Kecergasan

5 Faedah Tarian Tiang untuk Kekuatan dan Kelenturan Badan •

Anda mungkin pernah membayangkan tarian tiang atau tarian tiang sama seperti tarian nakal yang biasanya dilakukan di kelab malam. Walau bagaimanapun, tarian tiang sebenarnya merangkumi sejenis sukan tarian yang mempunyai banyak faedah untuk tubuh. Jadi, apa faedahnya? tarian tiang boleh awak rasa? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Manfaat tarian tiang untuk kesihatan badan

Tarian tiang Jadi salah satu trend kecergasan baru yang diminati oleh wanita, mulai dari profesional, tokoh awam, hingga orang biasa. Malah, Persatuan Kecergasan Tarian Tiang Antarabangsa (IPDFA) mendedahkan bahawa ramai orang berminat untuk mencuba tarian tiang kerana mempunyai faedah setara dengan latihan kekuatan, seperti kardio HIIT.

Latihan tarian ini diklasifikasikan sebagai senaman intensiti tinggi yang berkesan membakar kalori dengan menggabungkan latihan kardio, kekuatan, dan pengecutan otot isometrik yang memberikan senaman penuh untuk badan anda.

Nah, di bawah ini adalah beberapa faedahnya tarian tiang untuk kesihatan sekiranya anda melakukannya secara berkala dengan teknik yang betul.

1. Mengatasi kesakitan atau kesakitan yang kronik

Tarian tiang memanfaatkan semua pergerakan badan yang tertumpu pada satu titik untuk menguatkan otot inti badan bersama dengan kekuatan badan atas dan bawah.

Sebagai contoh, kepala depan dapat membantu menguatkan otot leher sehingga mengurangkan sakit dan sakit. Anda juga dapat merasakan faedah yang sama ketika melakukan tarian tiang . Penyelarasan pergerakan tarian tiang dapat membantu anda menguruskan simptom kesakitan kronik.

Secara tidak langsung, tarian tiang juga menjadikan badan anda aktif untuk meregangkan dan meregangkan otot anda. Kesan untuk terus aktif adalah apa yang akhirnya dapat mengurangkan rasa sakit di badan.

Arthritis Foundation juga mengesyorkan tarian tiang sebagai senaman yang berguna untuk melegakan kesakitan atau masalah artritis, serta sakit pinggul.

2. Membina dan nada otot

Tracy Traskos, pengajar tarian tiang dari NY Pole seperti yang dikutip dari Medical Daily mengatakan bahawa gerakan tarian tiang ini menghendaki anda dapat menggenggam tiang dengan kuat, memanjatnya, dan menahan berat badan anda sendiri agar tidak jatuh.

Pergerakan ini menggabungkan kekuatan, daya tahan, dan latihan fleksibiliti untuk membina dan menegangkan otot badan. Sebenarnya, pergerakan memanjat tiang dalam tarian tiang lebih sukar daripada latihan berat badan, misalnya keriting bisep . Di samping itu, faedahnya tarian tiang juga mampu membina otot trisep quadriceps dan mengetatkan lengan bawah.

3. Meningkatkan kelenturan badan

Tarian tiang menghendaki anda bergerak dengan fleksibel untuk membongkok dan membengkokkan rentak muzik. Selain dari kekuatan otot, faedah yang anda dapat dari bersenam secara berkala tarian tiang lama-kelamaan adalah untuk menjadikan badan jadi lentur.

Pergerakan tarian tiang secara amnya lebih banyak berfungsi untuk mengurangkan ketegangan otot di dalam badan. Kelenturan atau kelenturan yang dirasakan oleh badan anda setelah melakukan pergerakan ini juga dapat mengurangkan risiko kecederaan dan menjaga kesihatan tulang dan sendi.

4. Meningkatkan keyakinan diri

Snake seksi sambil menunjukkan lekukan anda semasa melakukan tarian tiang Ini sebenarnya dapat meningkatkan keyakinan diri anda. Sebilangan orang mempercayai faedah tarian tiang ini ada kaitan dengan imej seksi yang ingin anda bina.

Semasa berlatih tarian tiang , bahagian atas badan dan juga inti akan terbentuk kekuatan. Secara tidak langsung, perubahan ini membolehkan anda tampil lebih yakin di khalayak ramai, bahkan untuk melatih ketangkasan anda di tempat tidur.

Sama seperti sukan pada amnya, melakukan senaman tarian tiang Ia juga dapat melepaskan endorfin yang membuat anda berasa gembira. Pembebasan endorfin adalah salah satu kegunaannya tarian tiang yang dapat menghilangkan tekanan dan mengurangkan beban pada minda.

5. Meningkatkan kualiti hidup

Bukan hanya bermanfaat untuk keadaan fizikal, tarian tiang boleh menjadi aktiviti yang menyeronokkan yang dapat meningkatkan kualiti hidup anda. Kajian dari jurnal Medicina Clinica menguji faedah terapi tarian pada wanita paruh baya yang mengalami masalah tekanan darah tinggi (darah tinggi).

Kumpulan wanita paruh baya yang mengikuti terapi tarian dengan rawatan hipertensi terbukti mengalami tekanan darah rendah, serta peningkatan tidur dan kualiti hidup secara keseluruhan, berbanding mereka yang minum ubat sahaja.

Pelbagai faedah tarian tiang juga bernilai risiko kecederaan yang perlu anda perhatikan, terutamanya kecederaan otot, bahu dan pergelangan tangan. mengikut Jurnal Perubatan Sukan dan Kecergasan Fizikal , wanita yang sering tarian tiang mungkin juga mengalami penyelewengan dalam kitaran haid mereka.

Oleh itu, lebih baik anda berjumpa doktor sebelum mula bersenam. Berlatih di pusat kecergasan dengan tenaga pengajar yang berpengalaman agar lebih selamat dan mengelakkan risiko kecederaan.