Kesihatan mental

Panduan untuk Minuman Beralkohol yang Selamat dan Bijaksana

Bagi orang dewasa yang ingin mengekalkan gaya hidup sihat, minum minuman beralkohol seperti bir, wain, wiski, dan vodka sebenarnya tidak diharamkan. Namun, itu tidak bermakna anda boleh minum mengikut isi hati anda. Anda mesti menguasai cara pengambilan minuman beralkohol dengan selamat dan bertanggungjawab. Ayuh, lihat penjelasan di bawah.

Petua untuk minum alkohol dengan selamat

Perlu diingat terlebih dahulu, wanita hamil dan pasangan yang berusaha hamil tidak disarankan untuk minum minuman beralkohol. Orang di bawah usia 21 tahun atau yang mempunyai keadaan kesihatan khas juga tidak digalakkan minum alkohol.

Walau bagaimanapun, bagi orang dewasa yang sihat dan suka minum bir atau seumpamanya, anda boleh mendengar lima petua selamat untuk minum minuman beralkohol ini.

1. Minum secara sederhana

Apa-apa yang berlebihan tentu tidak baik. Menurut sejumlah kajian dan agensi kesihatan di seluruh dunia, lelaki dan wanita dewasa tidak boleh mengambil lebih daripada empat belas unit alkohol seminggu.

Walau bagaimanapun, empat belas unit ini tidak boleh diambil sekaligus dalam satu hari. Beri rehat dua hingga tiga hari di mana anda sama sekali tidak minum alkohol.

Satu unit alkohol sahaja kira-kira setara dengan ukuran berikut.

  • 240 - 280 ml (buah satu bintang atau setengah gelas besar) bir dengan kandungan alkohol 3-4 peratus.
  • 50 ml arak atau alkohol dengan kandungan alkohol 12-20 peratus.
  • 25 ml minuman keras seperti wiski, Scotch, gin, vodka, dan tequila dengan kandungan alkohol 40 peratus.

Ingat, setiap produk mengandungi kandungan alkohol yang berbeza. Sentiasa perhatikan dan hitung kandungan alkohol yang akan anda pesan. Sebabnya, hanya dua gelas bir besar bersamaan dengan minum empat unit alkohol dalam sehari. Jadi, anda tidak boleh memesan atau minum lebih banyak.

2. Makan sebelum minum

Minum alkohol semasa perut kosong akan membuatkan anda mabuk lebih cepat. Selain itu, hati anda juga harus bekerja lebih keras untuk memproses alkohol di dalam badan anda. Oleh itu, lebih baik dimakan sebelum anda minum apa-apa jenis alkohol.

Dengan makan terlebih dahulu sebelum minum, alkohol tidak akan diserap terlalu cepat ke dalam darah, otak, dan organ lain seperti hati. Ini kerana makanan anda akan melambatkan proses penyerapan alkohol di dalam badan.

3. Minum perlahan

Untuk selamat semasa minum alkohol, anda harus mengambilnya dengan perlahan. Meminum alkohol dengan cepat atau meminumnya dengan segera akan menyukarkan hati membersihkan alkohol dari badan.

Jadi, jumlah alkohol yang tinggal di dalam badan dan memasuki aliran darah menjadi lebih banyak. Walaupun anda minum bir dengan jumlah yang sama dengan rakan anda yang minum perlahan-lahan.

4. Jangan memandu atau mengendalikan mesin selepas minum

Alkohol akan melambatkan reaksi dan refleks anda. Selain itu, alkohol juga akan mempengaruhi koordinasi dan tumpuan anda. Oleh itu, jangan memandu kereta, motosikal, atau mengendalikan mesin dan peralatan berat.

Sekiranya anda sudah merancang untuk minum, jangan bawa kenderaan anda sendiri. Lebih baik jika anda pulang dengan pengangkutan awam. Sekiranya anda minum dengan rakan-rakan, dari awal melantik seseorang yang bertugas untuk memandu kenderaan ketika anda pulang nanti. Siapa sahaja yang dilantik, tentu saja, tidak boleh minum secara berlebihan, apalagi mabuk.

5. Elakkan minuman yang ditawarkan oleh orang lain

Sekiranya anda minum di bar atau di tempat awam, jangan terima minuman yang ditawarkan orang lain, terutama minuman yang tidak anda kenali dan tawarkan secara percuma. Anda tidak tahu apa yang ada di dalam minuman. Di samping itu, anda juga tidak dapat mengukur berapa banyak kandungan alkohol di dalamnya.