Kesihatan wanita

Anda mungkin sudah mendapat ubat jangkitan yis semula jadi ini di dalam peti sejuk

Gatal pada vagina, terasa panas dan merah, dan mempunyai bau yang tajam boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami jangkitan yis vagina. Jangkitan ragi faraj umumnya disebabkan oleh pertumbuhan kulat Candida albicans yang berlebihan. Ubat jangkitan yis faraj pada amnya adalah pilihan antibiotik preskripsi seperti penisilin, eritromisin, atau amoksisilin. Tetapi jika anda ingin mempercepat proses penyembuhan, tidak ada salahnya menggunakan yogurt sebagai ubat semula jadi. Adakah ia diminum atau disapu terus ke faraj, ya?

Yogurt boleh digunakan sebagai penawar jangkitan yis vagina

Melaporkan dari Health Line, sebuah kajian pada tahun 2012 menunjukkan bahawa campuran madu yang dicampur dengan yogurt lebih berkesan daripada krim antikulat generik seperti clotrimazole dalam memerangi pertumbuhan ragi yang menyebabkan jangkitan yis vagina pada wanita hamil. Campuran madu dan yogurt dapat menyembuhkan 87.7% kes jangkitan sementara krim antijamur hanya 72.3 peratus.

Yogurt adalah ubat jangkitan yis vagina yang semula jadi berkat kandungan probiotik Lactobacillus. Lactobacillus adalah bakteria baik yang secara semula jadi hidup di sistem pencernaan, saluran kencing, dan kawasan di sekitar vagina.

Bakteria baik ini menghasilkan asid laktik untuk mengekalkan persekitaran berasid di dalam vagina. Lactobacillus juga menghasilkan hidrogen peroksida untuk menghalang pertumbuhan ragi yang menyebabkan jangkitan faraj.

Di samping itu, probiotik juga dapat meningkatkan tindak balas imun badan. Sistem imun yang baik dapat membantu tubuh melawan jangkitan dengan lebih berkesan dan menjaga kesihatan secara keseluruhan.

Yogurt juga merupakan ubat alternatif untuk jangkitan yis vagina kerana dianggap lebih berpatutan dan tidak tahan seperti ubat antijamur.

Cara menggunakan yogurt sebagai penawar jangkitan yis vagina

Tidak semua yogurt dapat digunakan sebagai ubat untuk jangkitan kulat. Pilih yogurt yang 100% semula jadi (organik jika boleh) tanpa perisa, pemanis, dan pewarna tambahan. Pilih juga jenis yogurt rendah lemak.

Terdapat dua cara untuk menggunakan yogurt untuk merawat jangkitan yis vagina. Yang pertama adalah sebagai krim penyebaran.

Berikut adalah langkah rawatan:

  • Sediakan yogurt, tampon atau aplikator dari krim antijamur yang anda ada, tetapi basuh terlebih dahulu dengan sabun dan air suam terlebih dahulu.
  • Bekukan yogurt terlebih dahulu; boleh diletakkan di atas tampon atau memakai sarung tangan getah. Selepas yogurt beku, anda boleh memasukkan tampon ke dalam faraj anda.
  • Sebagai alternatif, anda boleh mengambil yogurt dengan jari anda dan memasukkannya ke dalam faraj anda.

Sekiranya anda kekurangan selesa dengan menggunakan terus ke faraj, cukup minum satu gelas yogurt setiap hari untuk melegakan simptom.

Walau bagaimanapun, anda masih harus berjumpa doktor sekiranya ...

Keberkesanan kaedah ini boleh berbeza bagi setiap orang, serta seberapa cepat masa penyembuhan.

Tetapi anda harus pergi ke doktor sebelum mencuba menggunakan yogurt, terutama jika anda Ini adalah kali pertama saya mendapat jangkitan yis vagina. Sebabnya, gejala jangkitan ini sangat serupa dengan beberapa penyakit kelamin lain, yang mungkin lebih serius. Dengan berjumpa doktor, anda pasti akan mengetahui apa yang menyebabkan gejala tersebut. Yogurt tentu tidak akan berkesan untuk menyembuhkan penyakit kelamin yang disebabkan oleh virus.

Anda juga perlu berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda mengalami penyakit ini apabila: Awak mengandung. Pakar obstetrik anda perlu mengetahui apa yang anda ambil untuk merawat jangkitan untuk memastikan bahawa ubat semula jadi ini tidak akan mengganggu kehamilan.

Sekiranya anda mempunyai jangkitan berulang, kira-kira empat atau lebih jangkitan berterusan selama setahun, ini juga memerlukan rawatan dari doktor, bukan hanya menggunakan yogurt. Jangkitan faraj berulang boleh menjadi gejala diabetes atau keadaan perubatan lain.

Selain menggunakan ubat jangkitan yogurt dan yis vagina dari doktor, pastikan anda juga menjaga kesihatan vagina dengan mengurangkan pengambilan makanan bergula, mengelakkan memakai seluar ketat, dan menjaga agar vagina tetap kering kerana ragi tumbuh di tempat yang panas dan lembap.