Urologi

Gejala Kegagalan Ginjal Kronik Berdasarkan Keparahan

Kegagalan buah pinggang kronik selalunya tidak menunjukkan sebarang gejala sehingga keadaan bertambah buruk. Sekiranya buah pinggang tidak dapat menutup kerosakan, gejala kegagalan buah pinggang kronik mula muncul. Jadi, apakah ciri-ciri penyakit buah pinggang kronik?

Mengapa gejala kegagalan buah pinggang kronik tidak dirasakan pada mulanya?

Kebanyakan pesakit dengan kegagalan buah pinggang kronik mungkin tidak mempunyai gejala pada mulanya. Keadaan ini boleh berlaku kerana buah pinggang dapat menyesuaikan diri dengan kerosakan kecil dan menjaga kesihatan tubuh.

Sebagai contoh, manusia dapat menderma buah pinggang mereka dan masih sihat walaupun hanya mempunyai satu buah ginjal. Sebenarnya, anda juga mungkin mengalami penyakit buah pinggang tanpa merasakan sebarang tanda. Maksudnya, buah pinggang masih dapat mengatasi masalah tersebut.

Lama kelamaan, kerosakan buah pinggang yang tidak dirawat boleh menyebabkan gejala yang mengganggu aktiviti harian. Oleh itu, pemeriksaan fungsi ginjal dan keabnormalan adalah satu-satunya cara untuk mengesahkan kehadiran penyakit ini.

Gejala kegagalan buah pinggang kronik berdasarkan tahap

Penyakit buah pinggang jenis ini tidak berlaku secara tiba-tiba tetapi merosakkan buah pinggang secara perlahan. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa ramai orang tidak mengalami simptom apabila terdedah kepada kegagalan buah pinggang kronik.

Namun, apabila masalah buah pinggang bertambah teruk, anda mungkin mengalami masalah di dalam badan anda yang mengganggu aktiviti harian anda. Berikut adalah beberapa tanda seseorang mengalami kegagalan buah pinggang kronik berdasarkan tahapnya.

Tahap 1

Sumber: Perikatan Barat

Dilaporkan dari American Kidney Fund, kegagalan buah pinggang kronik pada tahap ini tidak mengalami kerosakan teruk pada buah pinggang. Tahap ini juga menunjukkan eGFR (kadar penapisan glomerular) 90 atau lebih.

Ini bermakna buah pinggang anda cukup sihat dan berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, anda mungkin mempunyai beberapa gejala penyakit buah pinggang yang boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang kronik. Tanda-tanda kerosakan tersebut mungkin termasuk adanya protein dalam air kencing (proteinuria) atau kecederaan fizikal pada buah pinggang.

Sekiranya dirawat sedini mungkin, ada kemungkinan fungsi ginjal dapat kembali normal. Oleh itu, penting untuk menjalani pemeriksaan ginjal secara berkala, terutamanya apabila anda mempunyai faktor risiko.

Tahap 2

Hampir serupa dengan tahap 1, gejala kegagalan buah pinggang kronik tahap 2 tidak begitu kelihatan. Anda yang telah memasuki tahap ini mungkin mempunyai eGFR antara 60 dan 89, yang bermaksud buah pinggang masih berfungsi dengan baik.

Walaupun eGFR anda normal, tanda kerosakan buah pinggang seperti proteinuria dan kerosakan fizikal pada buah pinggang mungkin berlaku.

Tahap 3

Pada tahap ketiga kegagalan buah pinggang kronik, anda mungkin mula merasakan beberapa gejala yang cukup mengganggu. Ini kerana eGFR anda kemungkinan besar berada dalam lingkungan 30 hingga 59.

Julat nombor ini menunjukkan bahawa terdapat beberapa kerosakan pada buah pinggang yang cukup membimbangkan. Sebenarnya, beberapa fungsi buah pinggang mungkin tidak berfungsi sebagaimana mestinya.

Kegagalan ginjal tahap 3 terbahagi kepada dua bahagian, iaitu tahap 3a dengan eGFR antara 45 dan 59 dan tahap 3b dengan eGFR antara 30 dan 44.

Sebilangan orang mungkin tidak merasakan gejala pada tahap ini. Namun, tidak sedikit yang merasakan tanda-tanda kegagalan buah pinggang kronik, dalam bentuk:

 • bengkak di tangan dan kaki kerana lebihan cecair di dalam badan,
 • sakit belakang kerana ginjal bengkak atau masalah pundi kencing, dan
 • perubahan kekerapan membuang air kecil, sama ada lebih kerap atau kurang daripada biasa.

Sebagai tambahan kepada tiga gejala di atas, terdapat masalah kesihatan lain kerana penumpukan sampah yang disebabkan oleh ginjal yang tidak berfungsi, seperti:

 • tekanan darah tinggi (darah tinggi),
 • anemia kerana kekurangan pengeluaran sel darah merah, dan
 • penyakit tulang kerana ketidakseimbangan kalsium dan fosfat dalam darah.

Tahap 4

Pesakit dengan kegagalan buah pinggang kronik pada tahap empat sebenarnya mengalami kerosakan buah pinggang yang teruk. EGFR pada tahap ini biasanya antara 15 dan 29.

Secara umum, pesakit pada tahap ini disarankan untuk melakukan dialisis atau transplantasi ginjal. Gejala kegagalan buah pinggang kronik tahap empat hampir sama dengan tahap tiga, termasuk:

 • Rasa logam di mulut kerana penumpukan sisa dalam darah.
 • Mengalami masalah saraf dan sukar menumpukan perhatian.
 • Kehilangan selera makan kerana peningkatan tahap urea dalam darah.
 • Kulit gatal dan kemerahan kerana tahap hormon paratiroid terlalu tinggi.
 • Mudah letih kerana kekurangan pengeluaran sel darah merah.

Beberapa gejala di atas mungkin serupa dengan penyakit lain. Walau bagaimanapun, anda harus segera berbincang dengan doktor anda mengenai persediaan untuk menjalani dialisis dan pemindahan buah pinggang.

Tahap 5

Kegagalan buah pinggang kronik pada tahap 5 bermaksud bahawa buah pinggang hanya berfungsi pada 15 peratus normal. Kadar penapisan glomerular juga kurang daripada 15. Angka ini menunjukkan bahawa buah pinggang hampir gagal total.

Sekiranya buah pinggang kehilangan fungsinya secara kekal, bahan toksik akan terkumpul di dalam darah yang tentunya memberi kesan besar kepada kesihatan. Terdapat beberapa gejala kegagalan buah pinggang kronik yang telah memasuki tahap kelima, iaitu:

 • kulit gatal dan merah,
 • sakit otot,
 • warna kulit berubah,
 • berasa mual dan muntah
 • jarang berasa lapar
 • bengkak mata, lengan, dan kaki (edema),
 • kesukaran bernafas dan gangguan tidur, dan
 • sakit belakang.

Pada peringkat ini, pesakit dengan kegagalan buah pinggang kronik juga berisiko tinggi mengalami penyakit jantung dan strok. Bagi pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang, kurang dari 15 peratus bermaksud mereka memerlukan dialisis atau transplantasi ginjal untuk bertahan.

Bilakah pergi ke doktor?

Sebenarnya, ada gejala lain yang berkaitan dengan kegagalan buah pinggang kronik yang tidak disebutkan di atas. Sekiranya akhir-akhir ini anda merasa bimbang dengan keadaan badan anda, segera berjumpa doktor. Semakin cepat masalah buah pinggang dikesan, semakin rendah risiko komplikasi penyakit buah pinggang yang akan dihadapi.

Satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada anda mengalami masalah buah pinggang adalah dengan melakukan pemeriksaan berkala, sama ada anda mengalami gejala atau tidak.