Kesihatan Muskuloskeletal

Waktu Menggunakan Pangkal Betul Dengan Betul Ketika Kaki Tercedera

Apabila anda mengalami kecederaan pada kaki atau patah pada kaki, anda memerlukan bantuan kruk untuk berjalan dan melakukan aktiviti fizikal setiap hari. Bagi orang yang menggunakan tongkat untuk pertama kalinya, ia akan menyakitkan dan tidak selesa. Ini kerana kebanyakan orang yang mengalami kecederaan pada kaki tidak tahu menggunakan kruk dengan betul dan betul. Kemudian bagaimana menggunakan kruk dengan betul?

Cara menggunakan kruk dengan cara yang betul untuk kecederaan kaki

Sekiranya doktor anda mengesyorkan untuk mengehadkan pergerakan, anda mungkin diminta menggunakan kruk ketika anda berjalan dan melakukan aktiviti seharian. Tengkuk ini berfungsi untuk mengurangkan berat badan anda yang sebelumnya disokong oleh kedua kaki anda. Ia seperti menggunakan tongkat sebagai kaki tambahan untuk anda.

Sekiranya anda diminta menggunakan kruk kerana kecederaan kaki, berikut adalah beberapa cara untuk menggunakannya dengan betul:

1. Sesuaikan ukuran tongkat

Tengkuk boleh disesuaikan dengan ketinggian. Ini untuk memudahkan anda menyesuaikannya dengan ketinggian anda. pastikan anda menyiapkannya dengan betul, dengan cara berikut:

  • Bahagian atas tongkat - yang digunakan sebagai alas ketiak - harus berada 2 jari dari ketiak anda.
  • Pemegang tongkat betul-betul di sebelah tapak tangan atau pergelangan tangan.

2. Jangan lupa periksa galas yang melekat pada tongkat

Anda mesti melakukan ini, jika tidak, anda akan merasa tidak selesa semasa menggunakan tongkat. Lapisan ketiak mestilah lembut. Pastikan juga bahagian bawah pelekat - yang menggosok lantai - tidak usang sehingga menjadi licin.

3. Bangun dari duduk menggunakan tongkat

Sekiranya anda ingin bangun dari posisi duduk, maka anda harus memegang kedua tongkat dengan satu tangan. Cuba juga letakkan tongkat di sisi kaki anda yang sakit. Contohnya, jika anda mengalami kecederaan pada kaki kanan anda, pegang tongkat di sebelah kanan anda untuk menyokong badan anda. Selepas itu, anda boleh berdiri dengan kaki dan tongkat yang tidak cedera untuk menyokong badan anda.

Persatuan Kaki & Pergelangan Kaki Ortopedik Amerika

4. Berjalan dengan tongkat

Pertama sekali, gerakkan kedua-dua tongkat bersama kira-kira 45 cm ke hadapan. Sudah tentu, jarak antara ayunan tongkat dan badan mesti disesuaikan, jika terlalu 45 cm terlalu jauh, anda boleh memendekkannya, dan sebaliknya. Selalu ambil langkah pendek ketika menggunakan kruk, supaya anda tidak jatuh.

Walaupun kedua tongkat dihayun ke depan, badan disokong pada kaki yang tidak cedera. setelah mengayunkan tongkat, anda boleh menggerakkan kaki yang sihat mengikut arah ayunan tongkat. Ingat, jangan biarkan anda memijak kaki yang cedera.

5. Naik dan turun tangga dengan tongkat

Semasa menaiki tangga, letakkan badan anda sedekat mungkin ke tangga untuk didaki. Kemudian, angkat kaki sihat ke tangga dan biarkan kedua tongkat itu menyokong badan anda. setelah sampai di puncak tangga, letakkan tongkat ke belakang di sisi badan. Anda boleh mengulanginya sehingga semua langkah selesai.

Persatuan Kaki & Pergelangan Kaki Ortopedik Amerika

Sementara itu, semasa turun, biarkan kedua tongkat anda di tangga terlebih dahulu. Selepas itu, Ada boleh turun dengan menumpukan seluruh berat badannya pada tongkat.

6. Perkara-perkara lain yang perlu diberi perhatian semasa menggunakan kruk

Anda mungkin merasa letih ketika berjalan atau menaiki tangga menggunakan tongkat. Namun, jangan sekali-kali meletakkan bahu anda di tongkat, kerana ini tidak baik untuk postur dan tulang belakang anda.

Selain itu, ketika menaiki atau menuruni tangga, ia harus dilakukan dengan perlahan. Selain itu, selalu perhatikan kawasan berjalan kaki anda, sama ada basah atau berlumpur, kerana bantalan pada tongkat akan licin dan anda berisiko terjatuh.