Ubat dan Makanan Tambahan

Arahan Penggunaan dan Dos Cefixime untuk Kanak-kanak •

Cefixime untuk kanak-kanak biasanya digunakan untuk merawat pelbagai penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria, kerana ubat ini adalah sejenis ubat antibiotik. Ubat ini digunakan untuk penyakit seperti jangkitan saluran kencing, jangkitan telinga, dan radang amandel. Adakah anda pernah diberi resep cefixime untuk merawat penyakit anak anda? Adakah anda tahu pasti cara penggunaan dan dosnya? Berikut ini adalah maklumat mengenai peraturan penggunaan dan dos yang harus diberikan kepada anak-anak.

Apakah peraturan untuk menggunakan cefixime untuk kanak-kanak?

Sekiranya doktor anda menetapkan cefixime untuk anak anda, maka berikut adalah langkah-langkah untuk menggunakan ubat tersebut:

 • Beri cefixime secara berkala, mengikut nasihat doktor atau ahli farmasi yang memberi anda resep. Terus berikan ubat ini kepada anak anda jika masih disyorkan oleh doktor, walaupun keadaan anda mulai bertambah baik. Penggunaan ubat antibiotik seperti cefixime mesti sesuai dengan nasihat doktor, jika tidak, bakteria akan menjadi tahan terhadap ubat yang diberikan.
 • Berikan cefixime kepada anak setelah dia makan, kerana bimbang ia akan membuat perutnya bermasalah.
 • Doktor biasanya memberikan cefixime dalam bentuk sirap, jadi jika anda memberikan ubat ini kepada anak anda, pastikan untuk menggoncang botolnya terlebih dahulu.
 • Kemudian berikan ubat sirap menggunakan sudu pengukur, sesuai dengan dos yang disyorkan oleh doktor.

Berapakah dos cefixime untuk kanak-kanak?

Sekiranya anak anda diberi cefixime dari doktor, anda biasanya akan diberitahu cara menggunakannya dan dosnya, kerana dos cefixime bergantung pada jenis penyakit, usia, dan berat badan anak. Untuk beberapa penyakit yang dihidapi oleh kanak-kanak seperti jangkitan telinga tengah, jangkitan saluran kencing, radang amandel, jangkitan pernafasan, dos yang diberikan untuk kanak-kanak adalah:

 • Bayi di bawah 6 bulan, dos ditentukan oleh doktor
 • 6 bulan - 12 tahun (berat 45 kg atau kurang): 8 mg / kg sehari atau 4 mg / kg setiap 12 jam
 • Lebih dari 12 tahun (berat> 45 kg): 400 mg sehari atau 200 mg 12 jam (dua kali sehari).

Bagaimana cara menyimpan cefixime dengan betul?

Cefixime boleh diberikan dalam bentuk tablet, kapsul, tablet kunyah, dan sirap. Untuk tablet, kapsul, dan tablet kunyah lebih baik disimpan pada suhu bilik. Walaupun cefixime dalam bentuk sirap, lebih baik menyimpannya di dalam peti sejuk. Semua jenis cefixime harus disimpan di tempat yang kering dan mengelakkan cahaya matahari langsung.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya lupa memberi ubat kepada anak saya?

Ubat-ubatan antibiotik seperti cefixime sebenarnya tidak boleh dilewatkan untuk diambil, tetapi jika memang anda lupa memberikannya kepada anak anda, maka perkara-perkara ini dapat dilakukan:

 • Beri anak anda cefixime sebaik sahaja anda ingat bahawa anda telah terlepas ubat berjadual anda.
 • Sekiranya jadual ubat seterusnya terlalu dekat dengan ubat semasa, maka langkau jadual ubat seterusnya.
 • Namun, kembalikan cefixime kepada anak anda mengikut dos biasa dan jadilah keesokan harinya
 • Terus berikan kepada anak dos yang sesuai, jangan berikan lebih banyak kerana anda lupa minum ubat yang harus anda minum.