banyak karbohidrat dalam makanan yang anda makan.

15 Pilihan Makanan dan Minuman untuk Diabetes, Ditambah Menu!

Kesimpulannya, pesakit diabetes boleh memakan pisang selagi bahagiannya disesuaikan dengan pengambilan karbohidrat harian. Pemprosesan juga perlu dipertimbangkan agar anda tidak kehilangan faedah terbaik dari nutrien yang terdapat dalam pisang.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌