Pemakanan

Buka Pembungkusan Susu Cecair, Masih Boleh Minum?

Anda mungkin mahu mengambil susu cair yang dibungkus. Oleh itu, adakah anda selalu menyelesaikan isinya sebaik sahaja dibuka atau adakah anda sering kehabisan susu yang telah dibuka? Adakah selamat minum susu yang telah dibuka?

Jangka hayat susu cair yang dibungkus

Terdapat pelbagai jenis susu yang dibezakan dari proses pemprosesan, seperti susu UHT dan susu pasteur. Rintangan masing-masing berbeza. Susu dengan jangka hayat terpanjang adalah UHT, diikuti dengan susu pasteur, dan akhirnya susu mentah.

Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan susu bungkus pada masa ini telah diproses, alias tidak lagi mentah. Oleh itu, susu bungkusan biasanya lebih tahan lama daripada susu mentah yang diperah langsung dari lembu tanpa pensterilan.

Sebelum pembungkusan dibuka, susu pasteur biasanya boleh bertahan 1-2 minggu selepas pengeluaran. Sementara itu, susu UHT dapat disimpan lebih lama jika pembungkusan belum dibuka, hingga beberapa bulan.

Susu yang dibuka hendaklah disimpan di tempat yang sejuk (sesuai di dalam peti sejuk), jauh dari cahaya matahari langsung, dan tidak lembap atau basah.

Bolehkah saya minum susu cair yang telah dibuka?

Anda mungkin telah membeli sekotak susu lembu cair dan meminumnya dalam seminggu. Kerana ia diperoleh dalam jumlah besar, anda tidak dapat membelanjakannya dengan segera.

Sekiranya anda mempunyai anak, anak anda mungkin meminta untuk minum susu botol tetapi jangan menyelesaikannya. Anda kemudian menyimpan sisa susu untuk malam ini atau esok.

Baik, selamat atau tidak untuk mengambil susu yang bungkusannya telah dibuka bergantung pada jenis susu dan bagaimana ia disimpan. Paling tidak, terdapat dua jenis susu bungkus yang dibezakan seperti berikut.

Susu Pasteurisasi

Susu yang dipasteurisasi diproses agar bebas dari bakteria jahat dan selamat untuk dimakan. Namun, semasa pembungkusan dibuka, susu menjadi mudah terkena bakteria lagi (pencemaran semula). Terutama, jika setelah membuka susu tidak segera dimasukkan ke dalam peti sejuk.

Lancarkan Pentadbiran Makanan dan Dadah Di Amerika Syarikat atau yang setara dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah Indonesia (BPOM), susu pasteur tidak boleh dimakan lagi jika dibiarkan terbuka di luar peti sejuk selama 1-2 jam, bergantung pada suhu udara pada waktu itu.

Semakin panas cuaca dan udara, semakin pendek jangka hayat susu pasteur yang telah dibuka.

Pembungkusan susu yang dibuka dan disimpan di dalam peti sejuk mesti segera habis. Jangan biarkan selama berhari-hari, apatah lagi sehingga seminggu. Kandungan pemakanan susu yang terbuka dan tidak segera diminum tidak lagi optimum.

Susu UHT

Sedikit berbeza dengan susu pasteur, susu UHT mempunyai jangka hayat yang lebih lama. Setelah dibuka, susu UHT boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 4 hari. Tempohnya masih selamat untuk dimakan dan pemakanan masih dijaga.

Namun, susu sama seperti susu yang dipasteurisasi, jika sudah dibuka dan tidak segera disimpan di dalam peti sejuk dalam 1-2 jam, hindari meminumnya lagi.

Apa ciri susu basi dan tidak sesuai untuk diminum?

Seorang pakar pemakanan, Dr. Matthew Lantz Blaylock, Ph.D., membincangkan hal ini ketika dia ditemui di Pacific Place, Jakarta. Menurutnya, susu mesti diminum dengan segera dan dihabiskan.

Selanjutnya, Dr. Matthew menjelaskan, "Susu cair yang terbuka dapat dicemari bakteria jahat yang menghasilkan gas, rasa masam, atau perubahan warna."

Pencemaran bakteria, kata Dr. Matthew, yang membuat susu menjadi basi dan rasanya berubah. Susu yang tidak sesuai diminum biasanya akan membuat anda kembung, rasa masam, dan kelihatan kekuningan atau teksturnya pekat.

Dr. Matthew juga menjelaskan bahawa mungkin jika perubahannya tidak terlalu jelas, susu masih boleh diminum walaupun khasiatnya tidak optimum seperti ketika segar.

Bagaimanapun, Dr. Matthew memberi amaran bahawa jika susu telah dibuka terlalu lama dan belum disejukkan, atau jika anda ragu-ragu tentang kualitinya, lebih baik membuangnya.