Kesihatan kulit

3 Masalah Kuku Yang Paling Lazim

Bukan hanya menjaga kuku jari anda, anda juga perlu memastikan kuku kaki anda sentiasa bersih dan sihat. Oleh kerana ia terletak agak jauh dari jangkauan, tidak sedikit orang yang mengabaikan pentingnya menjaga kesihatan kaki. Akibatnya, pelbagai masalah timbul dengan kuku kaki yang membuat anda tidak selesa.

Masalah kuku kaki yang paling biasa

Masalah dengan kuku kaki boleh disebabkan oleh banyak perkara. Bermula dari kebiasaan memakai kasut yang salah atau terlalu kecil, tekanan yang terlalu kuat pada kaki, atau pertumbuhan bakteria dan kulat pada kaki. Perkara-perkara ini boleh mencetuskan kerosakan pada kuku kaki anda.

Anda mungkin mengalami salah satu daripada tiga masalah kuku yang paling biasa berikut. Sudah tahu bagaimana mengatasinya?

1. Kuku kaki yang cantik

Pertumbuhan kulat kuku atau onikomikosis adalah salah satu masalah pada kuku kaki yang agak biasa di kalangan masyarakat. Keadaan ini biasanya terdedah kepada orang yang menghidap diabetes, Athlete's Foot (kaki atlet), sering memakai kasut yang lembap, atau berjalan kaki tanpa alas kaki. tolak.

Jangkitan kulat pada kuku dicirikan oleh:

  • Perubahan warna di bawah kuku menjadi coklat, keputihan, atau kekuningan.
  • Kuku kaki tebal
  • Kuku patah

Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. Doktor biasanya akan menetapkan ubat antijamur yang diambil secara lisan atau topikal untuk menghalang pertumbuhan kulat pada kuku kaki.

2. Tidak siuman

Anda mungkin mengalami kuku kaki yang tumbuh ke dalam. Ya, kuku kaki yang tumbuh ke dalam merangkumi masalah dengan kuku kaki yang sering terjadi, biasanya disebabkan oleh memotong kuku pendek.

Selain itu, kebiasaan memakai kasut yang sempit atau jangkitan kulat juga boleh menjadi penyebab kuku kaki tumbuh ke dalam. Ini menyebabkan kuku kaki anda tumbuh ke dalam dan menusuk daging. Hasilnya, jari kaki anda terasa kebas, bengkak, malah sukar untuk memakai kasut.

Untuk memperbaikinya, rendam kaki anda dalam larutan air garam suam selama kira-kira 15 minit setiap hari. Lakukan 2-3 kali sehari untuk menghilangkan rasa sakit.

3. Trauma ke kuku kaki

Geseran berterusan antara kuku kaki dan kasut boleh menyebabkan trauma pada kuku kaki. Ia dicirikan oleh perubahan warna pada kuku kaki yang menjadi gelap, menebal, malah boleh menyebabkan kuku jatuh.

Apa pun penyebab trauma pada kuku kaki yang anda alami, anda harus segera berjumpa dengan doktor haiwan (pakar podiatrik). Kerana dalam beberapa kes, mengubah warna kuku kaki menjadi hitam atau coklat dapat menjadi salah satu gejala barah kulit melanoma.