Keibubapaan

Bayi Jatuh Dari Tempat Tidur, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa?

Setiap ibu bapa mesti sangat cemas sekiranya melihat bayi mereka terbaring di atas katil. Walaupun sudah dijaga, kadang-kadang ibu bapa tidak cuai dan akhirnya ini boleh berlaku. Ini memang sangat berisiko kerana bayi mempunyai badan yang lebih lemah dan tengkorak yang belum matang. Oleh itu, apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa sekiranya bayi jatuh dari katil?

Apa yang perlu dilakukan terlebih dahulu ketika bayi jatuh dari katil?

Jatuh dari ketinggian lebih dari 90 cm, boleh menyebabkan perkara serius kepada bayi, terutama jika bayi baru lahir. Dari masalah kesihatan kecil, seperti lebam hingga hilangnya kesedaran, jatuh boleh berlaku. Namun, tidak semua bayi akan mengalami perkara buruk ketika mereka jatuh dari katil. Perkara yang paling penting ialah pertolongan cemas.

1. Periksa sama ada terdapat kecederaan atau tidak

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memeriksa badan si kecil anda untuk kecederaan, lebam, atau pendarahan, terutama di kepala dan tulang belakang. Perhatikan juga sama ada si kecil mengalami sawan atau muntah selepas jatuh. Semasa muntah atau sawan, pastikan lehernya tetap tegak.

Sementara itu, jika terdapat pendarahan, tekan perlahan bahagian badan yang berdarah dengan tuala bersih. Lakukan ini sehingga anda sampai ke hospital. Sekiranya bayi anda berusia di bawah satu tahun, anda harus segera membawanya ke hospital setelah jatuh.

2. Jangan gerakkan si kecil jika dia tidak sedar

Jangan menggerakkan atau mengangkat bayi anda jika dia tidak sedarkan diri, kerana anda tidak tahu bahagian badannya yang cedera ketika itu. Oleh itu, anda harus segera menghubungi perkhidmatan perubatan kecemasan dan ambulans untuk mendapatkan bantuan.

3. Rawat kepala si kecil jika ada benjolan

Sekiranya anda melihat benjolan di kepala si kecil, anda harus memampatkannya dengan cepat menggunakan tuala yang telah direndam dalam air sejuk. Kompres selama kira-kira 2-5 minit. Biasanya, jika tidak terlalu besar, benjolan akan kempis dengan cepat.

Sekiranya ia tidak hilang, bawa anak anda segera ke doktor. Tanya juga kepada doktor jika anak anda boleh mengambil ubat penahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen. Walau bagaimanapun, jangan sekali-kali memberi aspirin si kecil anda.

4. Hiburkan si kecil dan bertenang

Sekiranya anda tidak menemui kecederaan atau gejala lain, maka perkara seterusnya yang harus anda lakukan ialah memberi keselesaan dan membuat anak anda selesa. Tetap tenang dan jangan panik. Ini akan menakutkannya dan menjadikannya lebih rewel.

Kadang-kadang, bayi menangis selepas jatuh, itu tidak bermakna dia mengalami kesakitan atau gejala lain. Namun, dia terkejut dengan apa yang baru saja terjadi, jadi dia memerlukan orang tuanya untuk menenangkannya dan berhenti menangis.

Namun, selama ia menenangkannya, terus periksa badannya perlahan-lahan dan lihat apakah ada kesan dari kejatuhannya sebelumnya. Lakukan ini kira-kira 24 jam selepas kejadian.

Bilakah saya harus membawa anak kecil saya ke doktor selepas dia jatuh?

Anda harus segera membawa bayi anda ke doktor sekiranya dia menunjukkan pelbagai gejala seperti:

  • Kehilangan kesedaran, ini dicirikan oleh bayi yang tidak menangis tidak lama selepas jatuh atau sukar untuk bangun ketika bayi tidur setelah jatuh.
  • Kejang.
  • Pendarahan dari satu bahagian badan.
  • Tidak memberi tindak balas atau tindak balas menjadi perlahan.

Sekiranya anda mendapat tanda-tanda ini, jangan berlengah untuk membawanya ke hospital.

Petua untuk mengelakkan bayi terjatuh dari katil

Sudah tentu, tidak ada ibu bapa yang mahu bayi mereka terluka, jadi anda harus mengambil pelbagai langkah berjaga-jaga agar dia mengelakkan risiko terjatuh.

  • Cuba gunakan katil bayi khas. Tempat tidur ini biasanya dibuat untuk mengelakkan anak kecil anda cedera.
  • Awasi si kecil di mana sahaja dia berada. Walaupun dia bermain di atas katil, jangan biarkan pengawalmu jatuh.
  • Anda juga boleh menggunakan permaidani tebal di lantai di sekitar tempat tidur atau bayi anda, sehingga anda dapat meminimumkan risiko kecederaan jika bayi jatuh dari tempat tidur.
  • Pastikan perabot dan perkakas di sekitar bayi selamat dan tidak ada risiko mencederakannya.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌