Perubatan Herba dan Alternatif

18 Fakta Mengenai Suntikan Botox yang Anda Tidak Boleh Lupa •

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, Botulinum toxin, atau dikenali sebagai suntikan botoxmenjadi rawatan popular untuk menghilangkan garis-garis halus dan kedutan di wajah. Walaupun dikenali sebagai rawatan yang berkesan, masih banyak mitos mengenai Botox®. Sekiranya anda mempertimbangkan untuk mencuba suntikan Botox untuk membuktikannya benar, baca dahulu maklumat mana yang benar, fakta dan mana yang hanya mengganggu mitos.

Ketahui fakta di sebalik mitos sekitar suntikan Botox

1. Wajah menjadi kaku selepas suntikan Botox

Keliru. Botulinum toxin berfungsi untuk merehatkan otot-otot yang membuat kedutan dan garis-garis halus di wajah anda. Suntikan Botox hanya mempengaruhi otot di sekitar titik suntikan dan tidak mempengaruhi keseluruhan ekspresi wajah. Dalam 1-2 minggu wajah akan kembali ke ekspresi wajah semula jadi. Walau bagaimanapun, penggunaan Botox secara berlebihan boleh membahayakan.

2. Sebaik sahaja tanda-tanda kedutan di wajah muncul, anda mesti menyuntik Botox dengan cepat

Betul. Setelah garis-garis halus menetap di wajah anda, ia akan lebih sukar dikeluarkan. Suntikan Botox awal dapat "melatih" otot muka agar tidak melakukan pergerakan yang menyebabkan garis, seperti mengerutkan kening atau menyipit. Dengan ini, anda dapat mengurangkan keriput dan tidak perlu menggunakan Botox sesering mungkin.

3. Botox dapat mencegah kedutan selama-lamanya

Keliru. Jelas tidak ada rawatan kekal. Botox mengurangkan kedutan dan garis pada wajah buat sementara waktu. Kesan ini akan hilang dari masa ke masa dan mungkin tidak kekal selama-lamanya. Kesan biasanya berlangsung selama 3-4 bulan.

4. Hanya orang tua yang memerlukan Botox

Keliru. Botox bukan hanya untuk orang tua. Botox bukan hanya ditujukan untuk alasan kosmetik, tetapi juga untuk alasan perubatan seperti rawatan untuk berkedut mata, migrain, kosmetik, hingga masalah saluran kencing.

5. Anda tidak pernah terlalu muda untuk Botox

Betul. Suntikan Botox biasanya tidak digalakkan untuk kanak-kanak berumur 18 tahun, walaupun anda biasanya tidak mempunyai garis wajah pada usia itu. Pakar bedah plastik yang berkelayakan boleh mengesyorkan orang berusia lebih dari 18 tahun jika diperlukan. Botox juga boleh digunakan pada kanak-kanak untuk keadaan perubatan tertentu. Anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik anda untuk maklumat lebih lanjut.

6. Krim anti-kedut sama berkesan

Tidak selalu. Krim antipenuaan atau serum wajah untuk kedutan bukan pengganti Botox kerana ia berfungsi sangat berbeza. Krim hanya boleh mempengaruhi lapisan luar kulit. Krim tidak dapat menyerap ke lapisan yang lebih dalam, jadi ia tidak berkesan untuk kedutan.

7. Botox berbahaya

Keliru. Suntikan Botox pertama kali mendapat kelulusan FDA (Pentadbiran Makanan dan Dadah) untuk merawat keadaan perubatan tertentu pada tahun 1989. Kelulusan untuk Botox untuk tujuan kosmetik diberikan pada tahun 2002. Sejak itu, berjuta-juta orang telah menggunakan Botox dengan selamat. Botox paling selamat diberikan oleh doktor yang berkelayakan mengikut dos yang disyorkan. Sentiasa memilih doktor yang berpengalaman dengan kelayakan untuk memastikan keselamatan.

8. Botox adalah racun

Tidak. Meskipun memiliki kata-kata "toksin" dalam namanya, Botulinum toxin yang digunakan untuk prosedur perubatan dan kosmetik melalui berbagai proses penyulingan untuk menghilangkan kandungan toksiknya. Tahap toksik dalam suntikan Botox sangat rendah. Lama kelamaan, Botox dalam badan akan hilang dengan sendirinya. Doktor akan mengetahui dos tepat yang diperlukan untuk melakukan prosedur.

9. Saya tidak dapat menggerakkan wajah saya semasa menggunakan Botox

Betul betul jika suntikan Botox menyekat pergerakan otot, ini hanya akan mempengaruhi otot yang disuntik dan tidak mempengaruhi keseluruhan wajah. Dalam beberapa hari, wajah anda akan kembali ke pergerakan dan ekspresi normal.

10. Botox boleh menyebabkan botulisme

Tidak. Botulisme keracunan makanan adalah keadaan yang disebabkan oleh toksin botulinum yang mempengaruhi sistem saraf pusat. Walau bagaimanapun, suntikan Botox dibuat dari toksin botulinum yang disucikan. Botox tidak merebak dan kekal di tempat suntikan. Dalam kes yang jarang berlaku, toksin Botox dapat merebak dan menyebabkan kesan sampingan serius yang memerlukan perhatian perubatan.

11. Suntikan botox adalah ketagihan

Tidak. Tidak ada kandungan ketagihan di Botox. Sebilangan orang boleh terobsesi dengan hasil kulit baru yang lembut dan menyalahkan Botox.

12. Kulit boleh kendur setelah menggunakan Botox

Tidak. Sebaliknya, suntikan Botox akan menjadikan kulit anda lebih lembut dan sihat. Selepas beberapa lama, kesan Botox akan hilang dan anda memerlukan suntikan lain untuk mengekalkan penampilan yang sihat. Tetapi, jika anda berhenti menggunakannya, kulit anda tidak akan kendur.

13. Botox menyebabkan kesakitan dan bengkak

Sekiranya anda mengalami kesakitan atau bengkak di tempat suntikan, jangan panik. Biasanya keadaan akan bertambah baik dalam 2-3 hari. Jarum yang digunakan dalam prosedur Botox sangat tipis dan bermaksud anda hanya akan merasakan sedikit cubitan. Jumlah suntikan bergantung pada setiap orang. Jangan takut, kesakitan dari suntikan hanya akan berlangsung beberapa saat.

14. Botox mempunyai banyak kesan sampingan

Botox mempunyai beberapa kesan sampingan seperti keletihan, loya, muntah atau sakit kepala. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan yang teruk, seperti kesukaran bernafas atau bengkak tekak, anda mungkin mengalami reaksi alergi. Anda harus segera menghubungi ER.

15. Botox hanya untuk kedutan

Botox digunakan untuk banyak pembedahan perubatan dan kosmetik. Suntikan Botox juga telah digunakan untuk mengobati migrain dengan mengurangkan ketegangan otot, menyekat kelenjar peluh sementara, dan membantu pesakit yang mengalami kemurungan.

16. Botox dapat menghilangkan semua garis wajah dan kedutan

Botox merawat kedutan yang muncul akibat pergerakan dengan meregangkan otot. Kategori kedutan lain adalah kedutan statik yang disebabkan oleh penuaan dan pendedahan cahaya matahari. Kedutan ini tidak berkaitan dengan pergerakan dan tidak akan bertindak balas terhadap rawatan Botox. Untuk kedutan dan garis, anda perlu menggunakan pengisi.

17. Botox sangat mahal

Pada masa lalu, harga Botox sangat mahal, tetapi dengan permintaan yang semakin meningkat untuk prosedur dan perkembangan teknologi, Botox dapat dijangkau oleh banyak orang.

18. Botox tidak digalakkan untuk wanita hamil

Lebih banyak penyelidikan masih diperlukan untuk mengesahkan penggunaan suntikan Botox yang selamat pada wanita hamil dan menyusui. Walau bagaimanapun, jika faedah Botox melebihi risiko, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu.

Suntikan Botox telah digunakan secara meluas dan merupakan kaedah yang selamat untuk mengurangkan kedutan dan menjadikan kulit kelihatan muda. Walau bagaimanapun, botox hanya selamat jika diberikan oleh pakar yang disahkan. Pastikan anda membuat penyelidikan sebelum memutuskan untuk mendapatkan suntikan Botox.