Kehamilan

Mengapa Kedudukan Tidur Sebelah Kiri Terbaik untuk Wanita Hamil?

Bukan hanya pengambilan nutrien yang perlu diatur, kedudukan tidur semasa kehamilan juga perlu dipertimbangkan. Tidur di sebelah kiri anda dikatakan sebagai posisi tidur terbaik semasa mengandung. Kenapa begitu? Ayuh, cari jawapannya dalam ulasan berikut.

Mengapa lebih baik bagi wanita hamil untuk tidur di sisi mereka?

Tidur di perut dianggap tidak baik untuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, kedudukan terlentang dan sisi ke kanan juga tidak begitu baik.Banyak pakar kesihatan menyarankan agar wanita hamil harus tidur di sebelah kiri mereka.

Sebenarnya, tidur di sebelah kanan anda semasa mengandung akan memberi tekanan pada vena cava inferior (IVC) di sebelah kanan tulang belakang. Vena cava inferior bertanggungjawab membawa darah dari kaki ke jantung.

"Sekiranya wanita hamil tidur di punggungnya, janin akan menekan IVC sehingga mengurangkan jumlah darah yang harus kembali ke jantung," jelas Dr. Grace Pien, penolong pensyarah di Johns Hopkins University School of Medicine, seperti yang dipetik dari Live Science.

IVC yang tertekan menghalang darah mengalir dengan lancar sehingga pengambilan oksigen dan makanan untuk ibu dan janin tidak optimum. Keadaan ini boleh menyebabkan masalah tekanan darah, pernafasan, dan kematian. Kedudukan tidur ini sangat berisiko apabila dilakukan oleh ibu hamil yang menghidap asma atau sleep apnea.

Satu kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Obstetrics and Gynecology (BJOG) menunjukkan bahawa wanita hamil yang tidur di punggungnya 2,3 kali lebih mungkin mempunyai bayi. masih lahir (bayi mati di dalam rahim).

Semasa hamil, lebih baik tidur di sebelah kanan atau kiri?

Sumber: Sesuai dengan Ibu

Sekiranya tidur di sebelah anda lebih baik daripada punggung semasa mengandung, ke arah mana anda harus pergi? Satu kajian yang diterbitkan dalam British Medical Journal pada tahun 2015, menunjukkan bahawa tidur di sebelah kanan juga meningkatkan risiko kenaikan kecil masih lahir dan bukannya ke sisi kiri. Malangnya, penyelidikan ini masih perlu dilakukan dengan lebih mendalam.

Jadi, wanita hamil boleh menukar posisi tidur di sebelah kiri mereka. Ini menyokong keselesaan semasa tidur dan mencegah kekejangan atau kesakitan ketika anda bangun dari kedudukan yang sama untuk waktu yang lama.