Kesihatan wanita

Posisi rahim condong ke arah depan, adakah ia berbahaya?

Rahim adalah organ pembiakan yang memainkan peranan penting dalam tempoh anda atau semasa kehamilan. Lokasi atau kedudukan rahim dari satu wanita ke wanita yang lain biasanya tidak selalu sama, tetapi sekitar 80 peratus wanita dilahirkan dengan rahim anteverted. Jadi, apa itu rahim anteverted? Mengapa kebanyakan wanita mempunyai rahim jenis ini? Lihat ulasan penuh di bawah.

Apa itu uterus anteverted?

Kedudukan rahim anteverted

Uterus anteverted adalah keadaan ketika rahim membengkok atau condong ke depan ke arah serviks (bahagian bawah rahim). Kedudukan ini menjadikan rahim anda lebih condong ke perut anda.

Bandingkan dengan kedudukan rahim terbalik, di mana rahim sebenarnya condong ke belakang (terbalik), seperti yang ditunjukkan dalam ilustrasi berikut.

Kedudukan rahim retrovert

Secara amnya, anda yang mempunyai rahim yang tidak semestinya cenderung mengalami sebarang gejala. Itulah sebabnya anda mungkin tidak menyedari bahawa rahim anda terbentuk dengan cara ini.

Walau bagaimanapun, jika lereng sangat teruk, anda mungkin merasakan tekanan atau kesakitan di bahagian depan pelvis anda. Sekiranya anda merasakan ini, segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Apakah penyebab uterus anteverted?

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, kebanyakan wanita dilahirkan dengan rahim anteverever. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku kerana kehamilan dan melahirkan anak. Dalam kes tertentu, kedua proses ini dapat mengubah bentuk rahim anda dan menjadikan kemiringan rahim lebih banyak.

Selain itu, kecondongan rahim yang melampau boleh berlaku apabila tisu parut berkembang selepas pembedahan atau disebabkan oleh endometriosis. Satu kajian menunjukkan bahawa wanita yang bersalin secara caesar lebih cenderung mengalami kecondongan pada rahim mereka. Walau bagaimanapun, ini termasuk yang jarang berlaku.

Adakah kedudukan rahim anteverted mempengaruhi kesuburan dan kehamilan?

Kedudukan rahim biasanya mempengaruhi kemampuan wanita untuk hamil. Kerana, kehamilan yang mudah atau sukar boleh bergantung pada bentuk atau kemiringan rahim anda. Berita baiknya adalah bahawa kedudukan rahim yang tidak disengaja tidak mempengaruhi keupayaan sperma untuk mencapai telur di rahim secara signifikan. Jadi, ia tidak mempengaruhi kesuburan atau kehamilan anda.

Satu lagi berita baik, kedudukan rahim yang tidak disengajakan juga tidak akan mempengaruhi kehidupan seks. Anda tidak seharusnya merasa sakit atau tidak selesa semasa melakukan hubungan seks. Sebabnya adalah bahawa kedudukan ovari benar-benar menjadi lebih tinggi di pelvis sehingga meminimumkan risiko kecederaan semasa hubungan intim. Namun, jika anda merasa sakit semasa berhubungan seks, segera beritahu doktor anda untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Oleh itu, apa yang perlu saya lakukan dengan kedudukan rahim yang tidak disengajakan?

Untuk mengetahui kedudukan rahim, anda mesti menjalani beberapa pemeriksaan. Ini termasuk ujian pelvis dan ultrasound. Semasa pemeriksaan pelvis, doktor akan melihat lebih dalam organ pembiakan anda seperti vagina, ovari, serviks, rahim, dan perut anda untuk memeriksa apakah ada kelainan atau tidak.

Sekiranya anda seorang wanita yang mempunyai rahim anteverever, tidak perlu risau. Ini cenderung normal dan tidak memerlukan rawatan khusus. Tidak ada ubat atau prosedur khusus untuk memperbaiki keadaan ini. Jadi, anda boleh terus menjalani kehidupan normal tanpa rasa sakit.

Lainlah jika anda mempunyai rahim dengan posisi terbalik, iaitu kedudukan rahim yang condong ke belakang. Ini mungkin memerlukan pembedahan untuk membetulkannya. Walaupun begitu, anda masih dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan berkala dan mengelakkan masalah pada rahim anda.