Kesihatan Otak dan Saraf

Migrain yang kerap dapat meningkatkan risiko 8 penyakit kronik ini

Sakit kepala migrain dapat diatasi dengan mudah dengan istirahat yang cukup dan minum ubat migrain. Walau bagaimanapun, jangan membuat kesilapan. Anda masih tidak boleh memandang rendah penyakit ini, terutamanya jika anda sering mengalami migrain. Migrain yang kerap dikaitkan dengan peningkatan risiko lapan penyakit serius berikut.

Risiko penyakit yang mungkin meningkat jika anda sering mengalami migrain

Tidak ada data nasional yang dapat merangkum berapa banyak penderita migrain di Indonesia. Walau bagaimanapun, dianggarkan bahawa satu dari lima wanita dan 1 dari 15 lelaki sering mengalami migrain yang teruk disertai dengan gejala mual dan kepekaan terhadap cahaya terang dan bunyi yang kuat.

Ciri-ciri gejala migrain di atas serupa dengan sebilangan keadaan perubatan lain yang mungkin lebih serius. Oleh itu, jika anda sering mengalami migrain akhir-akhir ini, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca sebenar dan rawatan yang lebih sesuai. Berjumpa doktor juga akan membantu mengelakkan keadaan anda menjadi lebih teruk.

Berikut adalah beberapa penyakit yang risikonya mungkin meningkat jika anda sering mengalami migrain.

1. Kemurungan

Migrain dan penyakit mental boleh dikaitkan. Migrain biasa terjadi pada orang yang mengalami kemurungan dan gangguan bipolar.

Satu kajian melaporkan bahawa jika anda sering mengalami migrain episodik, risiko terkena penyakit mental boleh sampai 2 kali lebih tinggi daripada orang yang tidak mengalami migrain. Terutama jika anda menghidap migrain kronik, yang boleh berlaku lebih dari 15 kali sebulan. Risiko menghidap penyakit mental adalah empat kali lebih tinggi.

Apa kaitannya? Gejala migrain yang sering berulang dan tekanan teruk yang mencetuskan kemurungan mengubah tahap serotonin otak.

Oleh itu, untuk mengelakkan risiko ini, anda perlu memperbaiki gaya hidup anda sepenuhnya. Menguruskan tekanan dengan baik melalui rutin dan hobi yang menyeronokkan. Pastikan juga anda makan makanan sihat, bersenam secara teratur, dan tidur 7-8 jam setiap malam. Diet yang buruk, kecenderungan untuk malas, dan kurang tidur telah lama dikaitkan dengan peningkatan risiko migrain dan kemurungan.

2. Gangguan kegelisahan

Memetik Pencegahan, Yayasan Migrain Amerika mengatakan bahawa kira-kira 50% orang yang mengalami migrain kronik juga diketahui mempunyai gangguan kecemasan. Sebaliknya. Orang yang mengalami gangguan kecemasan melaporkan migrain yang kerap.

Apa yang menghubungkan kedua-dua keadaan ini, sekali lagi, adalah tekanan dari kedua-dua pencetus migrain dan pencetus serangan kecemasan. Ketahui bahawa terdapat banyak cara untuk menghilangkan tekanan dan kegelisahan yang berlebihan. Salah satunya adalah teknik meditasi dan pernafasan dalam. Yoga juga merupakan alternatif yang baik untuk aktiviti fizikal untuk menguruskan tekanan dan kegelisahan.

3. Penyakit jantung

Migrain boleh berlaku pada bila-bila masa apabila anda menemui pencetus. Sama ada cuaca sangat panas, melewatkan makan, atau kerana kurang tidur.

Walau bagaimanapun, migrain yang kerap juga boleh menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada badan anda. Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam European Journal of Neurology, migrain dapat meningkatkan risiko anda terkena penyakit jantung, terutama disebabkan oleh hipertensi yang tidak terkawal.

Sekiranya anda sudah berisiko menghidap penyakit jantung atau sudah mempunyai penyakit jantung dan kerap mengalami migrain, elakkan ubat-ubatan migrain yang mengandungi triptan. Ubat ini boleh menyebabkan penyempitan saluran darah di otak dan jantung. Di samping itu, berhenti merokok dan elakkan asap rokok di sekeliling anda.

4. Asma

Asma dan migrain adalah penyakit yang berbeza. Asma adalah gangguan pernafasan, sementara migrain adalah gangguan sistem saraf. Namun, anda perlu tahu bahawa kedua-duanya mempunyai persamaan, iaitu menyebabkan keradangan.

Pada migrain, keradangan berlaku pada saluran darah di luar otak sehingga menyebabkan sakit berdenyut di kepala. Orang yang menghidap asma mengalami radang dan penyempitan saluran udara, menyukarkan mereka untuk bernafas dengan bebas.

Pada orang yang menghidap asma, otak tidak mendapat cukup darah beroksigen segar, yang boleh menyebabkan sakit kepala migrain. Sebenarnya, ada ubat asma yang berpotensi mencegah migrain pada masa yang sama.

5. Pukulan

Sekiranya anda sering mengalami sakit kepala dengan kepekaan terhadap cahaya terang dan sensasi kesemutan di wajah atau tangan anda, anda harus berwaspada. Migrain boleh meningkatkan risiko strok iskemia. Strok iskemia berlaku apabila saluran darah yang membekalkan darah ke kawasan otak disekat oleh pembekuan darah.

Orang yang sering mengalami migrain mempunyai platelet darah yang menjadi aktif, memicu pembekuan darah. Akibatnya, risiko strok lebih tinggi. Terutama jika migrain sering berlaku pada orang yang lebih tua dan mempunyai tabiat merokok.

Walau bagaimanapun, risiko strok akibat migrain lebih rendah pada wanita. Migrain dengan aura adalah penyakit "berlangganan" bagi wanita, dan wanita yang lebih muda mempunyai risiko strok yang lebih rendah daripada lelaki.

7. Epilepsi

Epilepsi dan migrain kedua-duanya berlaku kerana gangguan pada sistem saraf otak. Kedua-dua keadaan juga sering dipicu oleh perkara yang sama, seperti kurang tidur.

Itulah sebabnya jika anda menghidap migrain, risiko terkena epilepsi dapat meningkat. Sebaliknya, menghidap epilepsi membuat anda sering mengalami migrain. Walau bagaimanapun, risiko epilepsi akibat migrain yang kerap tetap kecil jika dibandingkan dengan keturunan.

8. Kelumpuhan Bell

Satu kajian tahun 2014 yang diterbitkan dalam Jurnal Neurologi mendedahkan bahawa orang yang sering mengalami migrain dua kali lebih mungkin berisiko mengalami Bell's palsy. Lumpuh Bell adalah kelumpuhan otot muka.

Para penyelidik bersetuju bahawa hubungan antara migrain dan Bell's palsy adalah perubahan saluran darah, keradangan, atau jangkitan dari virus.

Apa yang perlu anda perhatikan bahawa selain migrain, Bell's palsy juga menunjukkan gejala seperti kelemahan pada satu sisi wajah, kesukaran membuat ekspresi, atau sakit di rahang dan di belakang telinga.