Keibubapaan

Kanak-kanak Pekak Mesti Bisu, Benarkah Seperti? •

Telinga adalah salah satu bahagian badan yang paling penting dalam menolong anak mempraktikkan kemahiran komunikasi. Setiap bunyi yang ditangkap oleh penerima bunyi telinga akan memudahkan kanak-kanak belajar tentang perkara di sekelilingnya. Kehilangan pendengaran pada kanak-kanak tentu akan mengganggu kemampuan mereka untuk bercakap. Jadi, adakah kanak-kanak pekak juga bisu?

Adakah benar bahawa kanak-kanak pekak pasti bisu?

Sumber: Audiologi REM

Umumnya, kanak-kanak pekak menghadapi kesukaran untuk bercakap. Walaupun mereka bercakap dengan lancar, masih terdapat beberapa huruf atau kata-kata yang merasa sukar untuk diucapkan, terutama pada konsonan. Seringkali pengucapan mereka juga tidak sejelas pengucapan orang dengan fungsi pendengaran yang baik.

Namun, ini tidak bermaksud bahawa kanak-kanak pekak juga mesti dilahirkan bisu. Keupayaan untuk berkomunikasi juga dipengaruhi oleh keadaan pekak setiap kanak-kanak.

Terdapat dua jenis keadaan yang dimiliki oleh orang pekak, iaitu: kehilangan pendengaran sensorineural dan kehilangan pendengaran konduktif.

Kehilangan pendengaran sensorineural adalah keadaan di mana seseorang kehilangan pendengaran yang kekal. Keadaan ini berlaku apabila terdapat kerosakan pada sel-sel kecil seperti rambut dari telinga dalam. Mungkin juga terjadi karena ada kerusakan pada saraf pendengaran, yang melemahkan saraf ketika mengirimkan isyarat yang membawa informasi tentang suara ke otak.

Manakala, kehilangan pendengaran konduktif adalah keadaan yang berlaku apabila terdapat halangan atau halangan di telinga luar dan tengah yang menghalang bunyi masuk ke telinga dalam. Kehilangan pendengaran ini biasanya bersifat sementara, tetapi boleh kekal bergantung pada seberapa parah dan penyebabnya.

Tidak hanya semasa lahir, seseorang boleh kehilangan pendengaran setelah mengetahui bahasanya. Pada kanak-kanak pekak yang mengalami kes ini, mereka mungkin masih mempunyai kemahiran pertuturan yang lebih baik dan tidak semestinya bisu.

Lainlah jika pekak yang dimiliki oleh anak itu ada sejak lahir. Kanak-kanak dengan keadaan ini akan mengalami kesukaran untuk belajar berkomunikasi kerana mereka tidak dapat mendengar semua bunyi di sekitarnya atau mereka sendiri sejak mereka dilahirkan. Kerana itulah perkembangan bahasa mereka tergendala.

Latih anak-anak pekak cara berkomunikasi

Memang, dengan deria pendengaran yang tidak berfungsi, mengajar anak untuk bercakap akan menjadi lebih sukar. Mereka akan mengambil masa lebih lama untuk memahami kata-kata dan maknanya, dan menggunakannya untuk membentuk ayat.

Biasanya, kanak-kanak pekak juga cenderung menggunakan ayat yang lebih pendek dan sederhana untuk berkomunikasi dan itu tidak bermakna mereka bisu.

Melatih kanak-kanak pekak untuk berkomunikasi masih perlu dilakukan. Tanpa rawatan yang betul, kehilangan pendengaran awal tentu akan mempengaruhi kehidupan mereka di kemudian hari, baik masalah akademik di sekolah dan kehidupan sosial mereka.

Oleh itu, kehadiran pengasuh yang bekerjasama rapat dengan ahli patologi akan membantu membimbing anak untuk terus berlatih. Dengan bantuan profesional ini, mereka akan memberikan terapi pertuturan yang tepat untuk kanak-kanak.

Biasanya ahli terapi akan menambahkan permainan mendengar pada sesi untuk membantu anak maju dalam terapi.

Mungkin ada anggapan bahawa kanak-kanak dengan pekak yang lebih teruk tidak akan dapat bercakap atau mesti bisu. Sebenarnya, penyelidikan menunjukkan bahawa mereka dapat mula mengembangkan kemahiran bertutur mereka.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌