Pemakanan

6 Khasiat Kacang Tolo Berkhasiat untuk Badan Anda

Selain kacang merah, kacang soya, kacang tanah, adakah anda pernah mencuba makan kacang tolo atau? kacang lembu ? Ya, kacang ini sering dijumpai dalam hidangan seperti sambal goreng krecek, pelbagai kari, atau juga campuran makanan ringan bersama nasi lengket dan ubi kayu parut. Kacang tanah yang nama sebenarnya Vigna unguiculata Ini termasuk jenis kacang yang mudah tumbuh, mempunyai rasa yang enak, dan terakhir tetapi tidak kalah pentingnya, kaya dengan nutrien. Inilah kelebihan kacang tolo yang harus anda ketahui.

Kacang tanah ini, yang memiliki banyak nama panggilan, kadang-kadang menyebutnya tolo, tunggak, dadap atau bahkan kacang kebo sangat mudah dijumpai di Indonesia dan di negara-negara Asia. Biasanya kacang ini dijual dalam bentuk kering sehingga perlu diproses dengan merendamnya di dalam air sebelum dimasak. Setelah merendam dan mengembang, barulah kacang ini dimasak dimasak dalam campuran sayur-sayuran atau makanan ringan tradisional. Kacang ini mempunyai pelbagai komponen nutrien yang sangat penting untuk tubuh berikut.

Protein

Manfaat kacang tolo yang paling penting adalah kandungan proteinnya. Biji tolo adalah sumber protein sayuran yang baik, terutama bagi orang yang tidak makan daging. Protein adalah nutrien yang sangat penting untuk menampung keperluan tubuh, termasuk membina otot, membentuk tisu kulit, rambut, dan kuku. Protein juga bertanggungjawab untuk menggantikan tisu badan yang rosak.

Pengambilan protein dewasa dikatakan mencukupi jika telah memenuhi sekurang-kurangnya 62-65 gram protein sehari untuk lelaki, dan 56-57 gram protein sehari untuk wanita. Sekitar 100 gram biji tolo dalam data komposisi makanan Indonesia yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia memberikan 24,4 gram protein. Ini bermaksud, kira-kira 40% keperluan protein badan dapat dipenuhi dengan biji tolo.

zink

Biji tolo juga merupakan sumber zink yang sangat baik dari produk berasaskan tumbuhan. Zink adalah salah satu mineral penting yang diperlukan oleh tubuh, walaupun jumlah zink yang diperlukan tidak banyak di dalam badan. Dilaporkan dari halaman Medical News Today, zink berfungsi untuk mengaktifkan sel T yang memainkan peranan penting dalam sistem imun.

Itulah sebabnya jika terdapat kekurangan zink, sistem kekebalan tubuh akan menurun dan mudah sakit. Zink juga diperlukan untuk mengekalkan kesuburan, terutama pada lelaki. Kekurangan zink dikaitkan dengan penurunan kualiti sperma.

Rata-rata orang dewasa memerlukan sekitar 10-13 mg zink setiap hari. Biji tolo dapat membantu memenuhi keperluan zink dengan menyediakan sekitar 6.1 mg zink dalam 100 gram kacang tolo rebus. Oleh itu, hampir separuh keperluan zink dapat dipenuhi dengan memakan biji tolo.

Folat

Mengambil kira-kira satu cawan kacang tolo penuh menyediakan 52 peratus pengambilan folat harian yang disyorkan. Folate mempunyai peranan penting dalam membuat bahan genetik, iaitu gen dalam setiap makhluk hidup dan akan diturunkan kepada anak-anak mereka.

Itulah sebabnya folat sangat penting semasa pertumbuhan. Folat mesti selalu dipenuhi semasa remaja sehingga kemudian mengalami kehamilan. Wanita yang mendapat cukup folat sebelum hamil, dan pada bulan-bulan awal kehamilan, mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengandung bayi dengan cacat lahir.

Pada semua peringkat umur dan kumpulan, folat juga diperlukan untuk menghasilkan sel darah merah yang mencukupi untuk mencegah anemia.

Kalsium

Kacang tolo adalah makanan tumbuhan yang tinggi kalsium. Menurut data komposisi makanan Kementerian Kesehatan Indonesia, 100 gram kacang tolo kering yang banyak dijual di pasar mengandung 481 mg kalsium. Jumlah ini dapat memenuhi hampir separuh daripada pengambilan kalsium orang dewasa sebanyak 1,000 mg kalsium sehari.

Biji tolo boleh digunakan sebagai pengganti sumber kalsium lain untuk meningkatkan pelbagai makanan harian, bukan hanya dari ikan teri, beras, atau susu. Kalsium diperlukan oleh badan untuk mengekalkan tulang dan gigi yang kuat. Selain itu, kalsium juga diperlukan oleh jantung, otot, dan saraf untuk berfungsi dengan baik.

Serat

Salah satu faedah kesihatan kacang tolo adalah komposisi seratnya. Serat adalah bahan yang membantu melancarkan sistem pencernaan, mencegah sembelit dan juga gejala sindrom iritasi usus. Ia juga membantu mengekalkan kadar kolesterol dalam aliran darah dan mengurangkan risiko anda terkena penyakit jantung.

Di samping itu, makanan serat ini dapat membuat perut terasa kenyang lebih cepat kerana diproses dengan perlahan di dalam badan dan sangat penting untuk mengawal berat badan.

Rendah lemak

Manfaat lain dari kacang tolo adalah kandungan lemak rendah mereka. Bagi anda yang menjalani diet rendah lemak dan menurunkan berat badan, kacang tolo boleh dijadikan makanan ringan yang sihat dan juga campuran sayur-sayuran anda. Dalam 100 gram kacang tolo rebus hanya mengandungi 1.1 gram lemak.