Pemakanan

Berapa lama anda boleh menyimpan daging di dalam peti sejuk dan peti sejuk?

Sekiranya anda tidak mahu diproses segera setelah dibeli, daging segar dan produk daging yang diproses seperti sosej dan daging kornet mesti disimpan di dalam peti sejuk agar ia tahan lebih lama. Namun, adakah had masa untuk menyimpan daging di dalam peti sejuk?

Periksa keadaan peti sejuk anda sebelum menyimpan daging dalam jangka masa yang lama

Agar daging tetap segar sehingga tiba masanya untuk memprosesnya, anda harus menyimpan bahan-bahan daging di dalam peti sejuk atau membekukannya di dalam peti sejuk. peti sejuk beku. Walau bagaimanapun, anda perlu memeriksa kelayakan peti sejuk anda terlebih dahulu.

Sangat mudah untuk mengetahui sama ada peti sejuk anda masih berfungsi dengan baik. Lihat makanan yang anda simpan peti sejuk beku, contohnya ais krim.

Sekiranya ais krim masih lembut, berair dan tidak mengeras setelah lama dibekukan, itu adalah tanda suhu peti sejuk beku Anda tidak cukup sejuk untuk menyimpan makanan dalam jangka masa panjang.

Ini penting kerana makanan segar harus bertahan lebih lama daripada yang sepatutnya semasa beku.

Sekiranya peti sejuk anda dalam keadaan tidak betul, makanan akan merosakkan lebih cepat kerana suhu peti sejuk yang kurang sejuk membolehkan bakteria dan acuan mencemari makanan.

Berapa lama anda boleh menyimpan daging di dalam peti sejuk dan peti sejuk beku?

Bergantung pada jenis daging, jangka masa ia disimpan di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku boleh berbeza-beza. Berikut adalah peraturan umum.

1. Daging merah

Daging merah mentah (daging lembu, kambing, domba, daging babi, dan lain-lain) boleh disimpan di dalam peti sejuk selama tiga hingga empat hari. Sekiranya disimpan di peti sejuk beku, daging merah mentah boleh bertahan hingga 4-12 bulan bergantung pada jenis daging.

Setelah mengeluarkannya dari peti sejuk, jangan lupa untuk memeriksa semula keadaan daging mentahnya. Sekiranya selepas itu daging berubah menjadi coklat dan tidak kelihatan segar lagi, buang dan jangan terus memprosesnya.

Sementara itu, daging merah yang dimasak boleh disimpan di dalam peti sejuk selama 3-4 hari, sedangkan jika dimasukkan ke dalam a peti sejuk beku boleh bertahan sehingga 2-6 bulan.

2. Kekacang

Tidak seperti daging merah, ayam mentah hanya boleh bertahan selama satu atau dua hari di dalam peti sejuk.

Tetapi, jika disimpan di peti sejuk beku, potongan ayam boleh bertahan hingga sembilan bulan. Kekacang keseluruhan boleh bertahan sekitar setahun jika dibekukan.

Untuk ayam masak, masa penyimpanannya tidak jauh berbeza dengan daging merah. Peti sejuk boleh menyimpan daging unggas yang diproses selama tiga hingga empat hari, dan dua hingga enam bulan apabila disimpan di dalam peti sejuk peti sejuk beku.

3. Makanan Laut